Veliki vodič za 'sretnu' probavu I ovih ste blagdana pretjerali s jelom? Evo kako se riješiti težine u želucu

Obilan blagdanski meni, prepun masnih pečenki i zasitnih torti teško sjeda na želudac. Klopku nećete moći izbjeći, ali ćemo vam pomoći da je što prije probavite!

 

U prosincu pretjerano uživamo u hrani i piću, vrijeme je to kad ignoriramo sve što znamo o zdravoj prehrani i broju unijetih kalorija. Delicije koje se tijekom blagdana iznose na stolove, bilo slatke ili slane, neodoljive su izgledom i okusom, mame nas mirisima i bojama i mi popuštamo i kad smo siti, odlučni da kao novogodišnju želju lansiramo u Svemir - od ovog trenutka živim zdravo!

 

Teško je odoljeti

Ne čudi što su u danima nakon Božića najtraženiji lijekovi oni protiv nadutosti, žgaravice, kiseline i drugih želučanih tegoba, kao i sredstva za čišćenje organizma. Kako izbjeći pretjerivanje u hrani i piću te, ako vam se to dogodi, kako si pomoći?

Nadutost, česta pratiteljica bogate trpeze, manifestira se kao težina i pritisak u želucu, ili difuzna bol u trbuhu. Rezultat je prekomjernog unosa ugljikohidrata i masnoće, naročito slastica, a izaziva je povećana količina plinova u probavnom sustavu.

Posljedica je i prebrzog žvakanja hrane i velikih zalogaja pa vodite računa o tome da usitnite zalogaje i da ih polagano, dobro prožvačete, kako biste izbjegli prekomjerno ubacivanje zraka prilikom gutanja.

Drugi uzrok plinova u probavnom traktu je bakterijska fermentacija ostataka neprobavljene hrane, što se može izbjeći konzumiranjem manjih obroka, ali češće. Korisno je to i kad je u pitanju proces otpuštanja viška zraka pri rastezanju želuca, odnosno podrigivanje.

 

Brza pomoć

Ako ste već pretjerali s hranom, osim biljnih čajeva, koristit će vam i pripravci na bazi aloje vere ili tropskog voća: manga, ananasa i papaje, koji olakšavaju probavljanje hrane, a koje valja konzumirati nakon obroka. Učinkovite su i tablete vegetabilnog ugljena koje možete nabaviti u ljekarnama, a koje će pomoći i ako ste pojeli pokvarenu hranu, te ublažiti sve dispeptične tegobe.

 

Protiv kiseline

Prekomjerno lučenje želučane kiseline, kao posljedica konzumiranja masne, jako začinjene i zaslađene hrane ili prekomjernog uživanja u alkoholu, rezultira žgaravicom, mučninom ili povraćanjem. Žgaravica je najčešća posljedica uživanja u hrani, a njen simptom je pečenje, najčešće u gornjem dijelu probavnog trakta, uz neugodan osjećaj žarenja.

Čajne mješavine protiv viška kiseline su čaj od sljeza ili lana, kamilice, komorača, iđirota, stolisnika i metvice, koje ćete pijuckati po malo, tijekom cijelog dana, od pola litre do litre. U čaj se tijekom blagdana preporučuje povremeno dodati i malo pelina, kičice ili maslačka jer želucu i jetri godi gorko.

Kako lučenje želučane kiseline potiče i šećer, trebaju ga izbjegavati svi koji osjećaju tegobe izazvane pojačanim lučenjem kiseline. Imajte na umu i da želudac teško probavlja sirovu hranu te da neprobavljena celuloza i balastne tvari mogu napuhivati i uzrokovati grčevite bolove pa voće i povrće treba termički obraditi.

Foto: iStock Ako su i na vašem blagdanskom stolu bile torte i kolači s teškim kremama, više se krećite i pijte dovoljno vode.
 

