I treba vam 15 minuta Zdrav dodatak doručku: Krokant s bademima i sjemenkama

IZVOR: cukar.com.hr
Andrea Cukrov

Diplomirana sam arheologinja i, iako volim sve grčko i rimsko, svoj pravi poziv pronašla sam u kuhinji. Hrana je moja svakodnevna ...

Više >

Osim kao hrskavi dodatak zobenoj kaši, krokant možete koristiti i kao grickalicu, kao dodatak tortama i kolačima.

 

Donosim vam jedan brzopotezni recept. Napravila sam nešto kao zdraviji krokant - zdraviji zato jer ne sadrži rafinirane šećere. :)

Ovaj recept nastao je sasvim slučajno zapravo, kao nekakav zdraviji dodatak doručku. Naime, ja sam vam jedna od onih prokletih ljudi koja se sa zdravom hranom uporno vrti u krug.

Tako svako jutro započnem ambiciozno. Radim si zobene na kokosovom mlijeku, mutim smoothieje ili mažem hummus na integralni beskvasni kruh.

Za ručak se još dobro držim te jedem salate s pilećim prsima ili puretinom. Onda dan ode u krivom smjeru, popodne provodim na dječjem igralištu gdje sam izložena svim živim grickalicama i slatkišima. Uspijem im odoljeti ispijajući galone kave do mraka. Kada se konačno dovučem kući s baterijama na rezervi više nemam ni najmanje snage kuhati i razmišljati zdravo. Tada krenem tamaniti sve pred sobom. Sljedeće jutro krenem otpočetka…

Tako sam jednog jutra htjela dodati nešto hrskavo i slatko dosadnoj zobenoj kaši. Bacila sam na tavu ono što sam imala pri ruci - bademe, sezam, lana, bučine golice. Dodala sam ih i mrvicu soli, ali htjela sam da bude slatko pa sam ih zalila i s malo datuljinog sirupa.

 

recept unutra

Ovaj recept nastao je sasvim slučajno zapravo, kao nekakav zdraviji dodatak doručku. (Snimila: Andrea Cukrov)

 

Inače taj sirup mi je trenutno najdraže sladilo jer je baš, baš fino, a i oboji hranu nekom lijepom prljavo ružičastom bojom. Ako ga nemate ovaj će recept jednako dobro funkcionirati s agavinom sirupom ili medom.

 

Nakon što sam sve tako lijepo zakuhala ubacila sam smjesu u pećnicu da se posuši i postane hrskava i to je cijela filozofija. Sve skupa mi je oduzelo petnaestak minuta, a dobila sam dovoljno krokanta da se sladim cijeli tjedan.

 

Osim kao hrskavi dodatak zobenoj kaši, krokant možete koristiti i kao grickalicu, kao dodatak tortama i kolačima. Može biti dekoracija ili hrskavi sloj u mousse torti. Zapravo je baš višenamjenska stvar, a u tegli s poklopcem se sasvim lijepo drži cijeli tjedan.

Recept koji ćete voljeti

Krokant s bademima i sjemenkama

Snimila: Andrea Cukrov

Sastojci:
  • 100 g badema
  • 15 g (1 žlica) sezama
  • 15 g (1 žlica) lana
  • 10 g (1 žlica) bučinih golica
  • prstohvat himalajske soli
  • 5 punih žlica datuljinog sirupa

Priprema:

  1. Bademe u grubo narežite na krupnije komade.
  2. Tostirajte bademe na suhoj nepriranjajućoj tavi dok ne zamirišu.
  3. Dodajte lan, sezam i bučine golice, malo posolite. Sjemenke će vrlo brzo početi pucketati, možete ih poklopiti kako vam ne letjele po cijeloj kuhinji.
  4. Tostirajte ih kratko, par minuta samo da uhvate malo boje pa dodajte datuljin sirup.
  5. Dobro promiješajte sve i pustite da zakuha.
  6. Prebacite smjesu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
  7. Ubacite sve u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite dok se potpuno ne stisne i karamelizira po rubovima. Oko 10 - 15 minuta.
  8. Izvadite iz pećnice, ohladite te potom narežite i pospremite u tegle ili odmah grickajte.
Facebook komentari