Zašto volimo kikirikijevo ulje Ova mahunarka bogata je uljem koje se preporučuje čak i dijabetičarima

Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Vesna Bosanac diplomirala je i doktorirala nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na Fakulte...

Više >

Rafinirano ulje ovog orašastog ploda ne sadrži bjelančevine u mjerljivoj količini pa je sigurno za ljude koji su inače alergični na kikiriki, potvrdila su to alergološka testiranja.

 

Vjeruje se da kikiriki potječe iz Južne Amerike, a u Peruu se uzgajao još prije 2000 godine. Kikiriki je mahunarka, no za razliku od ostalih mahunarki (npr. graha) koje skladište škrob, on kao rezervu skladišti ulje. Sadrži oko 50% ulja koje je izvor desetak različitih masnih kiselina, među kojima dominiraju oleinska (oko 50%) i linolna (oko 25%).

 

DOBRO ZA KRVOŽILNI SUSTAV

Brojna su istraživanja posljednjih desetljeća pokazala da konzumiranje kikirikija smanjuje rizik za bolesti krvožilnog sustava. Uz to, uključivanjem njegovog ulja u prehranu pretilih osoba smanjuje se koncentracija LDL kolesterola i ukupnih masnoća u krvi. Kikirikijevo je ulje dobar izvor cijenjene oleinske kiseline koja pokazuje protuupalni učinak i snižava kolesterol u krvi.

Pozitivno djeluje na normalizaciju povišene koncentracije šećera u krvi pa je korisno ljudima koji imaju problema s hiperglikemijom kao i onima koji pate od šećerne bolesti. Ovo djelovanje leži u činjenici da oleinska kiselina, kao jedna od glavnih sastavnica kikirikijevog ulja, potiče lučenje inzulina.

Spomenuti se učinak kikirikijevog ulja može smatrati i preventivnim pa ga je korisno uključiti u prehranu. Kikirikijevo ulje sadrži i tokoferole, što nedvojbeno jača njegov antioksidativni učinak.

 

KIKIRIKIJEVO ULJE I ALERGIJE

Rafiniranjem ulja uklanja se proteinska komponenta iz sirovine. Tako se i rafiniranjem kikirikijevog ulja uklanjaju bjelančevine koje kod nekih ljudi izazivaju alergije. Može se stoga reći da rafinirano kikirikijevo ulje ne sadrži bjelančevine u mjerljivoj količini pa je sigurno za ljude koji su inače alergični na kikiriki. Potvrdilo su to i istraživanjem koje je uključivalo alergološki test s kikirikijevim uljem upravo kod ljudi osjetljivih na kikiriki. Zaključno, šteta je kikirikijevo ulje isključiti iz prehrane ljudi alergičnih na kikiriki s obzirom na to da ima pozitivan učinak na zdravlje.

Foto: iStock Za razliku od nekih drugih ulja, ovo je ulje otporno na visoke temperature.
 

I za ljepotu

Kikirikijevo je ulje čest sastojak kozmetičkih proizvoda za njegu kože. Hidratizira je i služi kao nosač aktivnih komponenti. Čak i ljudi alergični na kikiriki mogu koristiti proizvode za njegu kože s rafiniranim kikirikijevim uljem.

 

VRLO AROMATIČNO

Klasično kikirikijevo ulje je nježnog orašastog mirisa. Vrlo je otporno na visoke temperature. Često se koristi u kineskoj i indijskoj kuhinji za prženje u dubokom ulju, kratko prženje u woku te u pripremu umaka i slastica. Također se primjenjuje u proizvodnji margarina i majoneze. Ulje dobiveno od prženog kikirikija je vrlo aromatično te je čest sastojak gotovih žitarica za doručak. Koristi se u proizvodnji aroma i slastičarstvu (pri proizvodnji kolača, sladoleda i različitih zamrznutih mliječnih deserata).

 

Doznajte više o kokosovu ulju, ulju sjemenki konoplje, lanenom i bučinom ulju. 

Facebook komentari