Plače li se ovih dana i vama? Poželjna, a opasna: s jelkom u naš dom može stići i 53 vrste plijesni!?

Iako se alergije najčešće javljaju u proljeće i jesen, simboli predstojećih praznika, poput dekoracija ili novogodišnje jelke, mogu također potaknuti alergijske reakcije.

 

Toliko ste se veselili blagdanima, a već unaprijed znate da ćete iz nekog razloga tih nekoliko dana koliko je božićno drvce u vašem domu, koji blista od lampica i ukrasa, provesti s rupčićem u ruci brišući suze i spriječavajući napadaje hunjavice? Nikakvo čudo. A evo i zašto...

 

I onda spore 'podivljaju'

Većina posječenih stabala skladišti se barem dva tjedna prije prodaje, često u vlažnim prostorima, što potiče rast spora. Kad drvo unesemo u toplu sredinu stana, plijesan nezaustavljivo raste.

Upravo ona može biti krivac za kožne osipe i kihanje kod osoba koje ga dodirnu ili duže borave u prostoriji u koju je jelka postavljena. Sokovi i smola sadrže i druge materije koje mogu iritirati sluznicu poput terpena.

 

Što učiniti?

Kako biste izbjegli neželjene reakcije, učinite sljedeće:

  • nosite rukavice i duge rukave kad prenosite i namještate jelku
  • ako možete, prije nego što gaunesete u dom, "istuširajte" drvo i pustite ga da se osuši
  • ako ga ne možete oprati, drvce barem dobro protresite prije no što ga unesete u dom
  • poslužite se fenom ili usisavačem, i raspušite/usisajte svu prljavštinu s njega

 

Jednom kad drvce "smjestite" u svom domu, iako vam to možda nije navika u zimskom periodu godine, redovito provjetravajte prostoriju u kojoj se nalazi i potrudite se da razina vlage u zraku bude što niža.

 

Nije šala

Ako vam je teško povjerovati da jedno tako nevino drvce može biti toliko opasno, možda će vas zanimati kako je još 1970. dr. Derek M. Wyse u časopisu Canadian Medical Association objavio studiju pod naslovom "Alergija na božićno drvce: plijesan i pelud". Otkrio je da se kod oko 7 posto alergičara simptomi pogoršaju kada im jelka stigne u kuću. Ali proučavajući stabla u domovima otkrio je da se vrste plijesni vrlo razlikuju.

Najopsežije istraživanje obavljeno je prije šest godina, 2011., kada je dr. Lawrence E. Kurlandskyin sa svojim timom objavio rezultate studije u kojoj je analizirano 28 novogodišnjih četinara. Rezultati su zapanjili sve - tkrili su 53 različite vrste plesni, a 70 posto njih bile su potencijalno štetne za naše zdravlje.

Foto: iStock Baš kao što bi bilo dobro oprati drvce prije nego ga unesete u dom, dobro bi bilo i prebrisati dekoracije koje niste koristili punih godinu dana...
 

Pazite li na njih?

No, nije božićno drvce jedino koje može iznenada izazvati alergijsku reakciju. Ukrase, lampice i vjenčiće obično tijekom godine spremimo negdje na mračnu policu gdje skupljaju prašinu, te se ponekad i na njima može stvoriti plijesan. Stoga, prije nego što objesite ukrasne trake, vijence i kuglice po stanu, prebrišite ih čistom vlažnom krpom, a to ponovite i u siječnju prije nego što ihponovno pospremite u kutiju.

Ako je moguće, ukrase čuvajte u plastičnoj kutiji s poklopcem u koju neće ulaziti zrak i čuvajte ih na suhom mjestu.

Imajte u vidu i da mirisne svijeće i snijeg u spreju sadrže kemikalije koje iritiraju dišni i živčani sustav, pa ih, ako baš morate, umjereno koristite.

I što sad? Moramo je imati jer tako nalaže tradicija. Stoga, kad blagdani prođu, zbog svega navedenog, gledajte da je se čim prije riješite iz svog doma.

 

Facebook komentari