Uključite se i vi I vi bacate hranu? Promijenite tu naviku...

Humanitarna udruga Portal dobrote pokreće kampanju protiv bacanja hrane, ali i novu aplikaciju 'Happy Hour'

 

Četiri žene svjesne situacije u državi, poželjele su učiniti nešto za one kojima je to najpotrebnije. Godine 2012. pokrenule su Portal dobrote koji je zamišljen kao svojevrstan servis putem kojeg bi svatko mogao zatražiti ili ponuditi pomoć.

Pola godine nakon osnivanja Portala pokrenule su akciju 'Kruh za poslije'. Izradile su Facebook stranicu i počele uključivati pekarnice. Kruh za poslije je unaprijed plaćen kruh koji zatraži netko tko nema novca da ga kupi. Prilikom svoje uobičajene kupnje platite još jedan kruh koji zajedno sa računom ostaje u prodajnom mjestu vidljivo izdvojen iz prodaje.

 

Nova aplikacija

Novim projektom 'Za ljepše dane protiv bacanja hrane' imaju najambicijozniji plan do sada: nahraniti cijelu Hrvatsku, pomoći malim poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ali i sačuvati okoliš.

 

U sklopu tog Projekta kojem je svrha edukacija i smanjivanje bacanja hrane pokreću i besplatnu mobilnu aplikaciju 'Happy Hour' putem koje će se u stvarnom vremenu povezivati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mali restorani, pekarnice, slastičarnice, ali i krajnji korisnici u informaciji gdje kupiti povoljniji domaći proizvod i gotovu hranu. Aplikacija će locirati vašu trenutnu lokaciju, te vam prema njoj nuditi informacije koje označite da vas zanimaju.

 

Povoljnije cijene

U prosincu kreće crowdfunfing kampanja za ovu mobilnu aplikaciju i trajat će mjesec dana - tijekom siječnja. Građani će moći donirati novac putem crowdfunding platforme INDIEGOGO i tako poduprijeti ovaj hvalevrijedan projekt.

OPG-ovi će se na aplikaciji oglašavati o svojim proizvodima koji će se moći pribaviti po povoljnijoj cijeni s naglaskom na domaće i svježe. Restorane će se poticati da se putem aplikacije povezuju s OPG-ovcima radi nabavke hrane. Hrana koja je taj dan pripremljena, ali nije prodana moći će se pred kraj radnog vremena prodati za znatno manju cijenu. Isto tako i pekarnice i slastičanice i svi oni objekti u kojima se priprema gotova hrana. Aplikacija će, isto tako, sadržavati i informaciju o svim vama u tom trenutku najbližim lokacijama 'Kruha za poslije' kako biste ga mogli donirati ili preuzeti.

 

- U Hrvatskoj se godišnje baci 400.000 tona hrane u vrijednosti 4 milijarde kuna dok nam 1/5 stanovništva živi ispod granice siromaštva. Stoga je problem bacanja hrane ne samo ekonomski, već i moralni problem. A bacanje hrane je problem koji započinje u najranijim fazama prehrambenog lanca. Gubici hrane na farmama, prijevozu, skladištima... dovode u pitanje sigurnost hrane. Raspadanje hrane uzrokuje emisiju metana koji je snažniji od ugljičnog monoksida - rekla je predsjednica Udruge Sanja Bijonda.

 

Primjer iz Njemačke

U sklopu nastojanja da spriječe bacanje hrane brojni azijski restorani u Njemačkoj počeli su naplaćivati 1 do 2 eura kazne gostima koji ne pojedu naručeni obrok do kraja. Novac prikupljen od takvih kazni doniraju dobrotvornim organizacijama koje pomažu potrebitima.

Pogledajte video

Facebook komentari