Pitam se pitam Godina je na izmaku, jeste li je zaista proživjeli?

Dea Marinović

Završila sam studij komunikologije na Hrvatskim studijima, a novinarstvom se bavim nekoliko godina. Radila sam u dnevnim novinama,...

Više >

Ako ste ozbiljni u namjeri da radite na svom osobnom razvoju, onda je dobra ideja da si ova četiri pitanja redovito postavljate...

 

I dok do kraja ove godine brojimo još sitno, vrijeme je da se osvrnemo na tih proteklih 12 mjeseci i vidimo što smo zapravo napravili. Ako ste ozbiljni u namjeri da radite na svom osobnom razvoju, onda je dobra ideja da si ova četiri pitanja redovito postavljate.

Ona će vam pomoći da zatvorite otvorena poglavlja u 2016. godini i započnete neka nova, još i ljepša u godini koja je pred vama.

 

Jeste li postali pozitivniji?

'Always look on the bright side of life', rekli bi legendarni Montipajtonovci. I u pravu su! Pozitivno razmišljanje je ključ uspjeha u svakom aspektu našega života. Dok ne naučimo kako prepoznati dobru priliku i zgrabiti je, većina našeg potencijala će lako propasti. Osim toga, mnogo je lakše biti produktivan i oporaviti se od poraza ako znamo zadržati optimizam. Jeste li uspjeli gledati na ljepšu stranu života u 2016.? Neki ljudi su po prirodi pozitivniji od drugih, no s praksom, svi mogu naučiti kako naći nešto pozitivno čak i u onim na oko bezizlaznim situacijama. Ako ste već pozitivna osoba, neka vam prioritet u 2017. bude da to tu vrlinu i zadržite.

 

Jeste li naučili više o svojim jakim stranama, ali i slabostima?

Ne samo da je teško biti potpuno iskren prema sebi samom, već smo mi i kompleksna bića koja se ponašaju drugačije, ovisno o situaciji, raspoloženju i o mnogim drugim faktorima. Zato je važno uzeti vremena kako bismo mogli procijeniti u čemu smo zaista dobri, a isto tako u kojim bismo se područjima mogli poboljšati. Jeste li postali svjesni svojih jakih strana i slabosti?

 

Napravite plan za sljedećih nekoliko mjeseci, koji će vam omogućiti da poboljšate vaše slabije strane i još više ojačati one u kojima ste jaki. Nitko nije savršen, no ovim preispitivanjem možete pomoći sami sebima i učiniti 2017. fantastičnom.

 

Jeste li otkrili više o tome što stvarno želite?

Ono što u životu najviše želite će se, kako idu godine mijenjati. Na primjer, u svojim kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim, vaš fokus može biti na ostvarivanju fakultetske diplome. Kasnije to može biti stabilna veza, brak, zasnivanje obitelji... Dok sagledavate 2016. godinu razmotrite jesu li se vaše želje i potrebe promijenile u proteklih 12 mjeseci. Ako je tako, da li morate prilagoditi svoje planove i stil života kako bi se približili svojom snovima? Ako su vaše želje ostale nepromijenjene, jeste li u godini na izmaku poduzeli odgovarajuće korake kako biste bili bliži svojim ciljevima?

Foto: iStock Zašto ne bismo težili tome da nam novih 12 mjeseci budu predivni?

 

Jeste li napravili barem jedan iskorak u svom poslu ili privatnom životu?

Dokle god ste spremni maknuti se izvan zone komfora, onda ste na dobrome putu. Razmislite o svim izazovima koje ste prevladati u 2016. godine. Jeste li se suočili s nekim strahovima ili realizirali projekte koje ste htjeli? Ako ste bili nesretni u nekom aspektu života, jeste li to pokušali promijeniti?

 

Jeste li izašli iz veze koja vas čini nesretnom? Jeste li prihvatili novi posao? Jeste li konačno otišli na toliko željeno putovanje? Bacite pogled na protekle mjesece i čestitajte si i na najmanjim iskoracima koji su vam olakšali život.

 

Čak i ako nemate osjećaj da je 2016. bila dobra godina, 2017. je odmah iza ugla. Zašto ne bismo težili tome da nam tih novih 12 mjeseci budu predivni? Jer to zaslužujemo.

 

Facebook komentari