slatko-slana kombinacija Pravo ljetno predjelo: Pečene smokve s pršutom, ovčjim sirom i listićima mente

IZVOR: cukar.com.hr
Andrea Cukrov

Diplomirana sam arheologinja i, iako volim sve grčko i rimsko, svoj pravi poziv pronašla sam u kuhinji. Hrana je moja svakodnevna ...

Više >

Odlična stvar je što za ovo predjelo i nema baš pravog recepta, sve se dodaje odokativno i prema ukusu, a nema tu puno ni posla. Baš kako ljeti i treba biti.

 

Ima nešto opuštajuće i gotovo meditativno u branju smokava, nešto što sam naučila cijeniti s godinama. Kao mala sam zazirala od njih. Nisam ih voljela jesti, a ni branje me nije posebno oduševljavalo. Sada ih cijenim gotovo više od ijednog drugog voća. Smokva traži tako malo, ne treba njoj ni posebno plodna zemlja, ni puno vode, odolijeva jakom vjetru i hladnoći i u konačnici nas nagrađuje prekrasnim plodovima. Kako je ne bi voljela.

Ispred kuće mojih roditelja dvije su smokve, poljarica i zimica, kažu oni. Poljarica je sada na vrhuncu sezone, a za zimicu će ipak trebati čekati studeni. Ne znam jesu li ovo njihovi službeni nazivi, možda ih vi zovete drugačije, ali to nije ni važno dok god nas svake godine počaste dobrim urodom. Posebno me vesele naše male žuto-zelene smokve.

 

smokve unutra3

Snimila: Andrea Cukrov

Smokve nekako nisu pretjerano iskorištene u kulinarstvu. Doduše smokva je zbilja najukusnija friško ubrana, tek malo rashlađena, ipak ona odlično funkcionira i u mesnim umacima kojima treba slatkoće. Skuhana smokva može postati i odličan chutney ili klasični džem, a svježa je super kao dodatak salatama ili bruschettama. Posebno se smokva ljubi sa svinjetinom i svinjskim proizvodima poput šunke i pršuta.

Svi ljubitelji slatko-slanih kombinacija znaju koliko pršut dobro funkcionira s voćnim notama dinje ili grožđa, a ni smokva tu nije iznimka. Upravo to je bila moja misao vodilja kod ovog toplog predjela. Ovo predjelo idealno je za večernje druženje na nekoj terasi blizu mora. Dodajte tome i čašu pjenušavog vina te dobro društvo i imate savršenu kombinaciju. Odlična stvar je što za ovo predjelo i nema baš pravog recepta, sve se dodaje odokativno i prema ukusu, a nema tu puno ni posla. Baš kako ljeti i treba biti.

 

smokve unutra

Snimila: Andrea Cukrov

Za ovaj recept sam koristila domaći sinjski pršut i ovčji sir iz okolice Splita, menta i smokve su iz tatinog vrta, a i maslinovo ulje je domaće. Bolje od ovoga zbilja ne može.

 

Recept koji ćete voljeti

Pečene smokve s pršutom, ovčjim sirom i listićima mente

Snimila: Andrea Cukrov

Sastojci:
 • 8 - 10 malih smokava
 • nekoliko kapi aceta balsamica
 • nekoliko kapi maslinovog ulja
 • krupna morska sol
 • svježe mljeveni papar
 • 4 - 5 kriški pršuta
 • ovčji sir
 • menta

Priprema:

 1. Narežite smokve na pola te ih kratko pecite na grill tavi bez dodavanja masnoća, okrenute narezanom stranom prema dolje.
 2. Pecite ih 1 – 2 minute te ih odmah maknite s tave. Pokapajte ih s malo aceta i maslinovog ulja te ih posipajte solju i paprom.
 3. Pršut narežite na tanke trakice po dužini te svaku smokvu omotajte jednom trakicom.
 4. Posložite omotane smokve na tanjur.
 5. Posipajte s tanko narezanim komadićima ovčjeg sira i listićima mente.
 6. Poslužite dok je još toplo.
Facebook komentari