Samo navali! :)
 Foto: iStock
Slatko istraživanje

Čokolada kao prevencija aritmije

Znanstvenici su uočili kako je zaštitni učinak čokolade bio najjači kod osoba koje su jele oko 30 grama čokolade dva do šest puta tjedno.

Novo istraživanje provedeno u Danskoj dobra je vijest za sve ljubitelje čokolade jer, sudeći prema rezultatima, redovito konzumiranje te ukusne slastice može spriječiti razvoj fibrilacije atrija - vrste aritmije koja povećava rizik za srčani ili moždani udar.

Znanstvenici su otkrili da su odrasle osobe koje su bile uključene u studiju, a jele su čokoladu najmanje jednom mjesečno (ili češće), imale 10 do 20 posto manju stopu fibrilacije atrija nego osobe koje su jele čokoladu rjeđe od jednom mjesečno.

Prava doza

Uočeno je da je zaštitni učinak čokolade bio najjači kod osoba koje su jele oko 30 grama čokolade dva do šest puta tjedno. U istraživanje je bilo uključeno 55.000 osoba između 50 i 64 godine, a svi su morali ispuniti upitnik u kojem je jedno od pitanja bilo i koliko su često jeli čokoladu protekle godine.

Tijekom praćenja koje je trajalo 13 i pol godina kod više od 3300 ispitanika dijagnosticirana je fibrilacija atrija, a pokazalo se da postoji povezanost između smanjenog rizika za razvoj te bolesti i umjerene konzumacije čokolade.

Žene koje su jele 30 grama čokolade jednom tjedno imale su 21 posto manji rizik za razvoj fibrilacije atrija, a muškarci koji su jeli oko 30 grama čokolade dva do šest puta tjedno imali su za 23 posto manji rizik.

Linker
20. travanj 2024 03:22