Slastica s porukom Poklanjamo vam recept za božićni kruh koji ćete željeti ispeći svake godine...

Jedno od tradicionalnih jela koje je u našim krajevima u ovo vrijeme godišta svakako na popisu najtraženijih je i božićni kruh. Ako ga do sada niste imali prilike pripremati, vjerujte, nije tako teško, a moglo bi vam se i svidjeti, čak i ako niste vješti u spravljanju kolača...

 

Rođenje malog Isusa slavi se i za stolom! Slastica koja i podsjeća na tek rođenog Isusa u povojima na njemačkom se zove Christstollen. Nazivaju ga i biskupskim ili božićnim kruhom, a smatra se da donosi sreću u naš dom!

 

Slavlje za stolom

Božićni kruh

Prepun suhog i orašastog voća, upravo je neodoljiv...

Foto: iStock

Sastojci:
  • suho voće: po 8 dag grožđica, manga, papaje, marelica, brusnica
  • 13 dag grubo nasjeckanih badema
  • 23 dag omekšanog maslaca
  • 28 dag šećera
  • malo soli
  • 1 dl ruma
  • 2 jaja
  • 58 dag glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 23 dag mascarponea
  • klinčić
  • cimet
  • mahuna vanilije
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. Rum zagrijte u posudi i dodajte suho voće pa ga ostavite da se namače.
  2. Umutite maslac sa šećerom, dodajte mascarpone i na kraju umutite jaja.
  3. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, posolite i dodajte božićne začine. Više od polovice dodajte u prethodno umiješanu smjesu i miksajte da dobijete mekano tijesto.
  4. Dodajte voće i bademe i ono što je ostalo od brašna. Kad sve umiješate, ostavite da se tijesto odmori barem sat vremena.
  5. Tijesto podijelite na nekoliko dijelova, svaki razvaljajte i oblikujte mali kruščić. Poslažite ih u protvanj na papir za pečenje i pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzijevih. Smanjite temperaturu i pecite dok ne porumene.
  6.  Još tople kruščiće premažite maslacem i dobro ih pospite šećerom u prahu te zamotajte u vrećicu. Što dulje odstoji, božićni kruh je sve boljeg okusa.
Facebook komentari