Samo jedan je besmrtan... Sve o cvijetu koji nikad ne vene i vješto briše tragove vremena na licu

Smilje se najviše koristi kao sredstvo protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja kože. Uz njega je vezano vjerovanje da može izbrisati tragove vremena na licu. Ulje smilja ima nevjerojatno snažno antioksidativno djelovanje.

 

Smilje je zeljasta višegodišnja biljka iz roda Helichrysum koja obuhvaća oko 300 vrsta rasprostranjenih u Africi, Aziji i Australiji, a oko 25 vrsta može se naći u Europi i na Mediteranu. Botanički naziv vjerojatno potječe od grčkih riječi helios (sunce) i chrysos (zlato), jer mnoge vrste imaju zlatnožute glavice. Smilje se na engleskom naziva everlast, na francuskom l’immortelle. Svi ti pomalo misteriozni nazivi upućuju na njegovu "besmrtnost", odnosno na činjenicu da nikad ne vene, čak ni kada je ubrano.

Uz smilje je vezano vjerovanje da može izbrisati tragove vremena na licu, vjerojatno su zato kozmetički anti-age preparati na bazi smilja popularni.

Listovi smilja su brojni i duguljasti, a cvjetovi su zlatnožute boje. Biljka raste na pjeskovitim i suhim travnatim mjestima, a cvjeta od lipnja do listopada. Iz smilja se dobiva smolast aromatični ekstrakt arenarin, koji se koristi u poljoprivredi i hortikulturi. Zaustavlja razvoj mnogih mikroorganizama na biljkama, stimulira rast (kod rajčice) i štiti biljke od bakterioza. Smilje je dvodomna biljka, što znači da razlikujemo biljku koja nosi ženske cvjetove i biljku koja nosi muške cvjetove. Cvjetovi zadržavaju boju, no nešto blažu, i nakon sušenja pa ga cvjećari često koriste u izradi suhih aranžmana.

 

SKUPOCJENO SREDSTVO PROTIV BORA

Smilje je najpopularnije kao sredstvo protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja kože. Ulje smilja ima nevjerojatno jako antioksidativno djelovanje: istraživanja su pokazala da redovitom upotrebom ova biljka smanjuje dubinske bore 19 posto, a ukupan broj bora 14 posto. Upečatljiv miris smilja, slatkast, slojevit i iznimno parfemski, davno je nagnao ljude da ga koriste u kozmetici. Kao i kod svih biljaka, miris potječe od eteričnog ulja. Vrlo je složenog sastava - sadrži spojeve poput nerola i nerilacetata te skupinu zanimljivih spojeva - italidiona, kojih gotovo i nema u drugim vrstama bilja. Prije nego što je destilacija eteričnog ulja postala uobičajena, smilje se "potapalo", odnosno maceriralo u uljima poput maslinovog ili bademovog, jer biljna ulja dobro otapaju eterično ulje. Takav macerat dobivao bi ugodan miris cvjetova smilja. Koristio se prije svega u kozmetici i za njegu kože sklone upalama.

Foto: Arhiv Hanza Medije Smilje nije snažno samo mirisom, nego i učinkom: dovoljna je samo jedna kap eteričnog ulja na 5 dag kreme da mu osjetimo djelovanje na koži.

Otkako je destilacija potkraj 19. stoljeća postala proširena u Europi, počela je i tržišna proizvodnja tog skupog i dragocjenog ulja.

Smilje sadrži vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05 posto) pa je potrebno više od tone biljke da bi se dobio kilogram eteričnog ulja. Mora se destilirati posve svježa, a ne sušena biljka. Stoga je njegova cijena visoka, baš kao što i priliči biljci besmrtnosti.

 

U TRADICIONALNOJ MEDICINI

Smilje je našlo puno načina primjene u tradicionalnoj medicini. Osim što zaustavlja krvarenja i sprečava stvaranje krvnih podljeva, djeluje regenerativno i protuupalno. Smanjuje razinu kolesterola, ublažava bolove i snižava krvni tlak. Odlično je sredstvo protiv kroničnog umora, iscrpljenosti i oslabljenog imuniteta, a koristi se i za razlaganje žučnog kamenca i čišćenje mokraćnih kanala. Dio je mnogih čajnih mješavina za liječenje kroničnog bronhitisa.

 

Macerat od smilja

Macerat smilja možete koristiti za uklanjanje strija, ožiljaka, bora, varikoznih vena, kapilara, ekcema, kod psorijaze. Kao prirodno sredstvo pomaže kod suhe, oštećene i iritirane kože, opeklina i modrica.

Priprema macerata: Svježe ubrano smilje stavite u staklenku i prelijte maslinovim uljem tako da ulje bude dva prsta iznad bilja. Staklenku dobro zatvorite i ostavite na toplom i sjenovitom mjestu 40 dana. Umjesto maslinovog ulja možete koristiti ulje makadamije, suncokreta, kokosa ili bilo koje drugo hladno prešano ulje.

 

Pripravci i recepti

  • Protiv hematoma: Premažite modricu biljnim uljem i zatim umasirajte 1-2 kapi eteričnog ulja smilja. Modrica će proći za nekoliko dana.
  • Za jači imunitet: Za podizanje imuniteta trebalo bi redovito piti čaj od smilja najmanje tri mjeseca.
  • Umiruje opekline od sunca: Ulje smilja može pomoći kod ublažavanja opeklina od sunca. Možete pomiješati malu količinu ulja smilja s malo kokosova ulja i nanijeti izravno na zahvaćena područja. Ublažit će bolove i potaknuti obnovu oštećene kože.
  • Čaj od smilja: Čaj od smilja odlično je sredstvo za poticanje izlučivanja žuči i čišćenje jetre. Pojačava i stvaranje probavnih sokova u želucu i lučenje probavnih enzima iz gušterače.
    PRIPREMA: Tri velike žlice suhog smilja prelijte s pola litre vrele vode. Ostavite preko noći i ujutro procijedite. Pijte tri puta na dan, prije obroka.
  • Mješavina protiv bora: Pomiješajte 10 ml ulja ploda divlje ruže s pet kapi eteričnog ulja smilja. Koristite redovito ujutro i navečer.

 

Smilje u kuhinji

Smilje ima intenzivan gorkast okus sličan okusu curryja. Baš kao i curry, može se dodavati različitim jelima.

 

Rižoto od smilja

Sastojci (3 osobe):

  • desetak cvjetova smilja
  • glavica crvenog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 40 g pršuta
  • 2 tikvice
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 4 male šalice riže
  • kockica maslaca
  • parmezan
  • 2 žlice maslinova ulja
  • mala šalica prošeka

 

Priprema:

  1. Usitnite cvjetove, a na maslinovu ulju u koje ste dodali malo maslaca propirjate luk pa dodajte narezan pršut.
  2. Ubacite narezane tikvice i još malo propirjajte.
  3. Dodajte rižu i prošek. Promiješate i polako dolijevajte povrtni temeljac.
  4. Nakon desetak minuta pirjanja dodajte cvjetove smilja i nastavite pirjati.
  5. Kada je riža gotovo kuhana (pazite, ne smije biti prekuhana), probajte pa ako treba, dodajte malo soli i papra.
  6. Ugasite vatru i ubacite kockicu maslaca, poklopite i pustite da malo odstoji. Pospite rižoto parmezanom.
Facebook komentari