Zdrava kuhaona I same smo se uvjerile, najbolji je domaći kruh iz mlina

Berislava Picek i Lucija Picek Posavec

Fotografkinja sam s interesima prema hrani, interijerima i zdravom životu. U slobodno sam vrijeme vrtlarica i kuharica.

Moja kć...

Više >

Uz omiljeno kukuruzno brašno dodajte i druge vrste brašna, mijesite, pecite, igrajte se. Ništa nije finije od domaćeg kruha koji miriše na dom…

 

Kad se spomene kukuruz, meni prvo padne na pamet pravi kukuruzni kruh. Mirisan, tvrde, ispucane gornje kore. Znam, svi danas pazimo da ne jedemo kruh ili da ga jedemo malo, nemamo vremena za pečenje... i sve tako, ali pravi domaći kruh, pečen u krušnoj peći, koji traje danima, bio je ne samo temelj stola nego i kvalitetna namirnica.

Prvo pečenje kruha je osoban, intiman čin ljubavi: kruh peku mame za svoju djecu, žene za obitelj…

Dobro, znam i neke muškarce koji peku kruh, prijatelj Hrvoje jedan je od njih i prema tome kako njegov kruh izgleda i koliki trud i nauk u njega ulaže, svaka čast! Ne moram ni reći da odlazak u pekarnicu po kruh nije to. Iskreno, ne znam točno što je unutra, očito se od toga debljamo, a sve je češća i intolerancija na gluten.

Moja potraga za krušnim okusima iz djetinjstva počinje u mlinu obitelji Pukanić u Velikoj Gorici. Kao i sve dobre priče o hrani, i to je obiteljska priča. Franjo Pukanić sa sinovima Franjom i Ivanom, koji su četvrta generacija, tu melje raž, kukuruz, zob, ječam itd.

Uz uhodan posao mljevenja brašna, prošle godine pokrenuli su i proizvodnju domaće tjestenine. Izbor je odličan: tjestenina od šest vrsta žitarica, od bučinog i pirovog brašna, bez jaja… vodili su računa o svim zdravstvenim problemima ljudi.

Za moju priču o kukuruzu otišla sam vidjeti i kako nastaje moje omiljeno kukuruzno brašno i saznala da sve više ljudi dolazi po brašno i kruh peče doma, nekako u tišini. Na takvom su mjestu, naravno, susreću i ljudi koji najbolje znaju ispeći kruh. Tako je Branka Pavlečić za moju Zdravu kuhaonu u peći na drva ispekla kruh težak 2,5 kilograma koji može trajati danima, a po njemu miriše cijeli dom. Naravno, peć na drva nema regulaciju topline pa stalno treba paziti, ali okus je nemjerljiv. Nije joj teško, veselo govori i smješka se. Obje mislimo da vrijedi svakog trenutka uloženog truda.

 

Moj način

Uz divan domaći kukuruzni kruh napravila sam i dva ukusna, a jednostavna jela s palentom, koja je dobra podloga za razna jela i odlično podnosi začine. Djeca je obično vole pa je idealna za to da joj se pri kraju kuhanja doda nešto što inače ne bi pojela, na primjer blitva ili špinat. Ja skuham palentu u 1/3 mlijeka umjesto vode, još je kremastija. Ne bježite od novih kombinacija, isprobavajte, osvježit ćete već uhodane ručkove i uživajte u hrani.

 

Mirise vam ne možemo dočarati, a za okuse, za to se pobrinite sami. Vrijedi!

Facebook komentari