Očekujte najbolje Svako vrijeme je... vrijeme promjena

Sanja Plavljanić-Širola

Sanja Plavljanić-Širola vlasnica je Centra Sretan dan u kojem održava različite radionice usmjerene na sretniji i radosniji život....

Više >

Zbog naše sklonosti prema držanju za poznato, ponekad predugo ostajemo u istoj staroj situaciji u kojoj više ne napredujemo, nego samo stagniramo, no to možemo promijeniti...

Nedavno smo išli u posjetu prijateljima jer je moja prijateljica imala rođendan. Obzirom da je toga dana moj dnevni raspored bio pretrpan, kupnju poklona sam, nažalost, ostavila za zadnji tren.

Vozeći se prema gradu, bila sam uvjerena kako ću odabir brzo obaviti, jer sam namjeravala otići ravno u mali dućan s ogrlicama i privjescima s likovima anđela koji su mi posebno dragi. Već sam nekoliko puta kupovala u tom dućanu i s radošću poklanjala taj lijepi unikatni nakit.

 

Što se to događa?

I tako žustrog koraka ulazim u prolaz u kojem se nalazi dućan, ...ali... zbunjeno zastajem. Umjesto "mog" dućana na tom mjestu je sada nešto posve drugo. Ne vjerujem svojim očima - još prije tri tjedna je bio tu! Uh!
Mijenjam plan, još imam nešto malo vremena. Moja sljedeća omiljena poklon destinacija je galerija Oblak s uvijek zanimljivim ručno rađenim nakitom. Već dugi niz godina navraćam u taj dučančić, prodavačica me sa smješkom prepoznavala već s vrata. Veselo ulazim u vežu u čijem je dvorištu Oblak, ali tamo je neobično mračno. Prilazim dobro poznatim vratima u nevjerici - dućan je zatvoren i u tami njegove unutrašnjosti zjape samo prazni zidovi. Baš me to rastužilo.

Da, sve se mijenja. Ništa nije ovdje zauvijek. A mi iz nekog razloga mislimo da će sve na što smo navikli uvijek biti tu. Čak na to, na neki način, računamo. To nam daje osjećaj sigurnosti.

A bilo bi nam svima puno bolje kada bismo imali na umu da je sve na svijetu u neprestanoj transformaciji. To nam najzornije pokazuju promjene koje se svake godine događaju u prirodi. Livade i šume živopisno se mijenjaju kroz godišnja doba i vremenske prilike. Samo mi ljudi bismo voljeli da stvari ostaju nepromijenjene. Pa smo tako šokirani kad moramo promijeniti posao, kad se auto koji nas je dobro služio odjednom počne kvariti, kad djeca odjednom odrastu i imaju drugačije potrebe...
A još u osnovnoj školi svi smo učili stih iz pjesme Petra Preradovića: "Sunce žarko sjeda i skoro će sjest. Stalna na tom svijetu samo mijena jest."

 

Očekujmo najbolje

Zapravo bi najmudriji pristup za sve nas bio da, umjesto da se žalimo što stvari više nisu iste kao jučer, očekujemo nešto dobro i bolje što će se pojaviti iz svake promjene.
Uostalom, zbog naše sklonosti prema držanju za poznato, ponekad predugo ostajemo u istoj staroj situaciji u kojoj više ne napredujemo, nego samo stagniramo. Ali iz straha se ne odlučujemo sami pokrenuti promjenu. Ako nam se ta promjena nenadano sama "dogodi", potrudimo se dočekati je raširenih ruku!
Želim vjerovati da je i zatvaranje ovih dvaju dućana donijelo nešto dobroga njihovim vlasnicima i zaposlenicima.

Ja sam pak one večeri stajala u mračnom dvorištu pred zatvorenom galerijom Oblak i dok je počinjala sipiti kiša, gledala u svoj sat. Pet minuta do 8 - što sad? Sve se zatvara. I tada sam se odjednom dosjetila da postoji još jedan dućan s anđeoskim nakitom, U Importanne Galeriji koja radi do 9, odjurila tamo i pronašla neke sasvim posebne privjeske kakvih u prvom dućanu nikada nije bilo. I stigla na vrijeme na rođendan.

Koja god da se promjena dogodi, naprosto vjerujte da vas čeka nešto još bolje!

Kad vas zadesi nenadana promjena:

  • Ne gubite vrijeme razmišljajući kako je bilo jučer.
  • Odvojite vrijeme da razmislite i napišete na papir koje bi dobrobiti ta promjena mogla donijeti.
  • Potražite sve nove mogućnosti koje vam se tom promjenom otvaraju, a do sada ih niste koristili.
  • Razgovarajte s osobama koje su uspješno prebrodile situaciju u kojoj ste se našli.
  • Osluškujte svoju intuiciju, ona će vam pokazati najbolji novi smjer.
Facebook komentari