dr. Sanja Toljan

dr. Sanja Toljan

anesteziologinja, Zagreb

Odgovori na pitanja:

Mršava i bez menstruacije

PITANJE: Moja 18-godišnja kći nema menstruaciju već dvije godine. Jako varira na težini i doktori su nam rekli da hormoni neće proraditi dok se ne udeblja. Trebala li uzimati kakve preparate da joj hormoni prorade?
Više

Osjećaj vrućine po noći

PITANJE: Moja majka ima 81 godinu, dobrog je zdravlja, živi sama i brine se o sebi. Žali se na vrućinske valove koji joj se događaju isključivo noću. Znoji joj se glava i vrat i svaki put se probudi kada se oznoji. Inače nema miran san. Primijetila sam da preko dana drijema.
Više

Prevencija starenja hormonima i kod muškaraca

PITANJE: Čitao sam puno vaših članaka o andropauzi. Za žene se zna da uzimanje hormona ublažava simptome menopauze, a za nas muškarce još nisu uspostavljeni kriteriji. Pokušao sam uzimati biljne prepate za povećanje testosterona, ali želio bih također probati nadomještavati hormone.
Više

Nadomjesna hormonska terapija ne djeluje?

PITANJE: Imam 55 godina i prije mjesec dana počela sam s nadomjesnom hormonskom terapijom. Nažalost, ne osjećam se bolje, i dalje sam nervozna, loše spavam, brzo planem, umorna sam i počela sam se debljati. Mislim da to nije pravi izbor za mene.
Više

Koliko je dobro uzimati kurkumu i magnezij?

PITANJE: Imam 80 godina, niski tlak i upaljene vene cijeli život. Veoma sam iscrpljena. Od lijekova pijem Biprol zbog pojačanog pulsa, povremeno vitamine, omegu i aspirin protect. U posljednje vrijeme pijem čajnu žlicu kurkume i čajnu žlicu magnezijeva klorida.
Više