Sami, ali ne usamljeni Ne morate biti u vezi da biste bili sretni, samo trebate razumjeti sebe

Dea Marinović

Završila sam studij komunikologije na Hrvatskim studijima, a novinarstvom se bavim nekoliko godina. Radila sam u dnevnim novinama,...

Više >

Osjećati se usamljeno i biti sam nisu uvijek iste stvari. Usamljenost može nastupiti zato što sami sebe ne razumijemo dobro. No, to se lako može promijeniti...

 

Imate li osjećaj da vam život nije potpun? I što činite po tom pitanju? Mnogi u tim trenucima krenu tražiti 'savršenu' drugu polovicu, onu osobu koja će ispuniti tu veliku prazninu koju imate u srcu i promijeniti vam život zauvijek. Veze koje ste imali neslavno su završile i ni jedna od njih vam nije pružila satisfakciju koja vam je potrebna. Onaj osjećaj da ste ispunjeni, voljeni i da možete osvojiti svijet. Ali, svejedno znate 'srljati' u takve veze, iako vam nešto unutra govori da to nije 'to'. Bojite se biti sami...

No, zapravo biti sam i naučiti kako ojačati vezu sa samim sobom, kažu stručnjaci, može biti itekako oslobađajuće, te vam isto tako može pomoći da nađete pravu i mnogo trajniju sreću.

 

Osjećaj samoće

Osjećati se samo nije uvijek sinonim za 'biti sam'. Mnogi od nas su se osjećali usamljeno i dok smo bili s obitelji, prijateljima, pa čak i s partnerom. S druge strane, osjećali smo se potpunije i bolje dok smo bili sami. Moguće je da ste se osjećali usamljeno u situacijama u kojima to niste očekivali, te ste se zapitali zašto je to tako. Možda se niste osjećali voljeno od strane onih koji vas okružuju, te ste se osjećali kao da vas ne razumiju ili možda ne daju ono što vam je u tom trenutku potrebno.

No, možda oni s tim ipak nemaju nikakve veze. Vaša usamljenost možda proizlazi iz činjenice da ne razumijete dobro sebe, kao i zbog manjka ljubavi prema samome sebi.

 

Kako učenje da budete sami može obogatiti vaše veze?

Samoća je, vjerovali ili ne, moćan alat koji vas može ojačati, ali isto tako ojačati vašu vezu s drugima. Mnogi znaju podcijeniti njenu vrijednost.

U dosta veza, kažu stručnjaci, jedan partner ili čak oboje, smatra kako je upravo partner odgovoran za to da se oni ne osjećaju usamljeno. To je nerealno i nerazumno.

Najbolje veze su one u kojima su oba pojedinca zadovoljni sami sa sobom i sretni, i koji su s nekim u vezi zato što ih vole, a ne zato da ne budu sami. Svatko bi trebao naučiti biti sam, jer ćete tako postati kompletni, a i svi drugi aspekti vašeg života, uključujući i buduće ljubavne veze će biti znatno bolje.

 

Kako razumijeti sebe

Promjene su teške, kako za koga... I mnoge stvari je, naravno, lakše reći nego napraviti. No, postoji nekoliko stvari koje možete odmah učiniti, a koje će vam pomoći u tome da bolje razumijete sebe i da uživate u vlastitom društvu.

  • Odite u laganu šetnju prirodom. Boravak u prirodi blagotvorno djeluje na naše tijelo i um.
  • Pišite. Nemojte se brinuti da li ste dobri u tome ili ne. Štoviše, nemojte se brinuti oko stvari, odnosno misli koje stavljate na papir. Ovo može biti sjajan ispušan ventil, i može vam pomoći da bolje razumijete vlastiti um.
  • Koristite umjetnost bilo koje vrste. Bilo da je to glazba, slikarstvo, ili samo bojanje. Umjetnost je neprocjenjiv alat koji će vam pomoći da se dublje povežete sami sa sobom. Mnogi ljudi koriste bojanje kako bi stavili svoj um u meditativno ili mirno stanje kada im tradicionalna meditacija ne pomaže.
  • Meditacija je možda jedna od najčešćih metoda koja pomaže u boljem razumijevanje samoga sebe. U početku se možda nećete odmah opustiti. Treba malo vremena.

 

Ključ sretnog života nije samo sretna veza. Trik je u tome da sami trebate shvatiti da ste predivni, fantastični i potpuni. Uzmite vremena da dođete do ovog saznanja i da budete zadovoljni sami sa sobom. Tada ćete i moći ostvariti zdravu i zrelu vezu. Vlastite nesigurnosti samo vi možete riješiti. Jedina nuspojava je više sreće i zdravlja :)

 

 

 

 

Facebook komentari