Jedite fino i zdravo, uživajte u ljetu i, ono najvažnije, budite sretni.
 Snimila: Berislava Picek/Hanza Media
Zdrava kuhaona

U plodovima našeg vrta uživamo i na +35

Kako je vrijeme roštilja i pripreme hrane na otvorenom, tikvice će dodatno osvježiti vaše omiljene mesne i riblje delicije.

Priznajem, istinski uživamo u ljetu: škola je završila, dani su beskrajno dugi, a naš vrt unatoč vrućinama obiluje plodovima. Ipak, najljepše su večeri, kad sparina malo popusti i družimo se uz hranu. Svatko ima svoje omiljeno ljetno povrće. Lucija obožava krastavce, kojih je vrt ove godine prepun, i jede ih neoguljene u svim varijantama, od samo malo posoljenih do ozbiljnih salata koje sama priprema. Njezin tata Ivan i ja još čekamo da se plodovi našeg omiljenog paradajza zacrvene, a do tada po tržnicama tragamo za volovskim srcem, predivnim mesnatim paradajzom za salate i kuhanje, našom najdražom sortom. Oko tikvica se svi slažemo: volimo ih sve vrste i na sve načine.

Lako ih je uzgojiti i obilno nagrade svakog vrtlara. Samo su dvije sadnice dovoljne da prehrane cijelu obitelj. Stalno iznova cvjetaju i iz tih divnih cvjetova nastaju tikvice. Mi ih sadimo više vrsta jer volimo sve, od zelenih do žutih, od duguljastih do okruglih. Razlikuju se po okusu, a oblik nekako nametne pripremu. Od svega toga zaista se može napraviti kraljevska večera.

Jedno jelo obogatili smo i sušenom bučom iz već nadaleko poznatog OPG-a Lenac iz Hrvatske Kostajnice. Pripremaju ih ručno, suše na suncu i za 10 dag sušenih potrebno je oko 4 kilograma svježih. Odlično zamjenjuju tjesteninu, a hranjive su im vrijednosti neusporedive.

Snimila: Berislava Picek/Hanza Media
Škola je završila, dani su beskrajno dugi, a naš vrt unatoč vrućinama obiluje plodovima.

Omiljene delicije

Kako je vrijeme roštilja i pripreme hrane na otvorenom, tikvice će dodatno osvježiti vaše omiljene mesne i riblje delicije. Režite ih na veće trake, malo pouljite, bacite na roštilj pa netom ispečene marinirajte u maslinovu ulju, soli, papru, limunovu soku i češnjaku. Tako pripremljene pojest će i oni koji na roštilju vole vidjeti nešto konkretnije od povrća. I što da vam još kažem, jedite fino i zdravo, uživajte u ljetu i, ono najvažnije, budite sretni.

  • 1 zelena tikvica
  • 1 žuta tikvica
  • chili
  • sol
  • bučine sjemenke
  • bučino ulje

Priprema:

  1. Tikvice narežite spiralizatorom, začinite i sušite u pećnici na niskoj temperaturi (od 60 do 100 Celzijevih stupnjeva).
  2. Pokapajte bučinim uljem i pospite bučinim sjemenkama.

  • 1 skuša
  • 1 koromač
  • 1 limun
  • 1 patašon
  • šalica šalše
  • nekoliko cherry rajčica
  • desetak ljubičastih mahuna
  • peršin
  • majčina dušica
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Skušu marinirajte u maslinovu ulju, limunovom soku, soli i majčinoj dušici.
  2. Pokraj ribe u lim za pečenje stavite prerezani koromač pa pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
  3. Patašon kuhajte 5 minuta, ocijedite, prerežite, izdubite pa nadjenite šalšom i narezanim svježim rajčicama.
  4. Pecite u pećnici 10 minuta.
  5. Mahune kuhajte 5 minuta pa začinite soli, uljem i octom.

  • 10 dag sušene buče
  • 1 zelena tikvica
  • 1 žuta tikvica
  • 1 paprika
  • 1 ljubičasti luk
  • sojin umak
  • ulje za wok
  • vezica tušta

Priprema:

  1. Sušenu buču kuhajte 5 minuta, ocijedite i začinite soli i uljem.
  2. Povrće narežite na veće komade, propirjajte u woku, začinite sojinim umakom i servirajte na skuhanoj buči.
  3. Pospite listićima tušta.

  • 1 zabatak
  • 1 zelena tikvica
  • nekoliko žlica prosa
  • 5 šampinjona
  • 1 mrkva
  • 1 žuta tikvica
  • 2-3 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • maslac

Priprema:

  1. Pileći zabatak odvojite od kosti, skinite mu kožicu pa ga ispecite na maslacu i ulju.
  2. Za prilog tikvice i mrkve narežite spiralizatorom, začinite maslinovim uljem i soli i lagano pirjajte 10 minuta.
  3. Jednu deblju tikvicu prokuhajte, pažljivo izdubite pa nadjenite tim izvađenim mesom, gljivama i češnjakom, koje ste zajedno propirjali s dodatkom prosa koje treba zaliti kipućom vodom.
  4. Pecite u pećnici 10 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.

Linker
19. travanj 2024 22:21