Ako ste povraćali

Kad organizam ne može podnijeti sadržaj želuca, brani se povraćanjem. Ukoliko je ono potaknuto konzumacijom velike količine masne hrane ili alkohola, nakon povrećanja možete nastaviti normalno jesti da biste što prije vratili izgubljenu tekućinu i vitamine. Naravno, da bi se organizam oporavio, količine unijete hrane trebaju biti male i valja izbjegavati hranu koja je uzrokovala povraćanje. Lagana juha, kuhano meso i povrće, voće koje sadrži puno vode i vitamina (banane, naranče…) i blagi biljni čajevi bit će dobra zamjena. Ključni su odmor i spavanje kao najbolji način da se organizam pročisti od štetnih tvari koje su izazvale povraćanje.

 

Protiv tvrde stolice

Da ne biste imali problema sa zatvorom, u blagdanski meni uvrstite namirnice koje sadrže dosta celuloznih vlakana, zahvaljujući čemu će stolica postati voluminoznija i mekša.

Vlaknima su posebno bogate jabuke, prokulica, brokula, kupus, mrkva, špinat, cvjetača, mekinje, ječmena i zobena kaša. Nakon blagdana zadržite ih na jelovniku kao samostalne obroke, što će pomoći organizmu da se oporavi od "blagdanskog šoka".

Voda, voćni sokovi i bistre juhe također omekšavaju stolicu i njezin prolaz kroz crijeva, a preporučuje se i pijenje dvije litre vode dnevno. Izbjegavajte pića koja sadrže kofein i alkohol jer pridonose gubljenju tekućine iz organizma. Valja ukazati i na značaj redovitog kretanja, stoga se natjerajte na pola sata šetnje dnevno, posebice nakon konzumiranja obilnog obroka i veće količine alkohola.

Foto: iStock Vrijeme je da barem nekoliko dana izbjegavate alkoholna pića i budete umjereni s kofeinom.
 

Biljke za dobru probavu

Ne želite li osjećati težinu nakon obroka, uz voće, naročito mango i papaju, i biljni će napici pomoći aktivirati probavu. Govorimo li o digestivnom traktu, biljne infuzije i mješavine imaju nekoliko prednosti: neutraliziraju plinove i kiselinu, reduciraju stres, potiču cirkulaciju probavnog trakta i odstranjuju štetne tvari iz organizma. Da biste pripremili biljnu infuziju, prelijte odabranu biljku ili biljnu mješavinu vrućom vodom i pritisnite poklopcem. Ostavite do četiri sata za blagu, odnosno preko noći za jaču infuziju. Zasladite medom, stevijom ili agavinim sirupom i konzumirajte barem triput na dan.

Među spasiteljicama trbušnih i želučanih tegoba svima nam je poznata kamilica koja sprječava i olakšava grčeve u želucu, smiruje živčani sustav (kao i stres i anksioznost) i pomaže kod nadutosti i mučnine. Probavni sustav umiruje i limunska trava (melisa), koja sadrži mnogo vitamina i minerala. Sjeme komorača (anisa) koristi i protiv nadutosti, mučnine i grčeva te pospješuje probavu, kao i korijen i list maslačka, koji poboljšava probavu i djeluje kao blagi laksativ. Snažno djelovanje ima i đumbir koji, uz navedeno, i stimulira probavni sustav, absorbira plinove i toksine te pomaže koži da se oslobodi otrova.

 

Začini s razlogom

Korijen čička, tradicionalno se koristio kao čistač krvi, koji iz krvotoka neutralizira toksine, te dijuretik jer potiče pojačano mokrenje, čime se tijelo oslobađa viška vode i toksina. Široku primjenu za poboljšanje probave ima zahvaljujući tome što sadrži inulin, prirodno dijetalno vlakno, ali se ne preporučuje trudnicama i onima koji imaju teškoća sa srcem.

Veliki doprinos sprječavanju svih oblika želučanih i probavnih tegoba dat će i kadulja (žalfija), origano, timijan, ružmarin, menta (metvica) i timijan, stoga ih stavite na vrh popisa za božićnu kupovinu i stavljajte u svako jelo s kojim se sljubljuju.

