Zdrava kuhaona Bazga nije samo ukras u vrtu, u to smo se uvjerile

Berislava Picek i Lucija Picek Posavec

Fotografkinja sam s interesima prema hrani, interijerima i zdravom životu. U slobodno sam vrijeme vrtlarica i kuharica. Moja kć...

Više >

Velika sam obožavateljica bazge. Poštujem sve što je samoniklo, a korisno, poštujem njezinu snagu i neuništivost.

 

Ako možemo reći da neka biljka ima retro prizvuk, onda je to bazga. Nekada davno sadila se kao prirodna granica i ograda prema susjedima jer je otporna i gotovo ju je nemoguće iskorijeniti. Ova listopadna biljka gotovo je nezamjetna dok u proljeće prvo ne prolista lijepim velikim zelenim listovima pa u fazi cvatnje dosegne svoj vrhunac. Tada je, s cvjetovima poput grozda sastavljenim od bijelih cvjetića, najljepša. Taj dio, na moju žalost, ne traje dugo. Velika sam obožavateljica bazge.

Poštujem sve što tako, moglo bi se reći, samo od sebe izraste, a korisno je, njezinu snagu i neuništivost. Bazga je jestiva od korijena preko kore i lista do cvijeta i ploda. Samo ju je važno brati daleko do prometnica jer njezini cvjetovi pokupe na sebe sav smog.

Cvijet se može iskoristiti za sok, sušiti i kombinirati s drugim biljem u čajevima, njome možete oplemeniti ocat, plod je odličan za izradu džemova… Sretna sam što u vrijeme mog odrastanja još nije bilo ovih sokova u kojima ima “100 posto voća”. Znamo da nema, a zamislite koliko li ga tek malo ima u drugima na kojima to ne piše. I sretna sam što moja Lucija nije među malim ovisnicima koji ih tako vole.

Snimila: Berislava Picek/Hanza Media Ako možemo reći da neka biljka ima retro prizvuk, onda je to bazga.

Kad smo bili djeca, pili smo vodu, sok od bazge i sok od višnje, kuhali su se domaći džemovi i radila se zimnica. Da, bilo je više posla, ali jeli smo zdravo i bavili smo se hranom. Već sam dosadna i sama sebi, ali pokušavam taj kotač barem malo usporiti i barem u miru jesti. Sjećam se dana kad su se sokovi od bazge ponovno pojavili po dućanima i u kafićima iz malih OPG-ova. Razveselilo me i opet podsjetilo koliko je bazga borbena i neuništiva. Mnogi su je pokušali iščupati i iskorijeniti iz vrtova, iako ne razumijem zašto, ali ona se sačuvala, ogradila vrtove i svako se proljeće iznova pokazuje u svoj svojoj raskoši.

 

Recepti koje ćete voljeti

Detoks bazga

Ima laksativni učinak, pomaže prilikom mršavljenja.

Snimila: Berislava Picek/Hanza Media

Sastojci:
  • listovi bazge (svježi ili suhi)
  • zaslađivač prema želji, najbolje med
  • voda

Priprema:

  1. Jednu žlicu listova bazge kuhajte deset minuta u 3 dl vode.
  2. Zasladite s malo meda i popijte tijekom dana.
Facebook komentari