Bakini savjeti 12 trikova koji znatno olakšavaju kuhinjske poslove

Jeste li znali da možete sami s lakoćom pripremiti aromatiziranu sol?

 

1. MESO IZ MLIJEKA JE UKUSNIJE

Namjeravate pržiti meso? Bit će mnogo ukusnije i mekše ako ga prethodno neko vrijeme držite u mlijeku.

 

2. BRZO PERITE MESO

Meso treba prati na brzinu, pod tekućom vodom. Nikada ga nemojte ostaviti da stoji u vodi, jer će tako izgubiti velik dio korisnih sastojaka.

 

3. NEKA MED LAKO SKLIZNE U ČAJ

Volite piti čaj s medom, ali nekad čekate i minutu da med sa žličice sklizne u šalicu. To možete ubrzati ako na žličicu kapnete kapljicu ulja.

 

4. PEČENJE U ALUMINIJSKOJ FOLIJI

Kada meso ili povrće želite peći u aluminijskoj foliji, položite ga na sjajnu stranu, a zatim krajeve pažljivo skupite i zamotajte, kako tijekom pečenja ne bi iscurio sok. Pečenje u aluminijskoj foliji traje malo dulje nego pečenje u posudi.

 

5. AROMATIZIRAJTE SOL

Od viška svježe limunove korice možete pripremiti aromatiziranu sol. Pomiješate dvije žličice naribane limunove korice sa 50 grama soli. Utrljajte rukama naribanu koricu u sol.

 

6. RIJEŠITE SE MIRISA LUKA

Ruke poslije čišćenja i rezanja luka dugo imaju neugodan miris. Ako protrljate dlanove o neku metalnu površinu, na primjer slavinu, neutralizirat ćete miris luka.

 

7. SPAS ZA ZAGORJELI GRAH

Zagorjeli grah ne mora završiti u smeću. Ako vam se to dogodi, odmah ga stavite u drugu posudu i pokrijte vlažnom krpom koja će upiti najveći dio mirisa zagorjelog graha. Poslije deset minuta maknite krpu.

 

8. KOCKICE LEDA U BOJI

Želite veselije piće? U posudice za led koje ste napunili vodom ulijte malo soka od naranče, maline, mente ili limuna i dobit ćete kockice leda u boji.

 

9. SJECKANI PERŠIN ČUVAJTE U HLADNJAKU

Operite i osušite grančice peršina, otkinite listiće i sitno ih nasjeckajte. Stavite ih u staklenku, zatvorite je i stavite u hladnjak. Ovako spremljeni peršin možete sačuvati oko 15 dana.

 

10. SAČUVAJTE PEKMEZ OD PLIJESNI

Pekmez ili džem sačuvat ćete od pojave plijesni ako staklenku okrenete na poklopac. Tako ćete ga od plijesni sačuvati najmanje godinu dana.

 

11. LAKŠE SKIDANJE RUKAVICA ZA DOMAĆINSTVO

Plastične rukavice lakše ćete skinuti s ruku ako ih nakratko držite ispod mlaza hladne vode. Elastin će se tako stvrdnuti i lakše skliznuti s kože.

 

12. OŠTRIJI NOŽ

Nož više ne reže dobro? Nekoliko puta njime prerežite svježi krumpir i bit će osjetno oštriji.

 

Facebook komentari