Moćni saveznici Namirnice koje obnavljaju funkciju pluća bivših pušača

Zdravlje pluća nakon prestanka pušenja tema je koja izaziva veliki interes među bivšim pušačima i zdravstvenim profesionalcima.

 

Prehrana bogata rajčicama i voćem donosi niz zdravstvenih koristi, od smanjenja rizika za rak kože do jačanja imunološkog sustava. Po novoj studiji, te namirnice mogu i obnoviti funkciju pluća bivšim pušačima.

 

Spor oporavak

Svake godine otprilike 55 posto pušača pokuša prestati pušiti. Prestanak pušenja dramatično smanjuje rizik plućnih bolesti, od kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) do raka. Zdravlje pluća nakon prestanka pušenja tema je koja izaziva veliki interes među bivšim pušačima i zdravstvenim profesionalcima.

 

Pluća počinju zacjeljivati odmah nakon gašenja zadnje cigarete, ali proces potpunog oporavka je spor i može trajati godinama. Dodatno, prestanak pušenja ne briše u potpunosti rizik razvoja bolesti povezanih s pušenjem.

Drugi čimbenik koji treba uzeti u obzir jest činjenica da pluća potpuno sazriju između 20. i 25. godine, a nakon 35. funkcija pluća polako počinje slabjeti i disanje postupno postaje sve teže. To se događa jer ošit i drugi mišići s godinama gube elastičnost, a alveole svoj oblik.

 

Istraživanje znanstvenika iz škole javnog zdravlja Johnsa Hopkinsa u Baltimoreu pokazalo je da prehrana bogata rajčicama i voćem, posebno jabukama, smanjuje i rizik KOPB-a bivšim pušačima, a usto i usporava prirodno slabljenje funkcije pluća. Ovo potonje vrijedi i za osobe koje nikada nisu pušile. 

Magični je broj, utvrdili su znanstvenici, dvije rajčice i tri svježe voćke dnevno.

 

Vrijedni sastojci

Rajčica je moćan izvor vitamina C, a obiluje i vitaminima B skupine, bakrom, željezom, kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem... Bogata je karotenoidima, a najpoznatiji među njima, likopen, iznimno je snažan antioksidans, zaslužan i za crvenu boju plodova.

 

Zbog vrijednih sastojaka, rajčica može smanjiti rizik obolijevanja od karcinoma, potiče izlučivanje vode iz organizma, dobro djeluje na srce i krvotok, regulira probavu, snižava krvni tlak…

 

Najveći dio hranjivih tvari rajčice je u kori i sjemenkama. Ako je moguće, preporuka je kupovati rajčice iz ekološkog uzgoja: istraživanje provedeno na sveučilištu u Kaliforniji pokazalo je da je udio antioksidansa u plodovima iz ekološkog uzgoja gotovo dvostruko veći nego kod onih konvencionalno uzgojenih. 

Prosječno, svježe rajčice sadrže između 3 do 6 mg likopena na 100 grama. Pritom je važna vrsta, način uzgoja, doba godine i podrijetlo. Zreli, tamnocrveni plodovi rajčice dozreli na suncu imaju najviše vitamina C i likopena.

Facebook komentari