Jedemo je sirovu, kuhanu i pečenu, dodajemo kolačima, salatama i od nje radimo ocat, no jeste li se ikad zajedno kupali?
 Foto: iStock
Zdravi rituali

Niti jedna kupka neće detoksicirati kožu kao ova, a ima tek jedan sastojak!

Brojne su kupke koje potpomažu detoksikaciju organizma i otpuštaju stres, ali niti jedna nije tako blagotvorna za kožu kao ona sa čistim jabučnim octom!

Iskoristite ove hladne zimske dane i priuštite si iznimno zdravu kupku čiji je jedini dodatak jabučni ocat.

Jednom ili dvaput na tjedan napunite kadu toplom ili vrućom vodom i dodajte 1-2 šalice prirodnog jabučnog octa. Ležite u kadi 20 do 30 minuta, svakako namočite i kosu, a na oči stavite blazinice. Potom se dobro otuširajte, naizmjence toplom i hladnom vodom.

Foto: iStock
Ne brinite, ne morate u kupku ubacivati cijele jabuke, šalica do dvije jabučnog octa bit će sasvim dovoljne :)

Dobrobiti

• Poboljšat će ten i izgled kože: pospješuje cirkulaciju kapilara kojima hranjive tvari ulaze u kožu. Uspostavlja pH ravnotežu vaše kože.

• Odstranjuje štetne bakterije, gljivice i mrtve stanice kože. Otčepit će začepljene pore na koži, a njezinim redovitim korištenjem smanjit će se vidljivost bora i staračkih pjega.

• Kupke s jabučnim octom preporučuju se i kod kožnih oboljenja, neugodnih mirisa koji su posljedica pretjeranog znojenja ili u slučaju infekcija urinarnog trakta.

• Uklonit će prhut, a kombinacija vode i jabučnog octa prilikom ispiranja vaše kose izvrsna je zamjena za regenerator: omekšat će kosu, ona će postati sjajnija i lakše ćete ju raščešljati.

  • ½ zrelog avokada
  • 0,6 dl vode
  • 12,8 dag kokosova mesa
  • 2 žlice sirovog kakao praha
  • 1 žlica paste od sezama
  • 3 dag kakaa u zrnu
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat nerafinirane morske soli
  • malo ekstrakta od vanilije
  • ¼ žličice stevije

Priprema:

  1. Sve sastojke, osim kakaa u zrnu, ubacite u blender. Dobro usitnite.
  2. Dodajte kakao u zrnu i još malo izmiješajte.
  3. Pohranite u hladnjak na 30 minuta da se dobro rashladi.

Savjet više!

Posipajte pistacijama ili ukrasite voćem kao što su maline.

Za biskvit:

  • 11,5 dag maslaca
  • 13 dag brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 3 jaja
  • 14 dag šećera
  • vanilija
  • korica 3 limuna

Za karamel:

  • 50 dag kumkvata
  • 25 dag šećera
  • 5 žlica vode + voda za prokuhavanje

Priprema:

  1. Za biskvit maslac otopite, a brašno prosijte sa solju i praškom za pecivo. Jaja miksajte sa šećerom dok ne udvostruče volumen, dodajte srž vanilije i limunovu koricu. Brašno umiješajte u jaja, dobro izradite i pomalo umiješajte maslac.
  2. Smjesu odmorite u hladnjaku 30 minuta, zatim ulijte u namaštene i pobrašnjene kalupe i pecite na 185 stupnjeva Celzija dok ne dobije lagano smeđkaste rubove, a kad piknete štapićem u sredinu on mora ostati čist.
  3. Neoguljeni kumkvat narežite na deblje šnite. Stavite u zdjelu i dodajte vode toliko da ih pokrije. Kad zakipi, kuhajte 3 minute, procijedite i dolijte novu vodu. Postupak ponovite 3 puta - da se kumkvat odgorči.
  4. Zadnji put u ocijeđeni kumkvat dodajte šećer i 5 žlica vode i na laganoj vatri kuhajte bez miješanja, dok se sirup ne reducira i po vanjskom rubu dobije svijetlosmeđu boju. Ako se prekuha, bit će preljepljiv i pretvrd. Izlijte na ispečeni kolač.

  • 40 dag manga
  • 20 dag smeđeg šećera
  • 10 dag kristal šećera
  • 4 jaja
  • 30 dag glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 15 dag otopljenog maslaca
  • sok i korica 1 limuna

Priprema:

  1. U multipraktik stavite oguljen, otkošten i na krupnije komade narezan mango i izmiksajte u pire. Dodajte oba šećera, sok i koricu limuna te jedno po jedno jaje.
  2. Dodajte sol, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmiksajte i na kraju dodajte maslac.
  3. Smjesu rasporedite u kalupe za muffine i pecite oko 15 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih.

Za četiri osobe

  • fazan od oko 80 dag
  • 3 mrkve
  • 1 pastrnjak
  • 2 peršina
  • 1 manji celer (korijen i list)
  • crveni luk w 1 poriluk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 korabica
  • 4 prokulice
  • ¼ manje glavice zelja
  • komorač
  • papar u zrnu
  • sol
  • korijander

Priprema:

  1. U hladnu vodu s lukom, soli, zrncima papra i korijanderom stavite kuhati fazana.
  2. Nakon pola sata dodajte sve preostalo povrće i kuhajte sat i pol do dva sata, odnosno dok meso ne omekša. Postupak možete ubrzati kuhanjem u ekspres loncu (Zahvaljujem prijateljici Sonji koja me počastila svojim loncem koji nije koristila).
  3. Uz juhu i kuhano meso fazana poslužite divlju rižu posutu sjemenkama konoplje i salatu.

Linker
20. travanj 2024 02:45