Znanstveno otkriće Empatija - stvar gena ili našeg iskustva i odgoja?

Napravljena je najveća genetska studija o empatiji u kojoj je sudjelovalo više od 46.000 osoba.

 

Empatija, sposobnost poistovjećivanja s drugom osobom, njezinim stanjima i osjećajima, rezultat je našeg iskustva i odgoja, no u određenoj mjeri na njezin razvoj utječu i geni, pokazalo je istraživanje britanskih i francuskih znanstvenika. 

 

Razumijevanje autizma

Otkriće je korak naprijed u razumijevanju autizma. Osobe koje boluju od ove bolesti, među ostalim imaju poteškoća u izražavanju svojih osjećaja, želja, potreba, sposobnosti i problema s kojima se svakodnevno bore, a to se odražava na njihovo ponašanje.

Najveću genetsku studiju o empatiji u kojoj je sudjelovalo više od 46.000 osoba organizirala je kalifornijska biotehnološka tvrtka "23andMe" koja privlači klijente kako bi uz pomoć genetskih testova istražili svoje porijeklo, ali i sklo­nost pre­ma ra­zli­či­tim bo­le­sti­ma. 

U studiji su sudjelovali i znanstvenici s Pasteurova instituta, a rezultate su objavili u časopisu Translational Psychiatry.  

 

Žene su empatičnije

Nema objektivnog mjerila za empatiju, no znanstvenici su studiju bazirali na rezultatima 'kvocijenta empatije'. On je rezultat rješavanja upitnika što ga je 2004. izradilo sveučilištu u Cambridgeu. Znanstvenici su proučili rezultate upitnika i genome spomenutih 46.000 osoba, analiziravši ih na temelju uzorka sline.

 Zaključili su da se "empatija djelomično nasljeđuje putem gena".

Najmanje desetina varijacije gena povezuje se s genetskim faktorima, rezimirali su u priopćenju Instituta Pasteur.

 

U njemu stoji i da su genetske varijacije koje smanjuju empatičnost povezane s povećanim rizikom od razvoja ekstremne introvertiranosti.

 

- Istodobno je novo istraživanje potvrdilo podatak po kojemu žene u prosjeku pokazuju više empatije od muškaraca. No ta razlika ne ovisi o našem DNK, već o utjecaju hormona i socijalizacije -  stoji u priopćenju Cambridgea. 

 

Hina

Facebook komentari