Piše: Tončica Šiškov | Izvor: Denis Urošević Beroš
Iz vodiča „Prehrana prema krvnim grupama“ Denisa Uroševića Beroša donosimo detaljan popis namirnica koje su poželjne za osobe krvne grupe AB i onih koje bi trebale izbjegavati jer ne odgovaraju njihovoj konstituciji

Krvna grupa AB na ribu i povrće

Krvna grupa AB najmlađa je (nastala je u Aziji 600 godina prije Krista), jedina je nastala kombinacijom dviju krvnih grupa - A i B, za razliku od ostalih koje su rezultat promjena u životnom okruženju i životnih okolnosti, a i najrjeđa je u populaciji: svjetski prosjek zastupljenosti je 5%, dok je u Indiji najzastupljenija (približno 10% stanovništva).

Kako je nastala u razdoblju kad su životni uvjeti na Zemlji bili slični današnjima i stoga iziskivali složeniji biokemijski sastav čovjekova organizma, ova je grupa najsloženija te najprilagođenija uvjetima suvremenog života. Specifičnost joj je i ta da nema antigene na ostale krvne grupe, zbog čega je univerzalni primatelj krvi.

Nosioce AB krvne grupe karakteriziraju brojne i danas poželjne i u suvremenom društvu poželjne osobine. Osobe su miroljubive i nisu sklone sukobima i ljutnji, vrlo osjećajne, intuitivne, dobronamjerne, ali i prilično distancirane i pasivne. Spretno u sebi objedinjuju različitosti, zbog čega su empatične i prilagodljive; promišljeni su i skloni učenju, čitanju, slikarstvu i umjetnosti pa su istaknuti profesori, svećenici i umjetnici najčešće krvna grupa AB.

 

Skloni ovisnostima

Riječ je o intuitivnim, produhovljenim ljudima koji gledaju u budućnost, zbog čega često vide korak dalje od drugih, razbijajući stereotipe i društvene granice. Nisu natjecateljskog duha i ne podnose pritiske, skloniji su distancirati se od poslovne i društvene arene, a i u društvu su povučeni i tihi.

Kako su skloni promišljanju i analizama, u čemu znaju i pretjerati, za njihovo su psihofizičko zdravlje važne tehnike disanja, posebno kroz nos, kao i kombinirano bavljenje npr. jogom i manje zahtjevnim tjelesnim aktivnostima, kao što su lagani joging ili ples. Ova je krvna grupa sklonija meditaciji i teoretiziranju, nego tjelesnoj aktivnosti. Odlikuje je manjak dopamina, viša razina hormona te snažna reakcija na stres (kao i krvna grupa B), a zbog niske razine enzima MAO-monoaminoksidaze, adrenalin im se dulje zadržava u krvi. Preemotivne reakcije na stres dovode do hipertenzije, bolesti karakteristične za ovu krvnu grupu, pretilosti i sklonosti ovisnostima: pušenju, alkoholu, kockanju, drogi, hrani...

 

Otporni na tumore

Metabolizam ove krvne grupe karakterizira visok faktor zgrušavanja krvi pa su izražene bolesti srca i krvožilnog sustava, poput sklonosti trombozi i moždanom udaru.

Osjetljiva točka im je i probavni sustav, što može imati za posljedicu nižu razinu kalcija i sklonost anemiji. Niska je i razina želučane kiseline, a kombinacija ova dva faktora jača mogućnost razmnožavanja bakterija u želucu i crijevima, ali i osteoporozu (jer se kalcij slabije resorbira u uvjetima slabe želučane kiseline). Da bi se to izbjeglo, potreban je redovit unos probiotika.

Ova krvna grupa ima i specifičan imunitet. Sklona je infekcijama grla, uha, nosa i probavnog trakta, ali otporna na tumore, zahvaljujući činjenici da su stanice prirodne ubojice ili natural killeri (NK) najaktivniji imuno faktor ove krvne grupe. Kao da im je priroda na taj način nadomjestila nedostatak antitijela za antigene ostalih krvnih grupa.

 

Dijete vam odmažu!