Timijanom obogatite jela s crvenim mesom, ribom i kobasicama, juhe od mesa, majoneze te jela sa senfom i octom, a od povrća se odlično slaže s rajčicama, lukom, krastavcima, mrkvom, gljivama, šparogama, brokulom, špinatom, kukuruzom i grahom.

Kaduljom oplemenite sva mediteranska i talijanska jela, kao i janjetinu, svinjetinu, divljač, piletinu, patku, gusku i iznutrice, mahunarke, prvenstveno bijeli grah te kobasice.

Metvica je neizostavna u talijanskoj kuhinji, umacima i raguima te nezamjenjiva u slasticama, voćnim salatama i koktelima.

Origano koristite za jela s rajčicom i meso s roštilja; za meksička, talijanska i grčka jela, ribu, prženo i zapečeno povrće, npr. patlidžane, tikvice i papriku te salate intenzivnog okusa, jela od sira i jaja te jela od graha.

Ružmarinom obogatite juhe, umake, gljive, jela od ribe i mesa (janjetinu, perad, svinjetinu i divljač), jela od povrća (patlidžan, rajčice, tikvice i buču) te deserte, pogotovo s jabukama, kruškama, citrusima i medom.

Foto: iStock Sigurno ste čuli da učinkovita detoksikacija ne ide bez čajeva. Počastite se češće vrućom mirisnom šalicom čaja od kamilice, majčine dušice ili, primjerice, metvice. Ne zaboravite, naravno, da je apsolutni kralj među čajevima - zeleni čaj.
 

Komorač

Foeniculum vulgare

Žuti cvjetići u cvatu

Mediteranska je biljka koja naraste do dva metra u visinu, cvjeta od srpnja do listopada, ima male, žute cvjetiće koji rastu u gustim cvatovima, a uzgaja se i u drugim, toplijim dijelovima svijeta: Aziji, Južnoj Americi i Africi.

Sastav: Plodovi imaju puno eteričnog ulja, masti i flavonoida, zbog čega se koristio i prije nove ere u Mezopotamiji i Kini, dok su ga u antičkoj Grčkoj preporučivali dojiljama radi povećanja količine mlijeka. 

Djelovanje: Potiče rad želuca i crijeva, djeluje protiv grčeva pa ga je dobro staviti kao začin u teško probavljiva jela. U obliku čaja djeluje i kao dijuretik.

 

PRVA POMOĆ AKO STE NEUMJERENO JELI

Sok protiv nadutosti: ĐUMBIR I METVICA REGULIRAT ĆE VAŠU PROBAVU

Sastojci:

  • ½ litre vode
  • 1 grejp
  • 2 velike mrkve
  • 1 krastavac
  • 2 kriške naribanog đumbira
  • 5 listića metvice

 

Priprema:

  1. Ogulite grejp, mrkvu i krastavac te ih narežite na ploške, ubacite u blender i smiksajte na najsitnije.
  2. Dodajte vodu, đumbir i ponovno sve izmiješajte, na kraju dodajte listiće mente.
  3. Pripremljeni napitak konzumirajte dvaput dnevno, najbolje ujutro i prije ručka.

 

 

Dobro je znati

  • Soda bikarbona je poznati lijek protiv gastritisa, čija alkalnost (lužnatost) ublažava žgaravicu. U pola čaše tople vode umiješajte pola žličice sode bikarbone i nekoliko kapi limunova soka.
  • Žgaravicu ublažava i slina stoga žvačite žvakaće gume ili cuclajte bombone, što će aktivirati žlijezde slinovnice. Proizvodnju sline potaknut će i zamišljanje slike nekog ukusnog, vama omiljenog jela.
  • Šećer potiče lučenje želučane kiseline pa ga zamijenite stevijom, agavinim sirupom ili medom. Kaže se da jetra i želudac vole gorko, pa u čaj dodajte malo pelina, kičice ili maslačka.

 

Facebook komentari