Treba pripaziti Dodaci prehrani nisu zamjena za pravilnu i uravnoteženu prehranu

Dodaci prehrane dolaze u određenim 'dozama', a kod povećanih doza mogu uzrokovati neželjene popratne učinke.

 

Uravnoteženu prehranu čini pravilan izbor različitih vrsta hrane i vode u količinama koje tijelu osiguravaju optimalan unos hranjivih tvari potrebnih za energiju i održavanje tjelesnih stanica, tkiva i organa, te normalan rast i razvoj.

Dodaci prehrani nisu zamjena za pravilnu i uravnoteženu prehranu. Pravilnim odabirom hrane i vode tijelu se može osigurati potrebna količina magnezija - 375 mg/dan.

 

Ravnomjeran unos vode i magnezija tijekom dana, bez laksativnog učinka

Dodaci prehrani su koncentrirani izvori hranjivih tvari u obliku tableta, prašaka, kapsula, itd., kojima je svrha nadopuna normalne prehrane. Dolaze u određenim 'dozama', a kod povećanih doza mogu uzrokovati neželjene popratne učinke.

U slučaju magnezija, najčešća nuspojava uzimanja dodataka prehrani, koji sadrže oko 360 mg magnezija, je laksativni učinak koji može biti popraćen mučninom i bolovima u trbuhu.

MgMivela u jednoj litri prirodno sadrži 343 mg otopljenog magnezija, približno količinu koju dodaci prehrani sadrže u jednoj tableti ili praškastoj dozi. Pijenjem MgMivele tijekom dana unosimo manju količinu magnezija češće, istovremeno hidrirajući tijelo izvorno čistom vodom.

Pokazalo se da organizam bolje tolerira ukupnu dnevnu preporučenu količinu magnezija ako je ona, umjesto odjednom, raspoređena u nekoliko porcija tijekom dana. Pri tome ne treba zanemariti iznimno ugodan, osvježavajući okus MgMivele i unos vode potrebne za normalno funkcioniranje organizma.

 

Dolazi u različitim oblicima

Magnezij u dodacima prehrani dolazi u različitim oblicima, poput oksida, citrata, laktata, klorida i dr. Neke od njih tijelo može iskoristiti tj. apsorbirati iz probavnog sustava u krvotok, manje, poput magnezijevog oksida ili više, poput citrata, klorida i dr.

 

Iskoristivost magnezija iz hrane, kod normalne prehrane, je od 35 do 45 posto, ovisno također o obliku u kojem je vezan, a iz vode oko 50 posto što vodu čini pouzdanim izvorom magnezija u prehrani ljudi.

 

Magnezij iz MgMivele prirodno je u ravnoteži s bikarbonatima što je odlična kombinacija koju organizam može dobro iskoristiti za svoje vitalne funkcije .

 

Izvori:

  • Direktiva 2002/46/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 10. lipnja 2002. o usklađivanju zakona država članica u odnosu na dodatke prehrani.
  • EFSA. Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, Scientific Committee on Food, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, 2006.
  • Institute of Medicine (IOM). Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluoride. Washington, DC: National Academy Press, 1997.
  • Kiss S et al. (2004) Absorption and effect of the magnesium content of a mineral water in the human body. J Am Coll Nutr. 23: 758-762.
  • Mahan LK. et al. (2012) Krause's food & the nutrition care process /St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders, pp 110-111.
  • Verhas et al. (2002) Magnesium bioavailability from mineral water. A study in adult men. Eur J Clin Nutr. 56, 442-447.

 

Promo

Facebook komentari