Grožđice u svijetu bobica Od sveg voća i orašastih plodova one najbolje čuvaju srce i krvne žile

Vesna Bosanac

Vesna Bosanac diplomirala je i doktorirala nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prva je nu...

Više >

Pored toga, sadrže topljiva i netopljiva vlakna koja podupiru funkciju debelog crijeva.

 

Grožđice se dobivaju sušenjem grožđa na suncu dva do tri tjedna. Zahvaljujući enzimskim i neenzimskim procesima one tamne, pri čemu se razvijaju smeđi pigmenti.

Grožđice su bogate jednostavnim šećerima i mineralnim tvarima - kalijem, magnezijem i borom. Među fitonutrijentima ističu se katehini, izoflavoni i resveratrol.

Od sveg voća i orašastih plodova grožđice sadrže najviše izoflavona daidzeina i genisteina, koji zaštitno djeluju na srce i krvne žile.

 

Sve njene prednosti

Resveratrol je antioksidans protuupalnog učinka. Sprečava rak, a smanjujući stvaranje krvnih ugrušaka i opuštajući žile zaštitno djeluje na krvožilni sustav. Grožđice sadrže topljiva i netopljiva vlakna koja podupiru funkciju debelog crijeva. Tu su i fruktooligosaharidi, prebiotici koji su hrana poželjnim probiotičkim bakterijama u debelom crijevu. U grožđicama ima i tartaratne kiseline. Ne apsorbira se u tankom crijevu, već dolazi u debelo crijevo, gdje je bakterije fermentiraju do kratkolančanih masnih kiselina koje imaju pozitivan učinak na zdravlje debelog crijeva.

 

Smanjuje i rizik od raka debelog crijeva

Znanstvene studije upravo potvrđuju da konzumiranje grožđica povećava količinu tartaratne kiseline, vlakana i vode u stolici, što je omekšava. Time se pomaže defekacija i smanjuje mogućnost raka debelog crijeva. Grožđice pridonose regulaciji povišenog krvnog tlaka.

Koristan je i podatak da konzumiranje grožđica kao užine pridonosi osjećaju sitosti tijekom nekoliko sati. Iako su bogate glukozom, konzumiranje grožđica ne dovodi do njezina naglog dotoka u krv niti do hiperinzulinemije.

Ovo je nedvojbeno poželjan ishod, a može se zahvaliti prisutnosti fenolnih komponenti i vlakana koji usporavaju pražnjenje želuca, dolazak glukoze u crijeva i njezinu apsorpciju u krv. Zahvaljujući tome dovoljna je mala količina inzulina da glukoza uđe u stanice. Tako se pridonosi većoj učinkovitosti inzulina i boljoj osjetljivosti stanica na njega.

 

Zaboravite slatkiše

Nedvojbeno je poželjnije uzimati grožđice nego slatkiše i zaslađene napitke jer one rezultiraju manjim lučenjem inzulina, što je povoljno za ljude koji imaju šećernu bolest tipa II.

Grožđice pridonose i snižavanju masnoća te ukupnog i LDL kolesterola u krvi. Smanjuju oksidativni stres u organizmu, što sve zajedno pozitivno djeluje na zdravlje krvožilnog sustava.

 

Saznajte više o: Açaí bobicama, inka bobicama, brusnicama i aroniji.

Keksi s grožđicama i zobenim pahuljicama

Foto: iStock

Sastojci:
  • 200 g smeđeg šećera
  • 200 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 150 g grožđica
  • 2 jaja
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • ½ čajne žličice sode bikarbone
  • malo soli

Priprema:

  1. Pjenasto umutite šećer i maslac.
  2. Smjesi dodajte jedno po jedno jaje i sve pomiješajte.
  3. Posebno izmiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol te polagano dodajte smjesi s jajima.
  4. Na kraju umiješajte zobene pahuljice i grožđice.
  5. Tijesto oblikujte u dvije štruce, umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje jedan sat.
  6. Režite kriške debljine 1 do 1,5 cm, posložite ih u pleh za pečenje i pecite u pećnici na 180°C 12 do 14 minuta dok ne porumene.
Facebook komentari