6 očitih znakova Jeste li i vi uvijek korak do lošeg izbora?

Dea Marinović

Završila sam studij komunikologije na Hrvatskim studijima, a novinarstvom se bavim nekoliko godina. Radila sam u dnevnim novinama,...

Više >

Prilikom donošenja odluka morali bismo obratiti pozornost na one male znakove, koji nam pokazuju da bismo mogli donijeti krivu odluku...

 

Svaki dan se suočavamo s brojnim odlukama, bile to one male od toga što ćemo jesti, obući, do onih ozbiljnih, poslovnih ili ljubavnih. Neke od odluka sa sobom donose i veće posljedice. Koga biramo da bude uz nas, gdje ćemo živjeti, u kojem smjeru se želimo poslovno razvijati... Sve to ima veliki utjecaj na naše zdravlje, a isto tako i na sreću. I zato se postavlja pitanje, kako da izbjegnemo donešenje odluke koja će za sobom povući kajanje (sjetite se samo one poruke koju ste poslali bivšem nakon dvije čaše vina).

 

Naravno, ne postoji pouzdan trik pomoću kojeg ćemo donositi samo ispravne odluke i nakon koje će sve biti savršeno. No, ipak možemo obratiti pozornost na one male znakove, koji nam pokazuju da smo na korak do donošenja loše odluke, te zbog kojih u zadnji tren ipak možemo promijeniti smjer.

 

Znakove koje ne treba zanemarivati

1. Instinkt govori 'ne'

- Naravno da nas instinkt ponekad zna prevariti, no obratite pozornost ako pri donošenju odluke odjednom dobijete onaj čudan osjećaj - kaže jedan klinički psiholog koji sugerira da u tom slučaju napravimo razloge za i protiv (da li da dam otkaz, prekinem vezu, započnem zajednički život s partnerom). Lista bi nam, kaže psiholog, mogla pomoći da se suočimo sa svojim strahovima, te da uvidimo da li su oni zaista realni.

 

2. Previše smo emocionalni

Koliko puta ste u životu napravili loš potez samo zato što ste bili ljuti, tjeskobni ili plačljivi. I poslije vam je naravno bilo žao. Ne govori se bez razloga 'prvo prespavaj, pa ćeš znati bolje'. U tim trenucima, kada smo premocionalni, stanje svijesti je izmijenjeno i najvjerovatnije ne razmišljamo ispravno.

3. Iscrpljeni smo

Neprospavane noći će nas lako dovesti do odluka koje nisu u našem najboljem interesu. Zbog manjka sna naš je mozak, kažu znanstvenici, preumoran da prepozna potencijalne rizike. Dodaju da također postajemo impluzivniji i nepažljivi.

Ne donosite odluke kada ste ljuti, a niti obećanja kada ste sretni.

Dobre navike spavanja vode boljim rezultatima na poslu i boljem zdravlju. Stoga, nikad ne ignorirajte znakove umora koje vam tijelo šalje.

 

4. Ne govorimo istinu

Ako odluku tajimo prijateljima i obitelji, to može biti znak da zapravo nismo na čistu s njom.

- Laganje je najjčešći znak da nismo u potpunosti prihvatili situaciju u kojoj smo se našli, a koju smo sami, sa svojim odlukama izabrali. Također, to može biti znak da nismo ponosni na tu odluku, jer da jesmo zašto to ne bismo podijelili sa svima - smatra psiholog.

 

5. Žurimo

Kad je riječ o donošenju odluka, treba biti promišljen i nikako ne treba brzati. Kad donesemo odluku bez da smo uzeli malo vremena kako bismo došli do zaključka da li to zaista želimo, samo si na vrat stavljamo dodatne brige. Ishitrene odluke su se uglavnom pokazale pogrešnima.

- Prijateljica me jednom prilikom nagovorila da udomim psa. Htjela sam psa, ali u tom trenutku nisam imala uvjete za njega (živjela sam u malom iznajmljenom stanu, stalno sam bila na predavanjima, a nisam imala baš ni novca). No, o tome tad nisam razmišljala i pred sobom sam vidjela samo to preslatko, smeđe klupko. Naravno da sam ga uzela. Nakon nekoliko tjedana sam shvatila kako to i nije bila najpametnija odluka i da se ne mogu sama brinuti za njega. Teška srca sam se odvojila od njega. No, našla sam mu divnu obitelj - rekla je jedna studentica.

6. Nismo tražili savjet

Kad je riječ o donošenju važnih odluka, puno mogu pomoći oni koji su se također našli u sličnoj situaciji. Ne morate prihvatiti nečiji savjet, no vidjeti svoju budućnost kroz tuđe oči će vam dati novu perspektivu i to vam može pomoći da ispravno odlučite.

 

Donošenje važnih odluka nije lako. No, ono što je važno da ostanemo dosljedni sebi i svojim željama. Također trebamo probati zamisliti kako će naš život izgledati nakon što donesemo tu odluku, te koje će posljedice ona imati. Hoće li se nešto promijeniti i kako ćemo se tada osjećati...

 

Facebook komentari