Crumble od jabuka sa slanim karamelom Jesen bez deserta s jabukama je kao djevojka bez osmijeha - prazna i stroga

Sandra Rončević

Iako imam diplomu talijanskog jezika i kulture Sveučilišta u Pisi, mijenjala bih je sutra za bilo koju iz kulinarstva jer mi uprav...

Više >

Sve nasjeckaš, umiješaš, namrviš, posipaš, gurneš u pećnicu i aj’ bok!

 

Jesen bez deserta s jabukama je kao djevojka bez osmijeha. Prazna, bezlična, pomalo stroga i odsutna, bez boje i mirisa. Volim jesen sa svime što nam donosi. Volim mirisne zrele plodove voća i povrća, šuštavo lišće raznih boja, lagano sunce, šumske gljive, kestene. I kišu, vjetar, ono teško sivilo volim (ipak sam je jesensko dijete). I da, jako volim jabuke u desertima.

Od jabuka volim baš sve; pite, štrudle, torte, džemove, kompote, tartove, crumbleove. Za razliku od jednog meni dragog gospodina, koji se jako dobro razumije u kulinarstvo i gastronomiju, i koji kaže da je jabuka najgluplje voće za deserte. Doduše, od te je izjave prošlo puno godina. Danas je on “chef on his own”, u vlastitom restoranu. Možda je promijenio mišljenje, valjalo bi ga pitat.

Kako ja nisam neka pretjerano pedantna osoba kad su kolači i slastice u pitanju (ne điđa mi se dugo po kolačima, niti mi ih se gladi, niti mi ih se kirurški precizno reže, nikad slastičarke od mene!), crumble forma deserta je baš kao stvorena za mene.

Sve nasjeckaš, umiješaš, namrviš, posipaš, gurneš u pećnicu i aj’ bok! Još k tome poslužiš sa žlicom. I ne brineš hoće li van iz kalupa ili neće, hoće li se stisnuti, hoće li se dati rezati, hoće li… hoće!

 

Obavezno ga napravite

A crumble od jabuka sa slanim karamelom baš sve hoće. Hoće iznenaditi izgledom i mirisom, hoće izmamiti osmijeh na lice, hoće izazvati oduševljenje na prvi griz, hoće biti pravi pravcati desert kojeg se ne bi posramile ni najbolje slastičarnice. Obavezno mu dodajte kuglicu sladoleda od vanilije i poslužite ga toplog. Točnije, obavezno ga napravite. Jesen je tu.

slika unutra

Tako je jednostavan za napraviti. (Snimila: Sandra Rončević)

 

Slani karamel je moja dugogodišnja ljubav. I često mi bude žao što ga kod nas ima rijetko za kupiti, ali s druge strane upravo to me natjera da ga napravim sama. I vjerujte, ništa se ne može mjeriti s domaćim slanim karamelom, a tako je jednostavan za napraviti. Ja ga uvijek napravim više pa ga spremim za razne krize (znate ono, kad je žlica i teglica lijek za sve nedaće).

 

Recept koji ćete voljeti

Crumble od jabuka sa slanim karamelom

Snimila: Sandra Rončević

Sastojci:

Za 6 posudica ili 1 veliku

Slani karamel:

  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 150 g šećera
  • 1 žličica paste od vanilije (ili 2 vanilin šećera/žličica arome vanilije)
  • pola žličice morske soli (dozirajte prema ukusu)

Crumble:

  • 2 veće jabuke
  • 150 - 200 g zobenih pahuljica (drobljenih)
  • žličica cimeta
  • 50 - 70 g hladnog maslaca
  • dodatno malo cimeta za posipanje po jabukama

*po želji možete dodati i žlicu kokosa te žlicu sjeckanih oraha/lješnjaka

Priprema:

Napravite slani karamel

  1. Na umjerenoj vatri zagrijavajte šećer, uz stalno miješanje, sve dok se ne otopi.
  2. Kad je šećer u potpunosti otopljen (pazite da vam ne zagori), dodajte na kockice narezan maslac.
  3. Kad se maslac otopio, polako dodavajte slatko vrhnje. Stalno miješajte drvenom kuhačom, špatulom ili pjenjačom.
  4. Kuhajte 3-4 minute. Ugasite vatru, dodajte sol i dobro izmiješajte.
  5. Ostavite da se karamel ohladi.
  6. Ako nećete odmah koristiti svu količinu karamela, dio izlijte u staklenku i spremite za kasnije. Karamel u hladnjaku može stajati i do 2 tjedna. Prije no što ga namjeravate koristiti, pustite ga da se ugrije (ili ga ugrijte u vrućoj vodi par minuta).

Pripremite sve za crumble

  1. Jabuke ogulite i narežite na manje komadiće ili ploške.
  2. U dubljoj zdjeli izmiješajte zobene pahuljice (ja koristim one drobljene), cimet i na kockice rezani hladni maslac.
  3. Sve dobro izradite prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  4. U posip slobodno dodajte žlicu kokosa ili sjeckanih oraha/lješnjaka.

Složite crumble

  1. Na dno posudica (tzv. porcijašica) stavite žlicu-dvije slanog karamela, na karamel dodajte 2-3 žlice jabuka, jabuke posipajte cimetom, odozgo namrvite pripremljeni posip.
  2. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 25 minuta.
  3. Izvadite iz pećnice, pustite da se crumble ohladi jedno 5-10 minuta pa ga poslužite uz kuglu sladoleda od vanilije.
Facebook komentari