Usađeni obrasci Od svega možete pobjeći, ali od sebe - nikada!

Sanja Plavljanić-Širola

Sanja Plavljanić-Širola vlasnica je Centra Sretan dan u kojem održava različite radionice usmjerene na sretniji i radosniji život....

Više >

Ovo je posebno važno imati na umu u situacijama kad vjerujemo da je rješenje nekog našeg problema u tome da promijenimo mjesto rada ili boravka, jednom riječju - okolinu.

Ovu kolumnu pišem iz hotelske sobe. Ispunila sam si želju da se na tjedan dana maknem iz Zagreba i odmorim, da mogu samo čitati, pisati, šetati ili ne raditi baš ništa... Kišno je vrijeme i ne mogu van, ali to me uopće ne smeta i svakom stanicom uživam u tom pomalo nestvarnom osjećaju da sam na odmoru.

Ali... sinoć me jedna (naoko) sitnica potakla na ovo što želim podijeliti s vama.

 

Promjena okoline

Naime, jedna od stvari kojima sam se unaprijed veselila je bila i ta da ću se na odmoru u miru naspavati, bez "terora" kojeg u posljednje vrijeme imam kod kuće. Da pojasnim - naš hladnjak je razvio običaj da u neko doba noći počne pištati - pisak pa tišina pa opet pisak i tako barem 10 minuta... taman da me probudi i razbudi.

Zvali smo majstora, no on je zaključio da se popravak ne isplati. Dakle, u danima dok ne nađem vremena za potragu za novim hladnjakom, osuđena sam na pištanje.

I tako smo se suprug i ja maknuli iz kuće, između ostalog daleko od hladnjaka koji nas "maltretira". I dok se jučer on bavio sportom, ja sam sjela u blaženom miru za laptop pisati... no odjednom sam začula poznati "cik!"- kratki pišteći zvuk. Pa tišina. Pa opet. Nešto u sobi je proizvodilo zvuk vrlo sličan mom hladnjaku. Nešto u sistemu elektrike ili ventilacije. Nisam mogla vjerovati. Recepcija je poslala kućnog majstora, no on nas je obavijestio da problem može riješiti tek ujutro.

Svoj problem s hladnjakom sam doslovno energetski "donijela" sa sobom!

Problem je ujutro zaista riješen, no ova me situacija ponukala da vam napišem nešto upravo o toj temi - kako sebe uvijek nosimo sa sobom. Kako, kamo god otišli, od sebe ne možemo pobjeći.

 

Ovo je posebno važno imati na umu u situacijama kad vjerujemo da je rješenje nekog našeg problema u tome da promijenimo mjesto rada ili boravka, jednom riječju - okolinu...

 

Mijenjanje svog starog, davno usađenog obrasca

Recimo, moja klijentica Tihana bila je uvjerena da će riješiti svoj problem šefice koja na nju stalno viče i maltretira je, tako da zatraži premještaj u drugi odjel. I istina je da je jedan od načina da zaštitimo (i poštujemo) sebe taj da se maknemo iz okruženja koje nam čini nažao, no...jednako je važno razumjeti da onaj dio sebe koji je dopuštao biti maltretiran, nosimo sa sobom u koji god odjel došli.

Taj dio kod moje klijentice bio je duboko usađeni strah od autoriteta - nije im se usuđivala suprotstaviti. Vrlo brzo smo ustanovile da je tako bilo od djetinjstva.

I što mislite da će se dogoditi u budućnosti, ako sada naprosto promijeni radnu sredinu? Moguće je da će naći ljubazniju okolinu i u njoj biti sretnija, ali prije ili kasnije, njen odnos prema autoritetima neizbježno će je ponovo (u bilo kojoj drugoj životnoj situaciji) dovesti u poziciju sličnu ovoj u kojoj je sada!

I zato je bolje da, prije nego zatraži premještaj, ovo okruženje iskoristi kao sjajan poligon za mijenjanje svog starog, davno usađenog obrasca, za unutarnje osnaživanje, postavljanje na drugačiji način, za isprobavanje jednog drugačijeg, hrabrijeg Ja! Koliko god to zastrašujuće bilo, ako uspije u toj unutarnjoj promjeni, ona će se pozitivno odraziti na sve slične situacije u budućnosti.

 

Izuzetno je važno za svakoga od nas da u svim izazovnim situacijama, umjesto da iz njih "pobjegnemo", prvo potražimo što možemo promijeniti kod sebe "iznutra", kako bi se zauvijek promijenilo ono što nam smeta "izvana".

 

Da svaku od njih shvatimo kao poligon za kreiranje jednog snažnijeg, mirnijeg, mudrijeg, upornijeg (ili već kakvog situacija zaziva) sebe.

Kad Tihana uspije transformirati svoj osjećaj inferiornosti u osjećaj vlastite vrijednosti, niti jedan vanjski autoritet neće je više moći poljuljati. Kamo god otišla! Ili gdje god ostala.

O ovoj bi se temi moglo još puno puno pisati, a ja ću je za sada zaključiti jednom lijepom izrekom koju sam zapamtila još iz vremena dok sam bila tinejdžerica, toliko me se dojmila. Mislim da bismo je trebali stalno biti svjesni:

You may travel the world to find happiness. 

If you don't carry it with you, you find it not.

(Možeš proputovati čitav svijet da nađeš sreću.

Ako je ne nosiš sa sobom, nećeš je naći.)

 

U Centru SRETAN DAN počinje nova uzbudljiva sezona. A neka od radionica skrojena je baš za vas!

Facebook komentari