Vrijeme već curi... Blagdanske pripreme ne moraju biti stresne, evo kako...

Tamara Kajari, mag.oec.

Magistrica sam ekonomije, ali moj pravi poziv je pomaganje ženama oko organizacijskih vještina. Nakon deset godina rada u srednjem...

Više >

Predbožićno vrijeme jedno je od najljepših dijelova godine, ali osim ukrašenih ulica i trgovina postoji i ona nevidljiva dimenzija - pripreme i stres koji one izazivaju.

 

Spadate li među one koji se užasavaju predblagdanskih priprema, evo kako ih možete organizirati da vam ipak ostane i vremena i volje za istinsko uživanje u blagdanima.

 

Za početak primijenite ova dva pravila:

  • Planirajte na vrijeme - svako organiziranje počinje s planiranjem, a ako sami pripremate blagdanska jela i ugošćujete obitelj planiranje je još važnije. Od jelovnika i popisa za kupovinu namirnica, preko kupnje poklona pa sve do slanja čestitki ili paketa - planiranje će vam pomoći da ništa ne zaboravite, da sve obavite na vrijeme i da ne obavljate stvari u svakodnevnoj žurbi.
  • Ne pretjerujte - razmišljajte u kontekstu "manje je više" kako biste izbjegli najčešće predblagdanske nepotrebne napore kao što su previše kuhanja, kupovanja i čišćenja. Prisjetite se prošlogodišnjih pogrešaka u planiranju i nastojte ih ne ponoviti ove godine. Smanjite na primjer broj vrsta kolača koje pečete i time i trošak i napor. Čišćenje stana rasporedite po danima i delegirajte što god možete. Imajte na umu da je osnovna svrha blagdana uživanje u vremenu s najmilijima i odmor od svakodnevnih obaveza.


 

Za uspješno obavljanje bilo koje vrste predblagdanskih obaveza slijedite ova tri koraka:

1. POPIŠITE SVE ŠTO ŽELITE OBAVITI: ako još niste, svakako sastavite glavnu blagdansku listu poslova prema kategorijama (kuhanje, čišćenje, pokloni, ukrašavanje stana, eventualna putovanja i sl.). Koristite po mogućnosti neku bilježnicu samo za tu namjenu jer će vam te bilješke dobro doći i iduće godine. Iz te ćete liste brzo i lako napraviti preostala dva koraka.

SASTAVITE SVE POPISE ZA KUPOVINU: nakon što odaberete jelovnik sastavit ćete popise namirnica koje treba kupiti, ali ne zaboravite provjeriti i postojeće zalihe. Lista za kupovinu poklona ovisit će o idejama koje možete imati sami ili ćete se s nekim htjeti savjetovati (na primjer dogovori oko poklona za djecu unutar uže i šire obitelji). Ne zaboravite na kupnju čestitki za one kojima šaljete u tom klasičnom obliku.

UNESITE SVE OBAVEZE U SVOJ PLANER: svi popisi i želje lako mogu biti zaboravljeni, ako im ne odredite točan dan i vrijeme kada ćete ih realizirati. Koristite li i inače planer jasne su vam njegove prednosti i rado se oslanjate na njega. Ako pak nastojite sve pamtiti, velika je vjerojatnost da ćete trčati u "last minute" kupovinu na sam Badnjak. Kako biste to izbjegli jednostavno upišite pojedine zadatke u svoje dnevne i tjedne rasporede, uskladite ih s ostalim obavezama u danima koji slijede i dočekajte blagdane spremni i zadovoljni.

 

Facebook komentari