Jeste li je probali Što je alkalna dijeta i kako vam može pomoći u borbi s rakom i depresijom

Koliko samo dijeta imamo na raspolaganju… Koju izabrati, koja će zaista pomoći, je li svaka dobra. U zadnje se vrijeme priča o onoj alkalnoj.

 

O čemu je zapravo riječ?

Alkalna dijeta se bazira na pravilnom unosu kiselo-baznih namirnica tijekom dana, koji trebaju biti u omjeru 4:1 u korist alkala. Prekomjerna kiselost organizma, naime može biti štetna za naše cjelokupno zdravlje te je tijelo podložnije upalama i infekcijama.

Da li je nešto kiselo ili alkalno mjerimo na pH skali.

0-7 - kiselo

7 - neutralno 

7-14- alkalno

Oni koji se pridržavaju alkalne prehrane kažu da kad zamijenite kiselu hranu s alkalnom, da ćete poboljšati svoje zdravlje. Prvi korak je uklanjanje onih namirnica za koje se smatra da uzrokuju kiselo stanje organizma.

Tu se nalaze rafinirane žitarice i šećer, prerađena hrana i alkohol. Na popisu se također nalaze:

  • meso, perad i riba 
  • pšenica
  • jaja
  • mliječni proizvodi

Foto: Istock Prvi korak je uklanjanje onih namirnica za koje se smatra da uzrokuju kiselo stanje organizma.

Popis alkalnih namirnica

Većina voća i povrća (avokado, brokula, kupus, mrkva, cvjetača, celer, tikvice, krastavac, grejp, grožđe, kivi, poriluk, limun i limeta, zelena salata, mango, naranče, papaja, kruške, rotkvice, špinat, jagode, rajčica, lubenica…), soja i tofu, žitarice, maslinovo ulje.

Kao što vidite ove namirnice se uklapaju uglavnom u vegetarijanski način života. No, one su dobre za vas pa biste ih trebali uključiti u svoju prehranu, čak i ako konzumirate životinjske bjelančevine.

 

Jedna od glavnih stvari na kojima se alkalna dijeta temelji nije samo na tome što ona uključuje, već ono što NE uključuje. A to su prerađena i brza hrana, namirnice bez aditiva i pojačivača okusa, rafinirani ugljikohidrati, trans masti...

 

Gubitak kila

Kada počnete uklanjati te stvari, vidjet ćete poboljšanje što se tiče zdravlja. Već nakon nekoliko dana biste trebali biti puni energije, a da bi se postigli rezultate u vidu gubljenja kila potrebno je minimalno 8 tjedana.  

Alkalna prehrana također može pomoći i kod osteoporoze, raka dojke, prostate i debelog crijeva, bubrežnog kamenca, probavnih tegoba, visokog kolesterola, depresije i nesanice te gihta.

 

Facebook komentari