Pripazite na količinu Jeste li znali da nam ove namirnice skraćuju život

Brojni aditivi nalaze se u nizu namirnica i, nažalost, ti sastojci pogađaju naš imunološki sustav i cjelokupno zdravlje.

 

Margarin

Napravljen je od hidrogeniziranih biljnih ulja, bogat je trans masnoćom, a brojne su ga studije povezale s povećanim rizikom od srčanih bolesti i raka.

 

Gazirana pića

Poznato je da debljaju, ali mogu povećati rizik od raka, srčanog i moždanog udara, dijabetesa te osteoporoze.

 

Prerađeno meso

Od salame do hot doga, prerađeni mesni proizvodi dobili su, tijekom posljednjih nekoliko godina, mnogo negativne pozornosti. Brojne su studije potvrdile vezu između prerađenog mesa i raka. Američki Institut za istraživanje raka izjavio je da povećavate rizik od raka debelog crijeva za 21 posto ako često konzumirate hot dog.

 

Čips

Visoka masnoća, sol i kalorije… Čips lako može dovesti do značajnog porasta tjelesne mase kada se konzumira redovito. Još jedna zabrinjavajuća stvar je kolesterol, jer je ovaj slani zalogaj duboko pržen u najsmrtonosnijem tipu masnoće - trans masnoće.

 

Bezmasne namirnice

Reklamiraju se kao zdrava alternativa, no sadržaj masti uglavnom se zamjenjuje šećerom, umjetnim zaslađivačima ili visokim fruktoznim kukuruznim sirupom. Zapamtite, masnoće nisu neprijatelji - masti su potrebne kako biste nahranili svoje tijelo i um. Radi se o vrsti masti koju odaberete.

 

Prženi krumpirići

Tko ne voli pomfrit? Slani su i ukusni, međutim, postoji samo jedan problem - nisu baš najbolji za naše zdravlje.

 

Kada konzumirate malu porciju krumpirića iz glavnih lanaca brze hrane, konzumirate od oko 200 do 340 kalorija - da ne spominjemo veliku porciju od 700 kalorija ili više.

 

Zato je najbolje ispeći vlastite krumpiriće.

 

Brza i pržena hrana

Bilo da jedete pomfrit ili prženo meso, sve što je kuhano u nezdravom ulju svakako je najsmrtonosnija hrana. U jednoj studiji objavljenoj u Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases otkriveno je da, kada jedete prženu hranu više od četiri puta tjedno povećavate rizik od moždanog udara za 41 posto.

 

Kokice iz mikrovalne

Mnogi proizvođači stavljaju trans masti u kokice iz mikrovalne, a one osim što uzrokuju niz problema, od onih povezanih sa srcem do povišenog kolesterola, tvrde znanstvenici, mogu uzrokovati i smanjenje obujma mozga. Testirali su 104 osoba starije od 65 godina, te se obujam mozga, onih koji su ovo redovito konzumirali, smanjio slično kao i kod osoba koje pate od Alzheimera.

 

Keksi

Jedan od osnovnih sastojaka pakiranih keksa je hidrogenizirano biljno ulje bogato trans-mastima i zasićenim mastima. Neke ih studije povezuju s bolestima srca, druge s pretilosti i dijabetesom, ali svaka studija potvrđuje njihovu štetnost.

Osim masnoća, keksi su puni šećera i obično njihovim jedenjem premašujemo dnevnu preporučenu količinu unosa šećera.

Američko udruženje za srce savjetuje da djeca dnevno ne uzimaju više od tri čajne žlice šećera, odrasli muškarci devet, a žene šest.

 

Facebook komentari