Nova studija Dokazano je, rađanje carskim rezom utječe na ljudsku evoluciju

IZVOR: newscientist

Žene s uskom zdjelicom ne bi preživjele porod prije 100 godina, no one danas zahvaljujući carskim rezom preživljavaju i prenose gene za usku zdjelicu svojim kćerima.

 

Carski rez, koji se obavlja pri teškom porodu utječe na ljudsku evoluciju jer zahvaljujući toj metodi majke s preuskom pubičnom kosti danas preživljavaju porođaj, a u prošlosti su umirale i ona i dijete pa se ti geni nisu prenosili, pokazuje studija u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Carski rez je, kažu, nužan za donošenje zdravog djeteta na svijet jer je danas veći broj majki koje imaju preusku pubičnu kost.

Broj slučajeva u kojima dijete ne može proći porođajnim kanalom zbog preuske majčine zdjelice, 60-ih godina iznosio je 30 slučajeva na tisuću. Danas se, kažu znanstvenici, popeo 36 na 1000 poroda, te će se takav trend nastaviti i dalje. Odnosno, više će se djece rađati carskim rezom.  

 

Prenose se geni

To će vjerojatno ići vrlo sporo, stoga ne očekujemo da će se jednoga dana sva djeca rađati tim putem - rekao je doktor Philipp Mitteroecker iz odjela za teorijsku biologiju Sveučilišta u Beču.

Dodaje kako žene s vrlo uskom zdjelicom ne bi preživjele porod prije 100 godina, no one danas zahvaljujući modernom intervencijom preživljavaju i prenose gene za usku zdjelicu svojim kćerima.

Postavlja se pitanja zbog čega se ljudska pubična kost nije s godinama proširila jer je glavica bebe veća u odnosu na druge primate. Istraživači su naime osmislili matematički model koristeći se podacima Svjetske zdravstvene organizacije i drugih studija o porodima.

 

Novi trend

Ustanovili su postojanje oprečnih evolucijskih sila. Jedna je trend da novorođenčad postaje sve veća, te su time izgledi da bude problema pri porodu veći.

- Jedan dio selektivne sile, odnosno trend prema manjoj novorođenčadi, nestao je primjenom carskog reza - rekao je znanstvenik dodajući kako im nije cilj kritizirati medicinsku intervenciju već da žele skrenuti pozornost na to da je ona imala učinak na evoluciju.

Facebook komentari