Belgijanci postavili vegansku hranu na vrh prehrambene piramide

Zanimljiva je ovo vijest, pogotovo nakon što su i škotski političari početkom mjeseca podržali vegetarijanski izazov u svojoj zemlji. Izgleda da počinjemo sve više razmišljati o hrani i zdravlju.

 

Flamanski institut za zdravlje (The Flemish Institute for Healthy Living) nedavno je predstavio novu prehrambenu piramidu kako bi potaknuo Belgijance da konzumiraju više zdrave hrane, ističući kako je takav način prehrane zdrav i za djecu i za odrasle.

Nova piramida je potpuno drugačija od one koju smo navikli vidjeti, doslovce - obrnuta. Na njenom vrhu je voda, a zatim slijede namirnice koje se preporučuje jesti u većoj količini. Dakle, najveći sektor, posvećen je hrani kao što su povrće i voće, tofu, žitarice, grahorice, orašasto voće i maslinovo ulje.

U sredini piramide smješteni su riba, sir, jaja i mliječni proizvodi te meso peradi.

Crveno meso i maslac nalaze se na samom dnu piramide.

Slatkiši i zaslađena pića, suhomesnati proizvodi, alkohol i brza hrana potpuno su isključeni iz piramide te uz njih stoji preporuka da ih se jede što manje.

 

Ovime Institut potiče građane da u piramidi navedene namirnice više konzumiraju, odnosno da one isključene iz piramide i smještene u "crveni krug", probaju izbaciti iz prehrane ili svesti na minimum.

Što se tiče proizvoda životinjskoga podrijetla, predstavnik Instituta rekao je kako "žele jasno naznačiti da nam takvi proizvodi ne trebaju.", ali i dodao: "Mi ih ne zabranjujemo, ali trebali bi biti izuzetak, a ne pravilo".

 


Kako se vama čini ovaj prijedlog?

Facebook komentari