Dođi i ti! Besplatna radionica o dijabetesu tipa 2 u Rijeci

U cilju osvještavanja i edukacija oboljelih od dijabetesa tipa 2, kao i onih koji spadaju u rizičnu skupinu, osmišljen je projekt Active health bubble.

 

Najraširenija bolest suvremenog doba je dijabetes tipa 2, od koje je u svijetu oboljelo preko 400 milijuna ljudi, a procjenjuje se da ih je u Hrvatskoj više od 400 tisuća, od kojih veliki broj niti nema postavljenu dijagnozu.

Naime, ovaj "tihi ubojica" kod mnogih osoba u svom razvoju ostane gotovo neprimjetan, bez simptoma koji bi ukazivali na poremećeno stanje u organizmu, a dijagnoza se postavlja nakon kontrole šećera u krvi, često i nekoliko godina nakon razvoja bolesti.

Ukoliko se dijabetes tipa 2 ne otkrije na vrijeme, mogu se razviti dugoročne komplikacije koje, među ostalim, izazivaju i srčani i moždani udar. 

Dijabetes tipa 2 javlja se u srednjoj dobi, a uz genetske predispozicije, izazvan je lošom prehranom i nedostatkom kretanja, a stres može pridonijeti da se stanje brže pogorša. 

U cilju osvještavanja i edukacija oboljelih, kao i onih koji spadaju u rizičnu skupinu, osmišljen je projekt Active health bubble. Ovaj inovativni, pozitivan i motivirajući koncept potaknut će oboljele od šećerne bolesti, kao i članove njihovih obitelji, na aktivan i svjestan pristup zdravlju, putem informativnih i motivacijskih radionica, na kojima će naučiti jednostavne postupke kontrole bolesti, kako ih ne bi ograničavala u svakodnevnim aktivnostima.

Radionice u okviru Active health bubblea namijenjene su osobama kojima je dijagnosticiran početni oblik ili dijabetes tipa 2, gdje su osnovni principi liječenja promjena prehrane, tjelesna aktivnost i samokontrola. Radionice su nadopuna standardne terapije propisane od liječnika, kako bi se potakla samomotivacija, pozitivno razmišljanje, tjelovježba i kvalitetan plan prehrane. Radionice imaju i praktični dio, gdje će polaznici na konkretnim primjerima sastaviti svoj plan prehrane i postaviti svoje ciljeve.

Na radionice su dobrodošli i članovi obitelji te osobe koje su pod stresom i sami osvještavaju potrebu promjene načina života, smanjenja stresa i otkrivanja novih vrijednosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, a u tom procesu trebaju pomoć i podršku.

Polaznici radionica dobit će od predavačica projekta Active Health Bubble korisne informacije kako bi smanjili stres, samomotivirali se, postavili ciljeve za zdrave navike te kako bi promjenom mentalnog stava poboljšali kvalitetu života.

 

Radionice će se održati u četiri grada u prvoj polovici godine, a trenutačno je definiran termin za prvu radionicu:

  • u Rijeci, 15. ožujka od 17.00 do 20.00 sati (Visoka poslovna škola PAR, Trg Riječke rezolucije 4).

Točni termini i lokacije ostalih radionica objavit će se naknadno.

 

Ulaz na radionice slobodan je za sve sudionike, a prijaviti se može putem e-maila: aktivno.zdravo@gmail.com i na broj telefona: 097 681 9243.


Reference predavačica:
Rosana Svetić Čišić - Diplomirala pri King´s collegu London Diabates care and management, Autorica knjige: Preporuke za dobrobit osoba oboljelih od šećerne bolesti https://rosanacisic.wixsite.com/consultecca 

Iva Belé - Prvi europski i hrvatski Certificirani Trener Canfield Metodologije, Iva Belé Success Concept potiče pojedince da aktiviraju svoju svrhu, ciljeve i unutarnje snage. http://www.ivabele.com/ i https://www.facebook.com/Iva.Bele/

Facebook komentari