Nema puno filozofije okolchff torte, no bez obzira na jednostavnost ova se svima svidjela.
 Snimila: Andrea Cukrov
Energetska bomba

Zasladite si život čokoladnom lchf tortom s jagodama

Torta je zapravo vrlo jednostavna, to je još jedna varijacija na temu torte bez brašna. Znate već da je kod lchf torte najvažnije voditi računa o kvaliteti čokolade.

Probudio me u subotu mirisom kave i željom za zdravijom čokoladnom tortom. U njegovom slučaju zdravija torta uvijek znači lchf torta. Kupio je i tamnu kvalitetnu čokoladu pa nisam imala drugog izbora nego ispuniti mu želju.

Ipak, nisam bila totalno altruistična jer i meni se jelo nešto čokoladno i sočno, a opet ne totalno nezdravo…

Kao što vidite nije me teško natjerati na pečenje kolača, uključila sam glazbu, stavila pregaču i pomiješala čokoladu s bademima, kokosovim brašnom i nekoliko domaćih jaja. Napravila sam i kremu - veganski ganache od kokosovog mlijeka te sve dovršila mirisnim domaćim jagodama.

Eh… Tako izgledaju dani koje volim, dani kad je sve laganini i ispunjeno mirisom svježe kave i otopljene čokolade.

Torta je zapravo vrlo jednostavna, to je još jedna varijacija na temu torte bez brašna. Znate već da je kod lchf torte najvažnije voditi računa o kvaliteti čokolade. U posljednje vrijeme često kupim Viviani s 85 posto kakao mase i ona mi se pokazala dobra za pečenje. No nije toliko važno na koji brend ste se odlučili dok god vodite računa da je čokolada napravljena od kakaoa i kakao maslaca s minimalnim dodatkom šećera. Ostalom u čokoladi nije mjesto. :)

Snimila: Andrea Cukrov

Osim čokolade toga tu su i orašastii plodovi koji mijenjaju brašno te jaja i maslac. Nema puno filozofije okolchff torte, no bez obzira na jednostavnost ova se svima svidjela.

Ove torte su također i energetske bombe, izrazito su aromatične i gorkaste. Rekla bih da su to kolači za istinske ljubitelje čokolade. Ipak, bez obzira na to što generalno nemaju loših sastojaka one su i dalje kolači. Mislite na to kad posegnete za repetama.

U koliko niste ljubitelj gorke čokolade ili bi tortu radili za klince onda možete u smjesu dodati neko sladilo poput stevije ili meda.

Za tortu:
  • 200 g tamne kvalitetne čokolade (min. 75 posto kakao mase)
  • 120 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 4 jaja
  • 100 g fino mljevenih badema
  • 1 vrhom puna žlica kokosovog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
Za kremu:
  • 100 ml gustog kokosovog mlijeka
  • 100 g tamne kvalitetne čokolade (min. 75 posto kakao mase)
  • prstohvat soli
Za dekoraciju:
  • jagode ili sezonsko voće po izboru

Priprema za tortu:

  1. Otopite čokoladu i maslac nad parom.
  2. Kad se otope maknite s pare i ostavite sa strane da se malo ohladi.
  3. Umiješajte jedno po jedno jaje i prstohvat soli pa sve dobro promiješajte.
  4. Na kraju dodajte mljevene bademe, kokosovo brašno i sodu bikarbonu.
  5. Sve dobro sjedinite i prebacite u mali kalup za tortu (20 cm) obložen papirom za pečenje.
  6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 35 – 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom, pazite da je ne prepečete.
  7. Pečenu tortu odmah izvadite na rešetku i pustite je da se potpuno ohladi.

Priprema za kremu:

  1. Nad parom otopite kokosovo mlijeko, čokoladu i prstohvat soli.
  2. Kada dobijete glatku kremu maknite s vatre i dobro ohladite. Cilj je dobiti kremu mazive strukture tako da je nemojte ostavljati predugo u hladnjaku.
  3. Ovom kremom premažite ohlađenu tortu.
  4. Na kraju tortu ukrasite i sezonskim voćem. U mom slučaju to su jagode i 'čips' od kokosa.

Linker
25. travanj 2024 19:09