Sve je na nama Svatko od nas može biti generator velike promjene!

Sanja Plavljanić-Širola

Sanja Plavljanić-Širola vlasnica je Centra Sretan dan u kojem održava različite radionice usmjerene na sretniji i radosniji život....

Više >

Protekli vikend provela sam u gradu Bilbau u Španjolskoj, zapravo u Baskiji kamo sam sa suprugom otputovala na poziv dragih prijatelja. Puno je divnih stvari koje sam tamo vidjela, ali o tome jednom drugom prilikom. Ovaj puta ću vam ispričati jednu poučnu priču koja je u konačnici primjenjiva na sve nas.

Prvoga dana u Bilbau, stojeći ispred svjetski poznatog muzeja Guggenheim, bila sam potpuno fascinirana njegovom izgledom u stvarnosti. Bezbroj puta sam ga vidjela na slikama, ali uživo je neopisivo impresivan, najradije bih bila provela čitav dan kružeći polako oko njega i promatrajući sve neobične oblike od kojih je sačinjen, kao i igru svjetla i sjena na njima - svaka nova vizura nudi neko iznenađenje.

 

Depresivna energija

Tijekom posjeta naš prijatelj Alfredo nam je pričao o svom gradu. Dok je on bio dječak, Bilbao je bio lučki industrijski grad. On je radije provodio dane u malom mjestu Mundaka na obali gdje mu je živjela baka, jer je Bilbao imao prilično depresivnu energiju. Sve kuće bile su sive, a rijeka (koja zapravo i nije rijeka, nego duboki uski rukavac kojim je more ušlo u kopno) je bila izuzetno prljava i širila razne neugodne industrijske mirise. Grad Bilbao nije bio ni po čemu poznat ili prepoznatljiv.

Snimila: Sanja Plavljanić-Širola Otvorenjem Guggenheimova muzeja grad se spontano počeo proljepšavati.

No onda je došla 1997. godina kada je izgrađen Guggenheim muzej (arhitekt: Frank Gehry) i sve se odjednom počelo mijenjati. Umjesto prljavih lučkih skladišta na obali se sada isticala iznimna građevina koja je vrlo brzo postala svjetska atrakcija.

Odjednom se svaki stanovnik grada počeo osjećati drugačije, važnije i vrjednije.

Grad se spontano počeo proljepšavati - Baskijci su osjetili potrebu pokazati svijetu svoje najbolje lice pa su fasade ponovo dobile boju, parkovi su se uredili, niknule su nove moderne zgrade, izgrađen je atraktivni pješački most Santiaga Calatrave, Baskijci su postali poznati po svojoj gastronomskoj ponudi...

Ja mislim da nije bila stvar samo u popularnosti zgrade već i u energiji koju je širila i pobuđivala - ta zgrada naprosto pršti originalnošću i slobodom, kao da govori: ja sam nesputano sve što želim i mogu biti. Vjerujem da je upravo taj originalni izgled utjecao na stanovnike da i oni pokušaju dati najbolje od sebe i da to pokažu.

Snimila: Sanja Plavljanić-Širola Ako jedna zgrada može preobraziti čitav grad, tada jedna osoba može unijeti puno dobroga u svoju okolinu.
 

Jedna stvar čini razliku

Sve ovo vam pišem da bih vam ilustrirala kako samo jedna stvar može preokrenuti sve. Unošenje jednog elementa nove i drugačije energije može donijeti dalekosežne i ponekad nevjerojatne posljedice.
Često za sebe mislimo da smo premali ili preslabi da bismo unijeli pozitivnu promjenu u ovaj svijet. No tome uopće nije tako! Ako je jedna jedina zgrada mogla preobraziti čitav grad, tada i vi možete biti jedna jedina osoba koja unosi boljitak u svoju okolinu i to se zatim počne širiti. Jedna vaša akcija može pokrenuti neslućene promjene.

Od svojih polaznika često čujem da im je teško ostati optimističnima u okolini koja je usmjerena na negativno. Ako i vi imate sličan problem, shvatite to kao izazov - postanite za svoju okolinu "Muzej Guggenheim"- odlučite biti primjer pozitivne osobe koja u svakoj situaciji bira širiti ljubav i dobrotu. Ako ustrajete u tome, sigurna sam da možete očekivati čuda!

Također, vjerujem da su mnogi od vas već pronašli svoj način širenja dobrih vibracija i pozitivnih promjena.
Recimo, jedna moja prijateljica, Jasna, svakodnevno pretražuje internet i zatim nam mailom svima šalje poticajne članke koje je našla.
Druga prijateljica toliko voli životinje da stalno aktivno sudjeluje u udomljavanju napuštenih pasa.
Moja polaznica Tanja je pokrenula Viber grupu podrške u kojoj svako jutro sudionike obraduje željama za divno jutro i uspješan dan i potiče ih da si međusobno pomažu.

 

Moj doprinos

Ja se pak trudim biti generator promjene kroz svoj Centar Sretan dan, sretna sam kad vidim da svakom radionicom kreiram pozitivne pomake u životima polaznika koje oni onda prenose svojim prijateljima, obitelji, ljudima koje susreću. Također, samim time što slijedim želje svog srca i smišljam svoj posao na vlastiti način, dajem podstrek drugima da i oni mogu učiniti isto.

 

U slučaju da vi imate osjećaj da još niste postali generator promjene, naprosto se upitajte: "Kakvu promjenu želim vidjeti u svijetu?" I zatim je počnite činiti! Primjerice:

  • Ako mislite da bi svijet trebao biti ljubaznije mjesto, postanite generator ljubaznosti.
  • Ako žudite za više podrške, počnite pružati podršku svakome koga sretnete.
  • Ako smatrate da bi vaša okolina trebala biti manje stresna za vas, odlučite vi postati osoba koja unosi mirnoću.
  • Ako već dugo čekate da netko za vas nešto napravi, organizira ili pokrene, već sutra to pokrenite sami!
Facebook komentari