Foto: iStock

Izvor: dr. Ratimir Kovačević i suradnici, Priručnik dijetalne prehrane, Izdavač Hrvatska dijabetička udruga Klinika "Vuk Vrhovac", Zagreb, 1994.

Sadržaj celukoznih i ostalih vlakana u 1 jedinici namirnice

Vrsta namirnice1 jedinica odgovaravlakana u gramima
Voće:
Kupine 150 g 3 g
Maline 150 g 3 g
Borovnice 150 g 1,5 g
Jagoda 150 g 1,5 g
Jabuka 80 g 1 g
Kruška 150 g 1 g
Breskva 150 g 0,5 g
Marelica 150 g 0,5 g
Kruh i škrobno povrće:
Posije, pročišćene 25 g 3,2 g
Grah, suhi 30 g 1 g
Soja, suha 20 g 1 g
Leća 20 g 0,7 g
Krumpir 100 g 0,5 g
Crni kruh 30 g 0,4 g
Kukuruzni kruh 30 g 0,1 g
Raženi kruh 20 g 0,1 g
"Cornflakes" 20 g 0,1 g
Riža, bijela 20 g 0 g
Masti:
Orasi 5 komada 1,2 g
Masline 5 komada 0,6 g
Kikiriki 6 komada 0,4 g
Bademi 10 komada 0,3 g
Povrće:
Artičoka 100 g 4,3 g
Patlidžan 100 g 1,8 g
Kelj papučar 100 g 1,5 g
Paprika 100 g 1,5 g
Prokulica 100 g 1,5 g
Rotkva 100 g 1,3 g
Mahune 100 g 1,2 g
Salata, endivija 100 g 1,2 g
Karfiol 100 g 1 g
Mladi luk 100 g 1 g
Mrkva 100 g 1 g
Rajčica, svježa 100 g 0,9 g
Grašak, zeleni 100 g 0,8 g
Kupus 100 g 0,8 g
Celer, korijen 100 g 0,7 g
Cikla 100 g 0,7 g
Mladi grah 100 g 0,5 g

 

 

Sadržaj kolesterola u 1 jedinici namirnice

Skupina namirnicaSadržaj kolesterola na 100 gSadržaj kolesterola na 1 jedinicu
Mlijeko i mliječni proizvodi:
Mlijeko, punomasno (3,2% mm) 14 mg 28 mg
Mlijeko, konzumno (2,8% mm) 2 mg 4 mg
Mlijeko, obrano 2 mg 4 mg
Maslac 230 mg 11,5 mg
Sir, parmezan 90 mg 27 mg
Sir, svježi 13 mg 7,8 mg
Sir, Camamber 72 mg 21,6 mg
Sir, Edamer 72 mg 21,6 mg
Krem-sir 94 mg 28,2 mg
Jogurt 7 mg 14 mg
Vrhnje (12% mm) 66 mg 19,8 mg
Meso, mesne prerađevine i iznutrice:
Jaje, cijelo, 1 komad 490 mg
Slanina 57 mg 5,7 mg
Mast, svinjska 70 mg 3,5 mg
Govedina, sirova 65 mg 17,7 mg
Teletina 78 mg 23,4 mg
Svinjetina 72 mg 21,6 mg
Govedina, teletina, svinjetina (kuhano) 110 mg 33 mg
Patka, bijelo meso 110 mg 33 mg
Puretina, bijelo meso 49 mg 14,7 mg
Puretina, crno meso 81 mg 24,3 mg
Zec 71 mg 21,3 mg
Kunić 71 mg 21,3 mg
Šunka, konzervirana 33 mg 9,9 mg
Kobasice, polutrajne 46 mg 13,6 mg
Goveđi jezik 78 mg 23 mg
Fileki (tripice) 95 mg 28 mg
Mozak 220 mg  
Srce 140 mg  
Bubrezi 400 mg  
Jetra, pileća 380 mg  
Jetra, svinjska 260 mg  
Jetra, goveđa, juneća 200 mg  
Ribe:
Sardine u ulju 80 mg  
Sardine, bez ulja 100 mg 50 mg
Tuna, bez ulja 65 mg 32,5 mg