Bakini savjeti 11 malih trikova koji će vam olakšati kuhanje

Jeste li znali da količinu nekih namirnica možete precizno odrediti i bez vage, a truljenje voća spriječiti pomoću češnjaka?

 

1. PRŽENJE RIBE BEZ NEUGODNIH MIRISA

Kada pržite ribu, s njom pržite i polovinu jabuke (prerezana strana neka bude okrenuta prema dolje) i neće biti neugodnog mirisa prženja ribe. Za svaku sljedeću turu morate staviti novu polovicu jabuke.

 

2. KAKO ZAMRZAVATI SVJEŽE ZAČINSKO BILJE

Narežite začinsko bilje, s malo pileće juhe stavite u kalup za pravljenje leda i zamrznite. Kockice će dati okus umacima od povrća, rižotu i juhama. Možete to učiniti i s metvicom, no umjesto juhe stavite vodu. Zamrznute kockice možete ubacivati u ledeni čaj.

 

3. LIJEPA BOJA KUHANOG POVRĆA

Uz jednostavan trik kuhano povrće zadržat će lijepu boju. U kipuću vodu dodajte na vrh noža sode bikarbone.

 

4. UKUSNIJA KRUMPIR SALATA

Kod pripreme krumpir salate krumpir prije rezanja potopite nekoliko minuta u mlijeko. Dobit će bogatiji okus.

 

5. ČEŠNJAK SPREČAVA TRULJENJE VOĆA

Češnjak uspješno sprečava prebrzo truljenje voća. Zato nekoliko prepolovljenih češnjeva stavite među voće.

 

6. VAGANJE POMOĆU ŽLICE

I ako nemate pri ruci kuhinjsku vagu, možete odrediti količinu određenih namirnica.

  • Žlica bijelog brašna = 10 grama
  • Žlica šećera u prahu = 10,5 grama
  • Žlica riže = 20 grama
  • Žlica soli = 20 grama
  • Žlica škrobnog brašna = 10,5 grama

 

7. PRESOLILI STE JELO? POMOĆI IMA

Ako slučajno presolite neko jelo, spas postoji. U gazu stavite žlicu do dvije riže, zavežite gazu u čvor pa je uronite u posudu, ali tako da krajevi gaze ostanu vani kako biste je mogli izvaditi. Neka stoji u jelu 15-ak minuta. Riža će pokupiti višak soli.

 

8. DA SE GRAH NE PREKUHA

Volite li čvršći grah, kuhajte ga u prethodno prokuhanoj i posoljenoj vodi. Tako će se zrna manje raspadati.

 

9. TRIK ZA POHANJE SIRA

Sir prije pohanja prvo stavite u brašno, a onda nakratko u zamrzivač. Tako pri prženju neće izgubiti kompaktnost.

 

10. VIŠE ČISTOĆE KOD PRIPREME MESA

Kada tučete meso, lako zaprljate cijeli radni prostor. Kako biste to spriječili, svaki komad mesa stavite u vrećicu za zamrzavanje pa ga onda istucite batom.

 

11. KAD NE MOŽETE DOČEKATI DA SE JELO OHLADI

Ako želite brzo prohladiti jelo na temperaturu pogodnu za konzumiranje, stavite posudu s jelom u hladnu vodu kojoj ste dodali žličicu soli. Sol će ubrzati hlađenje.

 

Facebook komentari