Bamija se koristi kuhana ili pirjana s raznim vrstama povrća i mesa. Njena sluz povezuje sastojke u jelima i daje specifičan okus.
 Foto: iStock
Slabo poznata biljka

Imate li problema s masnoćama u krvi, probajte bamiju

Njezini plodovi su teksture koja podsjeća na zelene mahune. Priprema se kao zasebno jelo ili u kombinaciji s drugim namirnicama. Može se koristiti svježa ili suha. Kaže se da je ljudi obožavaju ili mrze, ali ju svakako valja probati.

Kada mi je urednica prije nekoliko tjedana predložila da pišem o bamiji, prihvatila sam temu iz dva razloga. Prvi je njoj za ljubav. Nikad me ne tlači s rokovima za predaju tekstova niti pametuje trebalo bi ovako, nemoj onako. Takvim šefovima jednostavno nemaš srca reći neću.

Drugi razlog je izazov pisati o slabo poznatoj namirnici. Priznajem da bamiju još nisam okusila. Bamija je grmolika biljaka, povrće koje potječe s Indijskog poluotoka. Njezin naziv dolazi od perzijske riječi bamye.

Danas se često uzgaja na Bliskom Istoku, u Srednjoj Americi i jedna je od osnovnih namirnica mnogih nacionalnih kuhinja Afrike. U Europi je prisutna u Grčkoj, Turskoj i Makedoniji.

Koristi se svježa ili suha

Njezini plodovi, teksture koja podsjeća na zelene mahune, beru se najviše ljeti. Priprema se kao zasebno jelo ili u kombinaciji s drugim namirnicama. Može se koristiti svježa ili suha. Suha bamija obično se kupuje nanizana na konac, te se prije pripreme, preko noći, namače u vodi.

Plodovi bamije sadrže makronutrijente; bjelančevine, masti, te složeni ugljikohidrat škrob.

Među mineralnim tvarima, svojom se zastupljenošću izdvajaju kalcij, kalij i fosfor. Od prehrambenih vlakana ističu se topljive sluzi i gume. U kulinarstvu se prisutnost sluzi i gume koristi za zgušnjavanje juha, umaka i variva.

Odlična zamjena za bjelanjak

Zanimljivo je da topljiva vlakna bamije djeluju kao i stabilizatori, te se u prehrambenoj industriji koriste kao zamjena za bjelanjak jaja. Štoviše, kod ljudi snižavaju koncentraciju masnoća u krvi.

Bamija sadrži i antioksidanse. Quercetin je jedan od najzastupljenijih. Pokazalo se kako on potiče protok krvi kroz mozak, a time dopremu kisika i glukoze u njegove stanice. Zahvaljujući ovim svojstvima quercetina, bamija, bez dvojbe, ima pozitivan utjecaj na zdravlje i funkciju mozga.

Osim ploda, jestivi su listovi i sjemenke bamije. Potonje sadrže značajnu količinu kalcija, bakra, željeza, mangana i cinka. Suše se, melju i koriste kao zamjena za kavu. Česta je to praksa u Turskoj. Sjemenke se mogu koristiti za dobivanje ulja bogatog vitaminom E i linolnom kiselinom; višestruko nezasićenom masnom kiselinom. K tome, dodaju se mješavini za ishranu pilića. Stabljike bamije koriste se za izradu užadi.

Bamiju zasigurno valja probati. Kaže se da ju ljudi obožavaju ili mrze. Ipak vjerujem da će ovo povrće dobiti mnogo poklonika.

500 g svježe bamije
300 g rajčice
4 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 jušne žlice octa
peršin
češnjak
papar
slatka paprika
limunov sok

Priprema:

  1. Bamiju operite i uklonite joj peteljke.
  2. U loncu zakuhajte vodu, dodajte sol i ocat, te bamiju.
  3. Kuhajte ju oko 15 minuta i potom ocijedite.
  4. Na maslinovom ulju blago propirjajte izrezane rajčice, usitnjeni češnjak i bamiju.
  5. Posolite i popaprite.
  6. Pred kraj dodajte papriku i limunov sok.
  7. Propirjajte još sve zajedno 1 do 2 minute.
  8. Maknite s vatre, pospite usitnjenim peršinom i poslužite.

Linker
20. travanj 2024 18:37