Navali narode 15 jako dobrih razloga zašto biste svaki dan trebali jesti jagode

Dea Marinović

Završila sam studij komunikologije na Hrvatskim studijima, a novinarstvom se bavim nekoliko godina. Radila sam u dnevnim novinama,...

Više >

Šalica jagoda sadrži samo 49 kalorija, daje 3 g vlakana i 12 g ugljikohidrata. I pune su zdravstvenih prednosti za naše zdravlje.

 

Jagode su bogate vitaminima i mineralima poput vitamina C i K, folata, kalija, mangana i magnezija. Niskokalorične su, pune vlakana, antioksidanta i polifenola.

Šalica jagoda sadrži samo 49 kalorija, daje 3 g vlakana i 12 g ugljikohidrata. I pune su zdravstvenih prednosti za naše zdravlje.

 

1. Poboljšavaju funkciju srca

Jagode imaju visoku razinu zdravih antioksidansa koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Oni također opuštaju krvne žile, uzrokujući poboljšani protok krvi i sprečavaju kardiovaskularne probleme. Osim toga, visoki sadržaj vlakana, vitamin C i folata u jagodama čine idealno srčano zdravlje jer učinkovito smanjuju kolesterol u arterijama, ali u i plućima.

 

2. Čine kožu ljepšom

Jagode sadrže kiseline koje sprječavaju akne i uklanjaju mrtve stanice kože. Napravite masku od 4, 5 zgnječenih jagoda i žlice meda. Nanesite je na lice, ostavite je da se osuši i isperite.

 

3. Protiv starenja

Vitamin C u jagodama potiče proizvodnju kolagena, tonira kožu i uz sve to ima anti-age efekt. Isto tako, istraživanje je pokazalo da njegov ekstrakt štiti i od ultraljubičastog zračenja.

 

4. Oči su zdravije

Konzumacija jagoda može spriječiti očna stanja kao što su suhe oči, degeneracija optičkih živaca, makularna degeneracija, oštećenja vida i povećana osjetljivost na infekcije. Antioksidansi u jagodama, kao što su flavonoidi, fenolne fitokemikalije i elagična kiselina, mogu pomoći da izbjegnete gotovo sve ove probleme jer štite od djelovanja slobodnih radikala. Jagode također mogu pomoći kod poremećaja očnog tlaka.

 

5. Smanjuju hipertenziju

Jagode su bogate kalijem i magnezijem, što znači da smanjuju hipertenziju i krutost arterija i krvnih žila.

 

6. Sprječavaju rak

Vitamin C, folat, antocijanin, kvercetin i kaempferol samo su neki od mnogih flavonoida u jagodama koji djeluju kao izvrsni antioksidanti. Zajedno, oni čine izvrsnu liniju obrane za borbu protiv raka i tumora. Dnevni unos jagoda povezan je s drastičnim smanjenjem prisutnosti stanica raka. Jagode također sadrže antioksidanse lutein i zeaksantin, koji uklanjaju slobodne radikale i neutraliziraju potencijalno negativan učinak koji mogu imati na naše stanice.

Foto: Istock Ovo voće poznato je kao supernamirnica i odlična hrana za srce.

7. Jačaju imunitet

Vitamin C prisutan u jagodama pojačava imunološki sustav i pomaže u liječenju kašlja i prehlade.

 

8. Pomažu kod artritisa i gihta

Jagode obiluju antioksidansima i detoksifikatorima koji pomažu u smanjenju bolova izazvanih artritisom i gihtom. Oni također pomažu u sprečavanju artritičnih simptoma kao što su degeneracija mišića i tkiva. Svakodnevna konzumacija pomaže gipkosti zglobova, smanjuje infekcije i otklanja bol.

 

9. Povećavaju funkciju mozga

Jagode su bogate jodom, vitaminom C i fitokemikalijama, koje pomažu u održavanju pravilnog funkcioniranja živčanog sustava. Kalij u jagodama, također je povezan s boljim pamćenjem.

 

10. Pomažu kod mršavljenja

Jagode potiču proizvodnju adiponektina i leptina, hormona koji sagorijevaju masnoće. Oni pomažu u smanjenju apetita, smanjenju glukoze i smanjenju tjelesne težine i masti.

Foto: Istock Jagode su I dobar lijek protiv probavnih smetnji.

11. Za zdravu trudnoću

Folat, odnosno folna kiselina ili vitamin B9 preporučuje se ženama koje su trudne ili pokušavaju zatrudnjeti. Folat je potreban u ranoj fazi trudnoće kako bi pomogao u razvoju djetetovog mozga, lubanje i leđne moždine, a folna kiselina u jagodama može pomoći spriječiti određene nedostatke u razvoju fetusa.

 

12. Smanjuju upale

Jagode smanjuju povišenu razinu C-reaktivnog proteina (CRP) u krvi, tvar koju proizvodi jetra, a koja povećava upalu u tijelu. Studija koju je proveo Harvard School of Public Health pokazala je da žene koje jedu više od 16 jagoda tjedno imaju 14 posto manju vjerojatnost da imaju povišene razine CRP-a.

 

13. Pomažu kod zatvora

Zbog visokog sadržaja vlakana, jagode pomažu potaknuti probavu i spriječiti konstipaciju. Također sprečava divertikulitis, upalu probavnog trakta, što može uzrokovati vrućicu i mučninu.

 

14. Smanjuju rizik od dijabetesa

Studije pokazuju da jagode koje imaju nizak glikemijski indeks mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Osim toga, još jedna studija pokazala je konzumacija jagoda poboljšava kontrolu glikemije među dijabetičarima.

 

15. Za zdraviju i sjajniju kosu

Jagode pomažu u borbi protiv ispadanja kose, one vraćaju kosi sjaj i sprječavaju perut. Za sjajnu kosu možete pomiješati 5-6 zdrobljenih jagoda s jednom žlicom jogurta. Umasirajte smjesu u vlažnu kosu i isperite nakon 10-15 minuta.

 

Facebook komentari