Kim u svijetu začina Tek žličica ovog začina dnevno skida tri puta više kilograma...

Začini su ‘točka na i’ svakog jela, a osim što su aromatični i zanimljivih okusa, mahom imaju i ljekovita svojstva. Ističemo 23 o kojima trebati znati više.

 

Začini su odigrali važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.

 

KIM 

Carum carvi

VOLIO GA JE I  SHAKESPEARE

Kim ima dvije pradomovine - Aziju i Europu. Koristi se kao začin već 5000 godina. Od davnina je cijenjen i dugo je bio nezaobilazan sastojak kiselog kupusa. Jedno je vrijeme zauzimao važno mjesto u engleskoj kuhinji, pa ga je čak spominjao i Shakespeare. Još se i danas na Trinity Collegeu u Cambridgeu na banketima poslužuju pečene jabuke s kimom.

Ovaj začin veže se uz modernu gastronomiju Njemačke i Austrije te se, osim kupusu za kiseljenje, dodaje i drugim jelima s kupusom, kruhu, salati od krumpira, gulašu i kolačima. Koristi se u proizvodnji sireva i likera.

Opravdanost primjene kima u konzerviranju namirnica potvrđuju znanstvena istraživanja. Pokazalo se da je ulje kima dobiveno hladnim prešanjem bogato antioksidansima, što je važno s aspekta zaštite zdravlja i liječenja bolesti.

 

Kad ništa drugo ne djeluje

Mučite li se sa suvišnim kilogramima, mogla bi vas razveseliti vijest kako su znanstvenici s iranskog Instituta medicinskih nauka Shahid Sadoughi došli do spoznaje da ljudi koji dnevno pojedu oko jedne čajne žličice mljevenog kima čak tri puta brže gube na težini od ljudi koji su na dijeti, ali ne konzumiraju taj začin.

Istraživanje je provedeno nad 88 žena prekomjerne težine. One su smanjile dnevni unos kalorija za 500 i držale se savjeta kako da se zdravije hrane. Polovica njih dobila je i savjet da svakodnevno pojede 3 grama kima u prahu te su ga konzumirale umiješanog u nemasni i nezaslađeni jogurt.

Nakon tri mjeseca istraživanje je pokazalo da je grupa koja je svakodnevno konzumirala kim bila uspješnija u mršavljenju te su žene iz te skupine izgubile u prosjeku 1,5 kilogram više od žena u skupini koje nisu jele kim. No, ni to nije sve! Osim što su imale bolje rezultate na vagi, zabilježeno je da su imale impresivnih 14 posto manji udio masti u tijelu. Tako su žene koje nisu jele kim izgubile oko 5 kilograma, a udio masti spustile za 4,9 posto.

Dobrim se pokazalo još nešto. Skupini žena koje su "mršavile uz kim", smanjen je i nivo lošeg kolesterola! Rezultati su pokazali za deset posto, što je dvostruko više od rezultata koji su imale žene u drugoj skupini.

Znanstvenici ovaj učinak objašnjavaju time što kim sadrži obilje fitosterola, koji imaju sposobnost apsorpcije kolesterola, a sadrže i tvari koje ubrzavaju metabolizam.

Foto: iStock Volite li njegov intenzivan i pomalo ljukast okus, kim bi vam mogao pomoći u borbi sa suvišnim kilogramima.

Ovo bi se vrijedno svojstvo, složit ćemo se, trebalo češće koristiti u prehrambenoj industriji i očuvanju kvalitete prehrambenih proizvoda jer osviješteni kupci koji se brinu o zdravlju zaziru od sintetskih aditiva.

 

KIM U VAŠIM JELIMA

  • Zdrobite kim u mužaru i dodajte ga smjesi za mesne okruglice.
  • Kim dodajte domaćoj salati od cikle.
  • Kim dodajte varivima od povrća i mesa.
  • Dodajte kim svom domaćem kruhu ili kiflicama.
  • Prije paniranja blago začinite tikvice ili patlidžane zdrobljenim kimom.
  • Kimom začinite povrće pečeno na žaru.
  • Dodajte čajnu žličicu mljevenog kima u jogurt, kiselo mlijeko ili svježi sir.

 

Saznajte više o: ružmarinuvaniliji, crvenoj paprici, peršinukadulji i češnjaku, gorušici, hrenu i kaparima i lovoru.

 

Facebook komentari