Učinkovito Muči vas višak kilograma? Bacite se na kućanske poslove

Vesna Bosanac

Vesna Bosanac diplomirala je i doktorirala nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prva je nu...

Više >

S obzirom na to da primjerena tjelesna masa iziskuje svakodnevnu tjelesnu aktivnost, nešto ću kao laik i domaćica reći o kućanskim poslovima kao tjelesnoj aktivnosti i pomoći pri mršavljenju.

 

Utapanje u jelu i piću mnogima je obilježilo ove blagdane. Tome je ovaj put pogodovalo i hladno vrijeme pa nam se nije dalo van iz kuće. Što raditi doma okruženi nesvakidašnjim delicijama, nego jesti? Sada kada se slatkom obilju približio kraj, treba skinuti koje kilo viška. Ali kako?

Mnogi u prvim danima nove godine odluče smršaviti. Rekla bih kako je to relativno lako, no teži dio posla je zadržati novu nižu kilažu. Treba promijeniti sebe; i prehrambene i životne navike. Treba se pokrenuti. Pišući o prehrani, već sam samoj sebi dosadila. S obzirom na to da primjerena tjelesna masa iziskuje svakodnevnu tjelesnu aktivnost, nešto ću kao laik i domaćica reći o kućanskim poslovima kao tjelesnoj aktivnosti i pomoći pri mršavljenju.

 

Treba zasukati rukave

Kada sam bila au-pair u Engleskoj, moja su zaduženja osim čuvanja djece i šetnje psa uključivala i čišćenje. I dok bi se šefica Phily pola dana vozikala autom, ja bih sredila sobe, igraonicu i dnevni, pomela i oprala pod u kuhinji, i potom se bacila na maratonsko peglanje. WC je bio posebna priča. Čim sam kročila u tu odaju mira i spokoja, bacila sam prvo sve prazne kutijice različitih mirisa za WC školjku. Kao novogodišnji ukrasi visile su na nekakvom konopu. Ista sudbina zadesila je i davno ishlapile mirisne vrećice koje su resile vodokotlić. Nije miris u paketiću lijek za nečistoću. Treba zasukati rukave i angažirati mišiće. Stanje školjke je doslovno zvalo na uzbunu. Prvo sam odvijačem i čekićem razbila dugogodišnji kamenac, a potom školjku ispolirala nožićem. Nalikovalo je to na manji građevinski zahvat. Vratima tuš kabine vratila se prozirnost, a kupaonskim ormarićima dvije nijanse svjetlija boja. Sva sam bila ponosna na sebe. Nakon ove višesatne intervencije, svako sljedeće čišćenje WC-a je bilo luk i voda.

Međutim, imati u kući revnu domaćicu ima i svoju cijenu. Čudom bi se moja Phily čudila koliko mogu pojesti. Oficijelna jela s obitelj bila su samo dio moje gastronomske priče. U sobi pod krevetom imala sam pola malog dućana; od jabuka i suhih šljiva do žitarica i mlijeka. Nakon par godina svoje engleske pustolovine, srećom po Phylin novčanik, vratila sam se rodnoj grudi. Nekoliko kila lakša, na sveopće čuđenje mojih domaćina. E što ti je tuđi svijet. 

 

Ne zaboravite na hobije

I uistinu, kućanski poslovi i te kako troše energiju. Ima li obitelj, domaćica tjedno treba peglati barem pola sata. Isto toliko treba svaki tjedan potrošiti na dovođenje WC-a u red. Dok pobriše prašinu po kući, pola sata doslovno proleti. Treba svakodnevno pomesti kuću i oprati pod u kuhinji (osim ako ukućanima nije romantično lijepljenje papuča za pod). Ručak se kuha sat i po. Od toga je aktivnog rada barem pola sata. Pretpostavljam da danas većina kuhinja ima blažene perilice, no velike lonce treba oprati ručno. Tu je i štednjak kojem godi nježan dodir. I njega treba svakodnevno očistiti. Osim ako niste kustos izložbe Što se jelo zadnjih dana. Sve u svemu, obavljanjem kućanskih poslova nakupi se poprilično fizičkog rada.

 

Pretilim osobama koje me pitaju za savjet kako smršaviti, uz primjerenu aktivnost na zraku, uvijek preporučim bavljenje hobijem. Slikanje, kukičanje, pletenje, čitanje, izrada nakita, … mnogim mojim poznanicima su postali opsesija. Osim što kreativni rad ispunja, manje se misli na hranu. I nema više televizije. Eno meni moja služi jedino za popunjavanje rupe u regalu i držanje bakinog miljetića.

 

Eto dragi moji, želim vam da ustrajete u svojim novogodišnjim odlukama, na što god se one odnosile.     

 

Ljudi koji trebaju smršaviti, trebaju biti u energetskom deficitu. Više energije trebaju potrošiti nego unijeti hranom. Za smršaviti prosječno 2 kilograma mjesečno, prosječno dnevno treba biti u energetskom minusu od 500 kcal. Kombinacije su brojne. Npr. može se povećati tjelovježba za 200 kcal i smanjiti unos hrane za 300 kcal. Ipak, ima i onih, kojima je, kao mojoj sestri, draže vježbati do besvijesti nego manje jesti.

Potrošnja energije od 100 kcal i kućanski poslovi

(za osobu mase 90 kg)

  • Brisanje prašine, 30 minuta
  • Pripremanje i kuhanje jela, 30 minuta
  • Pranje suđa, 30 minuta
  • Usisavanje, 30 minuta
  • Glačanje, 35 minuta

Za usporedbu, umjereno brzim hodom od 5 km/sat, osoba mase 90 kg potroši 100 kcal za oko 20 minuta.

 

 

Facebook komentari