Treba slušati svoje tijelo Koju vrstu boli nikad ne smijete ignorirati?

IZVOR: www.rd.com
Dea Marinović

Završila sam studij komunikologije na Hrvatskim studijima, a novinarstvom se bavim nekoliko godina. Radila sam u dnevnim novinama,...

Više >

Bol koja signalizira životno ugrožavajuće stanje je obično intenzivna, počinje naglo i povezana je s nizom drugih simptoma i znakova.

 

Nagla glavobolja

Ako se bol pojavi iznenada i ako je zaista nepodnošljiva te praćena mučninom i povraćanjem, vrtoglavicom, omaglicom ili šumom u ušima, može biti riječ o aneurizmi, do koje najčešće dolazi zbog oslabljene stijenke arterija.

Ako se ne liječi, može doći do puknuća krvnih žila, a to dovodi do potencijalnog fatalnog moždanog udara ili krvarenja mozga.

 

Bol u zubu kad pijete nešto hladno

Ako se caklina ošteti, ona može izložiti živac unutar vašeg zuba. Rezultat toga je nepodnošljiva bol, kada područje dođe u kontakt s nečim hladnim ili vrućim.

Pored osjetljivosti, izloženi živac također dovodi do opasnosti za bakterijsku infekciju koja se može širiti na druge dijelove tijela. Nemojte odgađati posjet zubaru.

 

Bol u šaci, ruci i podlaktici

Ako bol ili osjećaj utrnulosti utječu na vaše prste (osobito palac, kažiprst i srednji prst), dlan i zglob i širi se na podlakticu, mogli biste imati sindrom karpalnog tunela. Ako se ne liječi, mišići ruku mogu se smanjiti, pa čak može doći i do gubitka funkcije. 

 

Jak bol u prsima (koja se širi)

Bol u prsima je klasičan znak srčanog udara uzrokovanog nedostatkom kisika koji dopire do vašeg srca.

 

Bol se može također kretati prema čeljusti, ramenima ili vratu. Nazovite hitnu pomoć odmah.

 

Tupa bol u središnjem dijelu leđa

Ako se bol postepeno pogoršava te je prati groznica i mučnina, mogli biste imati infekciju bubrega. Obratite se svom liječniku što je prije moguće. Infekcija može uzrokovati stalna oštećenja bubrega, trovanje krvi ili potpuno zatajenje bubrega.

 

Bol koja počinje u donjem dijelu leđa i širi se na noge

Ova vrsta boli obično je znak išijasa, a uzrokovana je ozljedom ili pritiskom na živac. Razgovarajte sa svojim liječnikom o boli i mogućnostima liječenja. 

 

Bol u donjem desnom dijelu trbuha

Ako imate i vrućicu, mučninu i/ili povraćanje, mogli biste imati upalu slijepog crijeva. Pucanje može dovesti do ozbiljnih problema.

 

Bol u zdjelici ili abdomenu

Menstrualni grčevi normalna su i česta pojava kod mnogih žena. No, ako se oni pogoršavaju i ne prolaze, možda je riječ o endometriozi, stanje u kojem tkivo koje treba rasti unutar maternice počinje rasti izvan nje. Ako se ovo stanje ne liječi može doći do neplodnosti.

 

Bol i grčevi u nogama

Ako je bol praćena crvenilom, toplinom i oticanjem, mogli biste imati krvni ugrušak, odnosno vensku trombozu. Nemojte masirati bolno područje, jer to može uzrokovati da tromb dođe u srce ili pluća.

 

Konstantne iglice i peckanje u stopalima

Ako uzrok boli nije teška aktivnost kojom ste se bavili ili neka vrsta zaležanosti te se čini da se ona pojavila ničim izazvana te ne prolazi, a uz utrnuost imate osjećaj da vam stopala gore ili kao da ih probadaju iglice, možda je riječ o oštećenju živaca uzrokovanih dijabetesom. Može čak doći i do potpunog gubitka osjeta u stopalima.

 

Facebook komentari