Zlatni začin Svaki dan sam pila tonik od kurkume i dogodile su se tri čudesne stvari

Dea Marinović

Završila sam studij komunikologije na Hrvatskim studijima, a novinarstvom se bavim nekoliko godina. Radila sam u dnevnim novinama,...

Više >

Vjeruje se da ovaj osobiti korijen istodobno poboljšava boju i okus hrane, ali i umne sposobnosti...

 

Otkako se vratila s Balija, jedna moja prijateljica nije prestajala pričati o kurkumi, 'zlatnom začinu života'. Ovaj nadimak je stekla je zahvaljujući svojim mnogobrojnim dobrobitima u koje sam se i sama uvjerila. Vjeruje se da ovaj osobiti korijen istodobno poboljšava boju i okus hrane, ali i umne sposobnosti, pa se posljednjih godina jarko žuti začin udomaćio i u zapadnjačkoj prehrani.

Nakon što sam je dobila na poklon, odlučila sam napraviti tonik koji sam pila svaki dan.

 

Učinci su fantastični

 

1. Ljepša koža

Iako nikad nisam imala problema s tenom, tijekom zime koža mi je, unatoč raznim kremama i kremicama, izrazito suha. Nakon tonika od kurkume primjetila sam kako mi je koža postala zdravija, mekša i elastičnija, te se crveno u licu smanjilo. Nisam isprobala, no u Indiji se kao najbolji piling, tradicionalno koristi mješavina jedne žlice slanutkova brašna, dva prstohvata kurkume i dvije čajne žličice mlijeka.

 

2. Jači imunitet

Studije pokazuju kako ovaj začin pomaže tijelu u borbi protiv brojnih napadača na naš organizam, a također ima ulogu i prilikom oporavka. Jača imunitet, te je u posljednje vrijeme postao nezaobilazan sastojak u borbi protiv gripe i prehlade. I dok svi oko mene šmrcaju i kašlju, ja ove zime ni jedan dan nisam preležela.

 

3. Ublažava grčeve

- Kurkuma smanjuje menstrualne grčeve tako da može smanjiti težinu bolova, ako ne i potpuno ukloniti bolove - kažu znanstvenici. I dok nekoć zbog menstrulanih grčeva nisam mogla izaći iz kuće bez tablete protiv bolova, posljednja dva mjeseca bol je potpuno nestala.

 

Istraživanja su pokazala da je kurkuma vrlo učinkovita u smanjenju probavnih problema poput nadutosti, žgaravice i gastritisa.

 

Isprobajte ga i vi!

Tonik od kurkume

Vrlo brzo, jednostavno i što je najbitnije - zdravo!

Foto: iStock

Sastojci:
  • 1 do 2 žličice kurkume
  • 1 oguljeni limun
  • 1 veći grejp (2 naranče ili 4 mandarine)
  • prstohvat crnog papra

Priprema:

  1. Stavite sve sastojke u blender i dobro izmiksajte.
  2. Po potrebi dodajte još vode.

 

Facebook komentari