Dok još možemo trčati... Danas je pravi dan da počnete ostvarivati svoje životne namjere!

Sanja Plavljanić-Širola

Sanja Plavljanić-Širola vlasnica je Centra Sretan dan u kojem održava različite radionice usmjerene na sretniji i radosniji život....

Više >

Neki dan sam se, nakon dužeg vremena, vozila tramvajem. U jednom trenutku, dok je tramvaj stajao na jednoj od stanica, gledala sam kroz prozor kako nekoliko ljudi trči kako bi stigli ući. I dok je njihova pažnja bila usmjerena na otvorena vrata tramvaja, ja sam se pitala pomisle li ikada koliko je fantastično to što mogu trčati.

 

Od kad su moji roditelji došli u situaciju da vrlo teško uopće hodaju, a kamoli trče, to me ponukalo na mnoga razmišljanja od kojih je jedno - zahvalnost za to što smo obdareni tako savršenim sklopom mišića i svih ostalih dijelova tijela koji udruženi proizvode tu savršenu pojavu - trčanje. Kamo god poželimo!

 

Žal u očima

Isto tako (baš kao što smo i suprug i ja posvuda primjećivali trudnice kad sam bila u drugom stanju), ovih dana posvuda primjećujem starije ljude koji hodaju sa štapom ili hodalicom. Kao da ih nikada nije bilo ovoliko. A kad se moj pogled na trenutak susretne s očima tih ljudi, učini mi se da u mnogima mogu pročitati jednu zajedničku emociju - žal za svim stvarima koje su propustili učiniti - dok su još mogli trčati!

I onda pomislim kako svi mi, prolazeći u žurbi kroz svoje dane, uzimamo svoje hodanje zdravo za gotovo i ni ne razmišljamo o tome da naš "period trčanja" ima rok trajanja. I da jednoga dana mnoge stvari koje (možda čitav život) namjeravamo napraviti, jednostavno više fizički nećemo moći.

I zato vam danas želim reći (zapravo povikati) ovo: zaboravite na "ima vremena" i napravite sve što želite učiniti što prije! Napravi plan, pokreni sve svoje ideje, zaboravi na čekanje na bilo što (da prođe ovo, da se riješi ono, ...). Sjedni i napravi popis, odmah sad!

 

I vi to možete

Jedna moja polaznica je nakon radionice Ostvarivanja želja napisala listu 100 stvari koje u životu želi napraviti i javlja mi da ih redovito križa s popisa kao učinjene. Trenutno živi u Meksiku.

Ja upravo sastavljam svoj popis pa tako pozivam i vas da si napišete sve stvari za koje osjećate da bi ih svakako željeli učiniti, pokrenuti, ostvariti, vidjeti ili iskusiti u ovom životu.

Sjednite sami na kavu u neki kutak omiljenog kafića ili u miran dio svog doma, izvadite tekicu i poklonite si taj važni trenutak. Odmah danas, jer sutra ćete na ovo zaboraviti!

Pred nama je nova godina i ovo vrijeme, koje uvijek osjećamo kao idealno za nove početke i odluke, upravo je savršeno za sastavljanje ovakvog popisa!
A zatim, kad sami sebi razjasnite što je to što svakako želite učiniti dok još možete trčati, odaberite jednu stvar sa svoje liste i odmah (baš odmah) poduzmite neki korak da to i ostvarite.

 

Možda će se na vašem popisu naći:

  • Razgovor s bliskom osobom koji svakako želite odrazgovarati a odgađate.
  • Izrada obiteljskog stabla.
  • Mala "ludost" u uređenju vašeg prostora.
  • Vikend na koji odlazite sami i radite što god želite.
  • Posjeta dragim prijateljima koji žive daleko i kojima godinama obećavate da ćete doći.
  • Profesionalni foto session.
  • Isprobavanje novog izgleda.
  • Knjiga koju želite napisati.
  • Dobro djelo po kojem će vas pamtiti...

 

Jednostavno uživajte u otkrivanju svega što biste još u svom životu željeli isprobati! Možda ćete i sebe iznenaditi!

A tko zna, možda će jedna od stvari koje želite učiniti - baš biti i neka gesta pomoći onima koji više ne mogu trčati.

 

Facebook komentari