iscjeljujuće ulje Uz njega spavaš k'o beba i zaboraviš što su glavobolja i depresija

Dea Marinović

Završila sam studij komunikologije na Hrvatskim studijima, a novinarstvom se bavim nekoliko godina. Radila sam u dnevnim novinama,...

Više >

Lavandino ulje ima miris koji smiruje, opušta i dovodi do fizičkog i emotivnog balansa.

 

Ova upadljiva ljubičasta biljka ima i moć liječiti neke od najčešćih tegoba. Evo zašto je eterično ulje lavande tako popularno.

 

1. Bolji san

Miris lavande može umiriti vaš um i tijelo te vam može pomoći da se opustite. Lavanda može usporiti funkcije živčanog sustava kako biste lakše zaspali, a isto tako poboljšava raspoloženje i koncentraciju te smanjuje anksioznost.

 

2. Protiv depresije i stresa

Baš kao što pomaže kod problema sa spavanjem, lavandina sposobnost da vam opusti prenatrpani um pomoći će i kod stresa.

U jednoj studiji, sudionici sa simptomima depresije, koristili su lavandu te su doživjeli značajan napredak.

 

3. Liječi ogrebotine i rane

Lavanda sadrži antibakterijska svojstva i koristi se za čišćenje i sterilizaciju opreme. Kako biste ubrzali zacjeljivanje možete je staviti izravno na ugrize, ubode, rane i ogrebotine.

 

4. Liječi glavobolju

Korištenje eteričnog ulja lavande pomaže eliminirati uporabu lijekova. Lavanda ima protuupalne i smirujuće učinke, a njeno ulje najbolje je koristiti u slučaju večernjih ili noćnih glavobolja, jer objedinjuje analgetska i uspavljujuća svojstva.

 

5. Čisti pore

Nema mnogo znanstvenih podataka koji podupiru tvrdnju da lavanda pomaže kod prištića, ali to je prije svega zbog toga što nije bilo mnogo istraživanja. Međutim, s obzirom na činjenicu da je lavanda korištena kao sredstvo za dezinfekciju u prošlosti je dobar pokazatelj da također može pomoći očistiti pore od štetnih bakterija koje uzrokuju akne.

Ona također poboljšava prirodno obnavljanje kože i uklanja prekomjerni sebum.

 

6. Rješava probavne probleme

Zbog svoje sposobnosti da lako i brzo prebacuje hranu kroz crijeva, lavanda se u prošlosti naširoko koristila. Ona također potiče povećanje proizvodnje želučanih sokova kako bi se olakšale probavne smetnje i grčevi.

 

Postoje li kakve nuspojave?

Samo zato što je lijek prirodni, to ne znači da nema rizika ili mogućnost nuspojava. Neki ljudi bi mogli otkriti da su alergični na ulje lavande, što bi njihovu kožu moglo nadražiti.

Drugi mogu imati zatvor, glavobolju ili povećanje apetita.

Lavandino ulje ne smiju koristiti trudnice i mladići koji nisu ušli u pubertet, To bi naime, moglo negativno utjecati na hormonalne promjene.

 

Kako koristiti lavandino ulje

  1. Ako imate glavobolju, bolove u mišićima ili se borite s problematičnom kožom, eterično ulje lavande možete umasirati u kožu.
  2. Za bolji san i kako biste se riješili stresa, možete nekoliko kapi poprskati po jastuku.
  3. Za glavobolje, vrtoglavicu ili mučninu, možete staviti kapljicu ulja lavande na vrh jezika ili iza ušiju.

 

Facebook komentari