Usna šupljina Afte - bole i peku, ali pomoći ima

Ranice u ustima koje ometaju jedenje, gutanje, pa i govor, dobro su poznate mnogim ženama. U ublažavanju smetnji djelotvorni su hijaluronska kiselina, jogurt, propolis.

 

Piše: mag. pharm. Melita Petrović, predsjednica Sekcije za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva


 

Afte su vrlo čest zdravstveni problem koji pogađa čak 20 posto svjetske populacije. To je upalno stanje koje karakterizira pojava bolnih ulceroznih oštećenja na sluznici usne šupljine, odnosno na unutarnjoj površini usnica, jeziku, obraznoj sluznici ili mekom nepcu. Mogu biti okrugle ili ovalne, žute ili sive boje, a okružene su crvenim upaljenim pojasom.

Za razliku od infekcije herpes simplex virusom, afte se nikada ne javljaju na koži i funkcionalnoj sluznici, odnosno na nepcu i zubnom mesu.

Najčešće su malene, promjera manjeg od 10 milimetara. Može se pojaviti više njih istodobno, a obično prolaze i bez liječenja u roku do dva tjedna.

Rjeđe su velike afte, one veće od 10 milimetara. Javljaju se i na nepcu i u ždrijelu, a također zacjeljuju za deset do 14 dana. Uzrok nastanka afti još nije potpuno jasan, no prema mehanizmu nastanka mogu se svrstati u autoimune bolesti zbog stvaranja antitijela prema stanicama oralnog epitela, ali nisu klasična autoimuna bolest jer imaju sklonost spontanog nastanka i nestanka.

 

Stres, slab imunitet, želučane bolesti

Premda pravi uzrok pojave nije poznat, u nastanku afti navode se brojni faktori, a među najčešćima su stres, narušen imunološki status, slabokrvnost te bolesti želuca i crijeva. Gastrointestinalne bolesti, kao što su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, mogu uzrokovati pojavu afti jer je kod tih bolesti smanjena apsorpcija vitamina i minerala, a prema nekim istraživanjima češće se javljaju i kod osoba koje imaju bakteriju Helicobacter pylori.

 

Dodatni čimbenici za koje se smatra da imaju ulogu u nastanku afti su naslijeđe (40 posto bolesnika u obitelji ima nekoga tko također boluje od afti), manjak vitamina B12, folne kiseline i željeza. Nadoknadom tih nutrijenata stanje se može znatno poboljšati. I emocionalni stres može potaknuti izbijanje afti, pri čemu se smatra da pojačano lučenje hormona kortizona oslabljuje imunosni sustav. Afte se češće javljaju kod nekih žena, obično u drugoj polovici menstrualnog ciklusa.

 

Liječenje početi čim osjetite peckanje

Iako su malene, afte su vrlo bolne te ometaju jedenje, gutanje, pa i govor. Pojavljuju se i kao periodična pojava, ponekad i na istome mjestu - tada ih nazivamo rekurentni aftozni stomatitis (RAS).

Osobe sklone aftama nekoliko dana prije izbijanja afte mogu osjetiti svrbež ili peckanje, pa bi bilo dobro već tada početi liječenje koje je uglavnom simptomatsko.

Svodi se na smanjenje bolova i ubrzanje zarastanja rana na sluznici lokalnom primjenom antiseptika, anestetika i protuupalnih lijekova. Vrlo su djelotvorni preparati u obliku gela, otopine ili raspršivača s hijaluronskom kiselinom, koji se kupuju bez recepta. Hijaluronska kiselina (HA) jedna je od temeljnih komponenti vezivnog tkiva i sastojak zdrave usne sluznice.

Pravi uzrok pojave afti nije poznat, no u nastanku se navode brojni faktori, među najčešćima stres, narušen imunosni status, slabokrvnost te bolesti želuca i crijeva

Proizvodom s HA temeljenom na biotehnologiji, visoke molekularne težine kao i ona koja je fiziološki prisutna u sluznici usta, postiže se olakšanje boli i brže zacjeljivanje. U težim slučajevima u terapiji se koriste kortikosteroidne kapi ili masti, ali samo po preporuci liječnika. Mogu pomoći i vitamini B-kompleksa te aminokiselina lizin (pastile Lysobact) koja ima lokalni protuupalni učinak i povećava nespecifičnu otpornost organizma. Vitamin B6 (piridoksin) djeluje zaštitno na oralnu sluznicu, ima izrazito antiaftozno djelovanje. Za sprečavanje sekundarne infekcije primjenjuju se antiseptici, kao što su klorheksidin ili heksetidin, u obliku tekućina za ispiranje usta grgljanjem.

Foto: iStock Ne "doručkujte" kavu i cigarete, bolji izbor su jogurt i med.
 

Pomoć iz prirode

Za zdravlje desni i usne šupljine korisne su i pastile s probioticima (sadrže žive, aktivne L.reuteri bakterije) koje se polagano otapaju u ustima nakon pranja zuba. Korisnim se pokazalo i konzumiranje većih količina jogurta, zbog sadržaja acidofilnih kultura bakterija koje pomažu u zacjeljivanju afti. I različiti biljni pripravci pokazuju vrlo dobre rezultate kod liječenja afti, osobito oni koji sadrže tanine, zbog adstringentnog i antiseptičkog djelovanja. Poznati prirodni lijek je grgljanje čaja od kadulje ili nevena, a može se koristiti i korijen sladića, samostalno ili u kombinaciji s drugim biljkama, kao što su kadulja ili mira. Kod liječenja afti iznimno se uspješnim pokazao i propolis koji se koristi u obliku spreja za usta.

 

Važno je i što jedemo

Kako je pojava afti povezana i s oslabljenim imunitetom, osobe sklone aftama trebaju poraditi na jačanju imunosnog sustava. Preporučuje se konzumiranje što više voća i zelenog povrća te žitarica kao prirodnih izvora vitamina i minerala. Treba izbjegavati krutu hranu, jer može dodatno nadražiti afte i pojačati bol, ali i jake začine, vruću hranu i pića. No, ako unatoč svim mjerama opreza i pokušajima liječenja problemi s aftama potraju dulje od dva tjedna i bol je izrazito jaka, treba se obratiti stomatologu.

 

Facebook komentari