Ako ste nosilac krvne grupe AB, ne gladujte i izbjegavajte dijete jer one kod vas potiču lučenje hormona stresa, što ima za posljedicu usporavanje metabolizma i taloženje masnoća. Za poticanje probave preporuča se gorki aperitiv do sat vremena prije jela, kao i „energetski doručak“, tzv. protokol Buldwig, recept kojeg smo objavili u početku serijala o krvnim grupama, a koji osigurava potrebne bjelančevine. Kako ova krvna grupa oskudijeva i u količini probavnih enzima i želučanoj kiselini, onemogućena joj je dobra probava mesa, zbog čega ono ne bi smjelo biti glavni izvor proteina, već riba i morski plodovi. Redovito konzumiranje ribe savjetuje se i radi razrjeđivanja krvi, kao i regulacije rada štitnjače. Poželjno je izbaciti kukuruz, pšenicu i piletinu iz prehrane, izbjegavati gazirana pića, kofein i alkohol. Preporučuju se proizvodi od soje i zeleno povrće jer pospješuju čišćenje organizma i smanjuje težinu. Uz plodove mora, osnov prehrane trebali bi biti i kiseli mliječni proizvodi te povrće i voće.

 

Što jesti, a što izbjegavati?

Krvna grupa AB +

IZBJEGAVATI

NEUTRALNO

IZUZETNO DOBRO


(odnosi se i na rezus -)
govedina
piletina
svinjetina
slanina/šunka
teletina
inćun
oslić
pastrva
kravlje mlijeko
maslac, parmezan
sladoled
crveni i mungo grah
sezam
suncokret (i ulje)
lješnjak
heljdina kaša
kukuruz
divljač
guska
barakuda
gof
grgeč
hobotnica i srodnici
školjkaši

(odnosi se i na rezus -)
teleća jetra
dagnje
gavuni
kavijar
lignje
lokarda
morski pas
som
šaran
škarpina
štuka
trlja
edamer
ementaler
gauda
kravlje mlijeko obrano
grah
bob
sojine pahuljice
badem
makadamija
pinjoli
lanene sjemenke

(samo rezus +)
janjetina
švicarski sir
žumanjak
sojin sir
brazilski orah
pistacio
integralna pšenica
đumbir
limeta
šećer bijeli i smeđi
vino crno

(odnosi se i na rezus - )
puretina
bakalar
grdobina
skuša
štuka
tuna
bjelanjak
svježi kravlji sir
feta sir
kefir
kozje mlijeko
mozzarella
ricotta
vrhnje nemasno
bjelanjak
leća
kesten
kikiriki
maslac od kikirikija
proso
raženi kruh
raženo brašno

(samo rezus +)
jogurt
tofu
sojin kruh

 

Krvna grupa AB –

IZBJEGAVATI

NEUTRALNO

IZUZETNO DOBRO

(odnosi se i na rezus +)
kokice
pšenica
žganci
naranča
ocat (jabučni i vinski)
papar
kava
crni čaj
kapare
crne masline
bukovače
shiitake
rotkvice
banane
mandarine
mango
šipak
kečap
kokosovo ulje
paprike (crvene i zelene)
list
brie sir
camembert
slanutak
bijeli i crni papar
artičoka
gazirana pića
žestoka pića
masline crne

(samo rezus -)
pšenične klice
pšenica integralna
sojin kruh
šećer bijeli i smeđi

(odnosi se i na rezus +)
ječam
pir
pšenična krupica
pšenične mekinje
blitva
buča
cikorija
gljive
grašak u mahunama
hren
kiseli kupus
koraba
krumpir
ljutika
mahune
masline zelene
morska alga kelp
poriluk
radič
rajčica
špinat
tikvice
zelena salat
jabuke
nektarinke
čokolada
laneno ulje
sojino ulje
ulje repice
majoneza
crveni papar

(samo rezus -)
jogurt
tofu
kupine

(odnosi se i na rezus +)
rižino brašno
riža (bijela i smeđa)
zobeno brašno i mekinje
brokula
celer
cvjetača
češnjak
gorušica
kelj
krastavac
krumpir slatki (batat)
kupus
lucerna
mrkva
patlidžan
grejp
kivi
limun
lubenica
smokve
šljive
trešnje
maslinovo i orahovo ulje
peršin

(samo rezus -)
limeta
vino crno
đumbir

Iz vodiča „Prehrana prema krvnim grupama“ Denisa Uroševića Beroša donosimo detaljan popis namirnica koje su poželjne za osobe krvne grupe AB i onih koje bi trebale izbjegavati jer ne odgovaraju njihovoj konstituciji