Da se čovjek zapita Znate li da se i od smijeha možete onesvijestiti?

Gubitak svijesti ne događa se samo iz onih razloga koji su nam svima dobro poznati, od gladi, žeđi, ekstremne vrućine ili hladnoće ili od nepodnošljive boli.

 

Izgubiti svijest je zastrašujući osjećaj. Osim što može biti neugodno ako se dogodi na javnom mjestu, može biti i opasno ako se dogodi u krivom trenutku. No, gubitak svijesti ne događa se samo iz onih razloga koji su nam svima dobro poznati, od gladi, žeđi, ekstremne vrućine ili hladnoće ili od nepodnošljive boli. Postoji i nekoliko iznenađujućih razloga koji mogu dovesti do toga da se iznenada onesvijestite i srušite na pod.

 

Prenaglo  ustajanje

Gravitacija potiskuje krv u noge kad ustanete sa stolice ili kreveta, a to uzrokuje znatan pad krvnog tlaka. Živčani sustav to nastoji uravnotežiti ubrzavajući rad srca i stežući krvne žile jer se time stabilizira krvni tlak. No, ponekad se takva reakcija ne dogodi pa dođe do kratkog prekida u opskrbi mozga krvlju i do gubitka svijesti.

 

Mokrenje

Sinkopa prilikom mokrenja je medicinski termin za nesvjesticu koja se događa tijekom mokrenja, no još nije poznat točan uzrok te pojave. Neki smatraju da je uzrok nagli osjećaj olakšanja u mjehuru koji naglo širi krvne žile.

No, pretpostavlja se da uzrok može biti i izuzetan napor pri vršenju nužde ili izrazita motorika crijeva koja može izazvati prekomjernu stimulaciju živca vagusa, koji ide od mozga do trbušne šupljine.

 

Smijeh

Iako se to događa vrlo rijetko, zabilježeni su slučajevi da je uslijed intenzivnog smijeha došlo do zatvaranja dišnih puteva, a time i do nesvjestice.

 

Kašalj

Silovit napadaj kašlja povećava rizik od gubitka svijesti, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Respiratory Medicine u kojem je navedeno više stotina primjera takvih slučajeva. Smatra se da je uzrok gubitka svijesti u tom slučaju nagla promjena u visini krvnog tlaka u plućima, što smanjuje dotok krvi i kisika u mozak.

Facebook komentari