Evo gaaa! Stigla nam je nova 2017. godina! Stigla je nova godina... Vrijeme je za nove ulice!

Sanja Plavljanić-Širola

Sanja Plavljanić-Širola vlasnica je Centra Sretan dan u kojem održava različite radionice usmjerene na sretniji i radosniji život....

Više >

Želim vam svima da vam bude najbolja do sada, da vas dočeka puno lijepih iznenađenja i da vam se ostvari barem jedna velika dugo očekivana želja! :)

Kako se osjećate? Već sama pomisao da smo prešli preko tog praga i zakoračili u sasvim svježu godinu daje nam osjećaj da je nešto drugačije u zraku, zar ne? Svaka godina ima svoju posebnu energiju i pamtimo je po drugačijim stvarima. Po čemu biste voljeli jednog dana pamtiti ovu najnoviju godinu? Ovu koja se tek počela otvarati i razlistavati pred nama?

Početkom svake nove godine svi dobijemo volju za nekim novim počecima, za promjenama koje ćemo uvesti, za novim navikama koje će konačno "sve promijeniti" i napraviti od nas ono što smo oduvijek željeli biti... Zar ne? No, često u tom nadahnuću poželimo uvesti previše promjena odjednom, imamo najbolju namjeru no onda... Hm. Znate i sami što se dogodi.

Ništa.

 

Koračajte malim koracima

Zato je bolje donijeti samo jednu novu odluku, na nju se usmjeriti i dosljedno je provesti. Moj savjet je da pokušate uvesti jednu novu naviku, ali naviku koja će promijeniti nešto esencijalno u vašem svakodnevnom funkcioniranju, a istovremeno će biti jednostavna, oduzimati vam minimalno vremena i pri tom vam biti zanimljiva (ili čak uzbudljiva).

Recimo, ja sam prije tri godine uvela običaj da svako jutro vježbam tzv. "5 Tibetanaca" i tu sam naviku zadržala do danas. To je vježbanje savršen primjer idealne nove navike – sastoji se od 5 jednostavnih i lako pamtljivih vježbi. Prvi tjedan započinje vrlo kratkim vježbanjem u trajanju od samo jedne minute (pa te tom lakoćom i jednostavnošču "navuče") i zatim se svaki tjedan malo povećava... I uskoro postaje nerazdvojan dio jutra.

Postoji bezbroj takvih jednostavnih novih navika koje mijenjaju život – poput odluke da liježete i ustajete ranije ili pak da svaki dan započnete s 10 minuta meditacije.

 

Prošećite svojim mislima

No, ja bih vam ovdje željela predložiti jednu, na prvi pogled neobičnu, novu naviku koje vam zaista može pomoći živjeti radosniju godinu. Radi se o našim mislima. Naime, kako si volim mnoge stvari slikovito prikazivati, tako naša razmišljanja često vidim kao koračanja određenim ulicama.

Foto: iStock Svi mi u svom umu imamo ulice kojima često volimo šetati. I to je sjajno, ako se radi o lijepim, slikovitim ulicama, punim detalja u kojima uživamo.

Ukoliko se radi o mračnoj, kišnoj i blatnjavoj ulici, kad god u nju zakoračimo, bilo bi dobro da zastanemo i zapitamo se želimo li zaista ići dalje – pogotovo kad točno znamo svaki korak te ulice, jer smo je već nebrojeno puta prošli!

Da vam sve ovo ne bi zvučalo previše čudno i apstraktno, opisat ću vam primjer takve "ulice".

Recimo da se u vašem umu ponekad pojavi misao o bivšem radnom mjestu na kojem ste radili i na kojem ste dobili otkaz. Tu misao možemo nazvati prvim korakom ulaska u ulicu po imenu Ulica osjećaja nepravde. Ako nastavite koračati, slijedeća misao (korak) bit će Nepravedno su me otpustili. Nakon toga zakoraknete u misao A tolike godine sam davala sve od sebe. Ako nastavite, slijedi korak/misao Trebali su me barem unaprijed upozoriti. I tako se to nastavlja dalje – prolazite korake u dobro poznatom uvijek istom slijedu, doslovno gacate utabanom stazom misli koje ste već stotinu puta odmislili... I osjećate se sve lošije.

Puno je situacija u životu svakoga od nas koje su nas povrijedile, pogodile ili rastužile. No ukoliko ste razvili naviku o njima opetovano razmišljati, predlažem vam da upravo tu naviku u ovoj godini promijenite!

 

Odaberite novu ulicu

Svaki puta kad zakoračite u neku takvu ulicu, zastanite i upitajte se da li zaista želite nastaviti dalje (jer točno znate kamo će vas odvesti). I zatim svjesno i namjerno donesite odluku da se okrenete, izađete iz nje i radije prošećete nekim ljepšim i vedrijim mjestom.

 

Evo nekoliko meni osobito dragih ulica koje u takvim situacijama odabirem:

  • ulica Što sve mogu poduzeti da riješim problem,
  • avenija Što mi je dobroga ta situacija donijela,
  • ulica Kako bih najviše voljela da se stvari odviju,
  • avenija Promatram sve s odmakom i sve ima dublji smisao.

 

Meni je ova navika izuzetno pomogla u životu pa vam od srca savjetujem da je i vi prigrlite. Sretnooo!

Facebook komentari