Tko još voli paklene praznike!? Kako smanjiti stres i spriječiti bježanje ljubimaca zbog pucnjave

Ako vam se jednom dogodilo da je na pucanj petarde vaš ljubimac brzinom svjetlosti pobjegao u nepoznato, trebate znati kako postoji novost koja će vam 'skratiti muke' potrage nakon bijega.

 

Iako se radujemo nadolazećim blagdanima, neki od ljubimca proživjet će ih u stresu i panici. Naime, istraživanja su dokazala da stres od pucnjeva petardi i vatrometa, može uzrokovati prestanak rada srca ljubimca i drugih životinja. Zato su neki gradovi u Italiji u potpunosti zabranili proslavu uz pucnjeve.

No, ljubimce vreba još jedna opasnost, a to je bijeg uslijed pucanja tijekom kojeg mogu završiti pod kotačima ili sakriveni na zimi, daleko od očiju vlasnika ili prolaznika. Upravo sprečavanje kobnih ishoda i osiguravanje sigurnosti ljubimaca je glavni cilj projekta Pet finder.

 

Kako funkcionira

Pet finder GPS/GSM lokator za ljubimce će vam pomoći upravo u ovoj situaciji te vam osigurati da ljubimca što prije vratite u toplinu svog doma. Vaš lokator ne samo da će pratiti ljubimca u stopu, nego će vam i dojaviti na vaš mobitel ako vaš ljubimac izađe van virtualne ograde koju ste postavili! Tako vam je pružena mogućnost da reagirate odmah, a ne nakon 8 sati kada stignete s posla.

Osim funkcija praćenja, na besplatnoj aplikaciji će vas dočekati i popis pet friendly lokacija, smještajnih jedinica, parkova te uskoro i mnoge druge zabavne funkcije.

Foto: Petfinder.hr Kad znate da je na sigurnom i vi ćete mirnije spavati.

Uz sigurnost u šetnji potrebno je smanjiti stres ljubimcu i unutar doma, zato je tu i nekoliko izvrsnih savjeta stručnjakinje za obuku pasa Ane Odak iz škole Vindor:


 

  • tijekom ovih dana osigurajte da svira muzika u vašem domu kako bi zamaskirala pucnjeve s ulice
  • kada pucnjevi započnu ne reagirajte odmah, ignorirajte ih pa će tako napraviti i vaši ljubimci, tek nakon par minuta priđite prozoru i uživajte u vatrometu
  • osigurajte im kutak u vašem domu gdje se mogu smjestiti i biti na miru
  • ljubimce izvodite u šetnju kada se najmanje puca
  • ne ostavljajte ih same u ovo stresno doba
  • elastičan zavoj omotajte oko ljubimca jer će mu taj blagi pritisak pružiti sigurnost
  • ako je strah zaista velik, posjetite veterinara i zatražite sredstva za smirenje na biljnoj bazi
  • strah od pucnjeva se može minimizirati ili čak potpuno riješiti u suradnji s trenerima

 

I ne zaboravite, psi čuju zvukove bolje nego mi, te će na drugi i treći pucanj reagirati više i jače. Stoga ih vodite na povodcu čak i ako smatrate da su poslušni. Također, uvijek imajte uključen lokator prilikom izlaska iz doma.

 


Više informacija o ovom hrvatskom projektu možete pronaći ovdje.

Facebook komentari