Hrana bogata ugljikohidratima i masnoćama trebala bi se čim rijeđe naći na tanjuru.
 Foto: iStock
Da se zapitaš...

Hrana je kriva za svaku petu smrt

Hipertenzija, bolesti srca, dijabetes, pretilost, rak debelog crijeva i demencija samo su neke od bolesti uzrokovanih lošim prehrambenim navikama.

Velika studija koju su proveli znanstvenici s američkog Sveučilišta Washington o čimbenicima rizika smrtnosti u svijetu pokazala je da je za petinu svih smrti kriva prehrana.

Najveći faktor je nedovoljna konzumacija cjelovitih žitarica, voća, orašastih plodova, omega-3 masnih kiselina, a prevelik unos soli i zasićenih masnoća.

Upravo je takva hrana povezana s hipertenzijom, srčanim bolestima, dijabetesom, pretilosti, rakom debelog crijeva i demencijom.

Što jesti kako bismo spriječili razvoj kroničnih bolesti, te na koje vitamine i minerale pripaziti, pročitajte ovdje.

Linker
20. travanj 2024 01:17