Ah, ta dosadna ažuriranja! Svima nam je povremeno potreban update!

Sanja Plavljanić-Širola

Sanja Plavljanić-Širola vlasnica je Centra Sretan dan u kojem održava različite radionice usmjerene na sretniji i radosniji život....

Više >

Kad god vas vaš kompjuter 'zagnjavi' instaliranjem neke nove verzije, umjesto da vas to zasmeta, neka vas radije podsjeti i ponuka da razmislite koju novu 'verziju' bi bilo uputno da uskoro unesete u svoj život ili posao!

Ide li i vama 'na živce' što vam vaš kompjuter i mobitel stalno nude i traže da instalirate neka nova ažuriranja i poboljšanja? Navikli ste raditi kako radite, imate osjećaj da tu ništa ne nedostaje, a oni...stalno gnjave s nekim novim verzijama! Prava napast i - imate osjećaj - gubljenje vremena!
Ja to upravo tako doživljavam.

Moram izvršiti neke uplate, ali odjednom ne mogu ući u stranicu banke jer moram instalirati najnoviju verziju Jave..., mobitel me stalno napada zahtjevima da noću instalitra poboljšanja, svaki program mi svako malo odvlači pažnju na sebe i svoje potrebe za najnovijom verzijom... Ponekad mi se čini da ljudi zaposleni u softverskim kompanijama naprosto moraju stalno izmišljati neke nove varijante jer ih za to plaćaju pa žele zadržati posao, a ne zato što su sva ta poboljšanja i 'poboljšanja' zaista potrebna.

 

Volimo biti komotni

No, hm hm,  je li stvarno baš tako? Ili bi nam pak svima bilo dobro da se i u životu ponašamo poput tih sofverskih kompanija?
Naime, svi mi volimo biti komotni, obožavamo stare navike koje nas ne tjeraju na promjene, najdraže nam je kad stvari možemo raditi na uobičajeni prokušani način. No, ako se svakodnevno povodimo za tom svojom komocijom, može nam se dogoditi nešto prilično loše - da nas pregazi vrijeme! Jer sve se stalno mijenja i sve je u transformaciji pa ako ne plovimo na valovima promjena...

Pada mi na pamet jedan doživljaj koji mi se još dosta davno urezao u sjećanje. Naime, godinama sam odlazila istoj frizerki, njezin način rada oduševio me još dok sam bila na fakultetu - šišala je i oblikovala tada najmodernije frizure i radila najbolje pramenove.

 

No, kako su godine prolazile, mnoge stvari su se mijenjale ali ne i njen salon. Činilo se kao da je zastao u vremenu. Osvjetljenje je bilo loše, četke su bile stare, 'plaštevi' za ogrtanje su dobili neugodan miris po vlazi i sve se uvijek radilo na isti stari način. I tako sam jednoga dana, oduševivši se frizurom prijateljice koju sam srela - odlučila otići njenom frizeru.

 

Nesvjesni svih novih poboljašnja

Prvi posjet novom salonu, u koji sam od tada još dugo vremena odlazila, neću nikada zaboraviti. Taj je salon naprosto bio u korak s vremenom! Interijer je odavao moderan dojam, osvjetljenje je pažljivo odabrano, svaka četka se vadila iz posebnog omota (jer je nakon svake upotrebe bila očišćena i dezinficirana), a 'plaštevi' su mirisali! Naravno, i frizure i način bojanja promovirali su najnovije svjetske trendove.

Tek u kontrastu te dinamične i vedre energije, mogla sam osjetiti i sagledati koliko je energia mog prijašnjeg najdražeg salona bila ustajala. I postalo mi je potpuno jasno zašto je tamo dolazilo sve manje klijenata. Baš poput vlasnice tog salona, i mnogi od nas se na neki način zatvore u svoj 'svijet', svoj način rada i funkcioniranja i, baš kao što vjerujem da je ona radila najbolje što je znala, i mi dajemo sve od sebe.

No, baš kao što ona vjerojatno nikada nije ušetala u onaj novi salon u kojem sam bila, tako smo i mi često nesvjesni svih novih poboljšanja i mogućnosti koje bismo mogli uvesti u svoj život ili svoje poslovanje.

 

I čudimo se zašto nam ide lošije, kriveći krizu i ostale vanjske faktore.

A zapravo su nam rješenja uvijek na dohvat ruke - jedino što ona zahtjevaju naš dodatni trud i dodatna učenja. No nije li život zbog toga zapravo uzbudljiviji? Dok sam još imala projektni biro, svaka veća promjena zahtjevala je puno dodatnog napora i truda, što se ponekad činilo zaista teškim (uz sve tekuće projekte koje smo radili).

Prvi (davni) veliki korak bio je prelazak s crtanja nacrta rukom na crtanje kompjuterom, a drugi je bio kompjuterska izrada 3D modela zgrada i interijera. No, svladavanjem svakog takvog koraka, svaki puta sam ostajala 'u igri' i osjećala sam se snažno i sposobno.

 

I zato danas imam za vas slijedeći prijedlog: kad god vas vaš kompjuter 'zagnjavi' instaliranjem neke nove verzije, umjesto da vas to zasmeta, neka vas radije podsjeti i ponuka da razmislite koju novu 'verziju' bi bilo uputno da uskoro unesete u svoj život ili posao!

 

Evo nekih verzija o kojima vrijedi razmisliti:

 

  • Jeste li u skorije vrijeme provjerili postoji li neki novi mali kućanski aparat koji radi na puno bolji i jednostavniji način nego svi do sada? I koji vam može svakodnevno uštedjeti vrijeme? Mi smo nedavno otkrili jedan, ali ga ne smijem ovdje promovirati :)
  • Konzultirate li se redovito s generacijom puno mlađom od vas o najnovijim mogućnostima mobitela? Neka vam barem pokažu kako rade svi oni dodaci za koje ste uvjereni da 'vama to ne treba'.
  • Jeste li već usvojili najbrži i najjednostavniji i način plaćanja računa - jednim klikom mobitela?
  • Ako vodite vlastiti posao, jeste li upućeni u najnovije trendove oglašavanja, koji su se pokazali najefikasnijima, a ujedno su i financijski najpovoljnijima - najčešće preko društvenih mreža?

 

A ima li boljeg trenutka za uvođenje poboljšanja od početka nove novcate godine? Nemaaaa.....

Facebook komentari